Príjemný telefón, ktorý sa oplatí mať. Naozaj je to dobrý pomocník a je praktický. Zamrzia len dve veci, možno tri (batéria, nabíjanie, bez teleobjektívu).

Z Flip4 sa už nevolá s prívlastkom 5G. Asi je už každému jasné, že výrobca by takéto niečo bez podpory 5G nevypustil. V názve nie je ale vo výbave 5G sieť určite áno. Poďme najprv sa novinky a to čo telefón prináša a ako vlastne chápať skladací telefón označovaný teraz aj ako Véčko.

Vráťte váš aktuálny telefón a získajte Flip ešte výhodnejšie

Výrobca poskytuje výrazné zľavy pre každého, kto má nejaký mobilný telefón. V závislosti na tom, aký model to bude, získate najnovší Z Flip4 o niekoľko stoviek eur lacnejšie.

Túto ponuku určite neprehliadnite, všetko podstatné sa dozviete v našom článku a získate tak nielen Z Flip4 ale aj Z Fold4 s výraznou zľavou. Takisto sa všetky podrobnosti dozviete na stránke www.novysamsung.sk.

Vylepšenia

Samsung nelenil a priniesol vylepšenia oproti Z Flip3 5G. Sú viditeľné a nedá sa povedať, že ide len o niečo do počtu. Na pohľad sa telefón veľmi nezmenil, no je kompaktnejší. Ide o doslova milimeter a desatiny milimetra ale už na prvý pohľad je užší v kĺbovej časti a tak z neho toľko nevytŕča. Užšie sú aj rámiky okolo hlavného displeja.

Na Slovensku budú dostupné štyri farby, Bespoke Edition nie. To je tá, ktorá poskytne vlastné možnosti vyskladania farieb na rôzne časti telefónu a tak je tu až 75 kombinácií. Podľa vyjadrenia slovenských zástupcov zo Samsungu táto možnosť nie je zavrhovaná, avšak nateraz sa s ňou nepočíta.

Zdroj: Samuel Hindy

Vylepšenia v skratke: telefón je rozmerovo menší, veľkosť displeja zostala, procesor je o generáciu výkonnejší, adaptívny displej má teraz rozsah 1 ÷ 120 Hz, kapacita batérie je o 400 mAh väčšia a tak je tu 3700 mAh kapacita a najnovšie s 25 W nabíjaním. No a nechýba použitie najnovšieho skla Gorilla Glass Vistus+ Armor Aluminium.

Samsung + Microsoft

Príklad toho, ako má vyzerať spolupráca. Aplikácie sú optimalizované tak, aby ste ich čo najlepšiu využili aj na ohýbacom displeji, máte tu priame prepojenie cloudu OneDrive s vašou galériou. Je na vás, či budete dáta synchronizovať cez aplikáciu Galéria alebo iba zálohovať cez upload fotiek na OneDrive. V prvom prípade, ak ich vymažete na cloude, odstránia sa vám aj zo smartfónu. Celkovo je vidieť, že je tu tesná spolupráca a to nielen vo forme predinštalovania aplikácií.

Prepojenie je vidno napríklad na aplikáciách ako Instagram či Facebook. Poznáte to sami, že vytvorenie kvalitnej fotografie vyžaduje spustenie aplikácie Fotoaparát a potom zdieľanie fotografie v žiadanej aplikácii. Je to kvôli tomu, že tie nevedia plnohodnotne pristupovať k funkciám fotoaparátu. To je jedno zo zmien, ktorú zažijete pri tomto telefóne. Detail, ktorý v katalógu nezbadáte, počas používania telefónu ale áno.

Zdroj: Samuel Hindy

Pre koho je vhodný

Cenu nechám bokom, to je každého záležitosť, od toho sa odvíja vôbec myšlienka, či je pre vás. Nie je to lacný kúsok a ešte podražel o 100 eur oproti tomuto variantu u minuloročného modelu. Hlavnou výhodou je kompaktný tvar. Vo vrecku je hrubší ale zaberie menej miesta a dobre sa nosí. Otvorením z neho spravíte telefón s bežnými rozmermi. Pocit z držania je trochu iný, keďže je predĺžený a pomer strán je 22:9.

Na displeji to vidno pri niektorých aplikáciách a na riadok sa zmestí menej. Ide o dve tri písmená menej, nič tragické a všimnete si to v emailoch, ktorých štruktúru poznáte a vedeli ste, že na riadku ste ešte videli ďalšiu časť textu či emailovej adresy.

To len v náhľade. Iste že ťuknutím na správu ju vidíte celú. Všetko je dobre prispôsobené. Cítiť ale že je displej užší. Rovnako sa s tým stretnete aj keď si kúpite nový telefón inej značky a porovnáte obsah obrazovky. Je to len v rámci naozaj takmer nepostrehnuteľných detailov a takej zaujímavosti, inak by to nebolo potrebné ani len spomenúť.

