Samsung sa nevzdal myšlienky vytvoriť vlastné čipy špičkovej úrovne.

Hoci sa pred časom objavili fámy, že juhokórejský výrobca Samsung dočasne skončí s vlastnými čipmi a nahradí ich čipsetmi (SoC) Snapdragon od Qualcommu, zdá sa, že spoločnosť to v tejto oblasti nemieni definitívne vzdať a už pracuje na novej čipovej sade, nazvanej Exynos 2400.

Nejaké správy o ňom sa už objavili aj v minulosti, pričom najdôležitejšou sa javil prechod z osemjadrovej architektúry na desaťjadrovú. Podľa aktuálneho úniku na Twitteri bude tento SoC obsahovať novú grafickú jednotku založenú na RDNA2 s 6WGP. Tá má štyrikrát viac výpočtových jednotiek ako GPU Xclipse 920 v Exynose 2200.

WGP znamená „workgroup processor“ a je súčasťou architektúry RDNA vyvinutej spoločnosťou AMD. Jeden WGP zahŕňa dve výpočtové jednotky v novom systéme RDNA2, čo znamená, že ich celkovo bude mať 12. Predchádzajúci grafický procesor Exynosu mal pritom len tri takéto jednotky. Je zrejmé, že v celkovom výkone budú zohrávať úlohu aj také veci, ako je taktovacia frekvencia a architektúra, ale je nepravdepodobné, že by sa výrazne zmenili.

Samsung tiež spolupracuje s AMD a vývojármi hier, aby do svojich najnovších čipov mohol implementovať technológie ray tracingu. Jednou z prvých hier mala byť Diablo: Immortal pre Android, čo je určite potrebné zlepšenie, keďže dodnes smartfóny s procesorom Exynos 2200 nedokážu spustiť najvyššie grafické nastavenie tohto titulu.

Podľa už spomínaných skorších správ bude mať Exynos 2400 desaťjadrový procesor s jedným hlavným jadrom Cortex-X4, dvoma jednotkami Cortex-A720 s vyššou frekvenciou, ďalšími tromi jadrami Cortex-A720 s nižším taktom a štyrmi úspornými jadrami Cortex-A520.

Exynos 2400 by mohol poháňať rad Galaxy S24, ktorý by mal prísť na trh začiatkom budúceho roka. Bola by to zmena oproti Galaxy S23, ktorý sa spolieha výhradne na čipsety Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu, špeciálne upravené pre Samsung.

Zdroj: Twitter.com, GsmArena.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.