Používal som ho s koženým obalom. V ňom až tak dobre nevyzerá. Treba počítať aj väčšou hrúbkou, ale istota je istota a tak je lepšie ho mať. Doma som ho používal bez obalu a je to veľmi šikovný telefón. Otváranie a zatváranie má svoje čaro. Samsung hovorí, že pri 100 pohyboch kĺbu denne vám vydrží 5 rokov.

Prijmi hovor otvorením

Pochváliť treba napojenie aktivity kĺbu na systémové udalosti. Nie je to len o tom, že sa dá displej zohnúť. Samsung pridal zážitok z klasických Véčok z deväťdesiatych rokov. Otvorením prijmete hovor, zatvorením ho ukončíte alebo si ho prepnete na hlasitý reproduktor, alebo sa aj nestane žiadna z týchto udalostí. Je to na vás, čo a ako si nastavíte.

Aplikácie

Napríklad Fotoaparát podporuje špeciálny režim so zohnutým displejom. Môžete sa tak nakrúcať a mať telefón položený na stole. Je to vynikajúce a určite je správne takto využiť displej. Výrobca do systému zabudoval nastavenia, aby sa dali vybrať aplikácie, ktoré chcete mať v režime na polovicu obrazovky pri zohnutí displeja. Podpora je ale obmedzená len na to, že sa zobrazí v jednej polovici a druhá poslúži ako kurzor a máte tu tlačidlá na nastavenie jasu a podobne. Toto zatiaľ nemá nejakú úžitkovú hodnotu.

Malý displej

Alebo inak povedané, ten vonkajší. Je výborný a mnohokrát sa vám stane, že telefón nebudete musieť otvoriť. Je dotykový a môžete ho využiť na základné úlohy, napríklad na diktafón, časovač, počasie, kalendár alebo na prístup k trom vami vybraným kontaktom.

Sami si vyberáte, čo v rámci možností na displeji chcete, tiež aj poradie widgetov. Takisto si tu môžete vybrať funkciu ambientného displeja, rovnako ako pri iných smartfónoch tejto značky.

Fotoaparát

Dobrá správa je, že telefón robí veľmi veľmi dobré fotografie. Netreba používať výhovorky ako fotí celkom fajn na to, že to je vyklápačka. Fotí naozaj dobre cez deň aj v noci. Výrobca ale nepridal možnosť optického zoomu hoci aj upravovaného cez ultraširoký a makro objektív, čo využíva hojne niektorá konkurencia. Je to dobrý systém, lebo ide prakticky o bezstratovú záležitosť a výrobca tak oželie skutočný tele objektív.

Nakoniec ale treba dodať, že dvojnásobné priblíženie sa podobalo optickému a bolo to na nepoznanie. Na výber je až 10× priblíženie. Je jasné, že na hodnote 10 ste už v impresionistickom ponímaní toho, čo fotíte.

Pekná vlastnosť je náhľad fotografovaného objektu na malom displeji. Takto si môžete cez hlavný objektív spraviť selfie a netreba na to použiť selfie fotoaparát v kruhovom výstrele hlavného displeja.

Nabíjanie

Moja obľúbená téma a toto je zároveň jedna z dvoch vecí, čo mi na telefóne mierne prekážalo. Rýchlosť nabíjania a kapacita batérie. Výrobca ju zväčšil a vydržíte s ňou takmer celý deň. O toto sa netreba obávať.

Rozmýšľal som ale inak. Kupujete drahý telefón. Áno tak drahý, že konkurencia má 66 W nabíjanie minimálne a to zväčša hovoríme o 5000 mAh batérii. Tu máte aj pomalé nabíjanie aj menšiu batériu. Dobre, konkurencia s ktorou by som chcel svoje zvyklosti porovnávať nemá skladací telefón.

Takže 25 W, ak máte kompatibilnú nabíjačku Samsung. Lenovo asi niečo zmenilo a na ich USB-C nabíjačkách k notebooku mi teraz nie vždy fungovalo Super rýchle nabíjanie telefónov Samsung. Ide o môj subjektívny pohľad, no posledné mesiace som testoval telefóny, ktoré mali minimálne 33 W a 5000 mAh batériu, naposledy som nabíjal telefón 120 W technológiou. To je rozdiel a mať vždy nabitý telefón behom 20 minút si zvyknete. Mne sa skrátka javí nabíjanie ako pomalé, tu by mohol Samsung zapracovať a zrýchliť ho. To, že sa nikam neponáhľa svedčí a fakt, že jeho maximum pri iných telefónoch je 45 W.

Podčiarknuté a zhrnuté – malá batéria a pomalé nabíjanie (Samsung ho nazýva Super rýchle) mi mierne prekážalo. Nie je to ale dôvod na to nekúpiť si tento telefón. Je to len detail, ktorý by tento kus vystrelil do dokonalosti.

Správanie batérie

Ešte pár slov k batérii. Tá bola počas môjho používania stabilná (áno, viem nový kus) a dalo sa na ňu spoľahnúť na každej úrovni. Ak bola nabitá na 38 %, nestalo sa, aby za hodinu ubudlo 5 % ak som s telefónom nič nerobil. Toto oceňujem a je na ňu spoľahnutie.

Tiež som si všimol, že finálne nabíjanie nad 90 % nie je výrazne pomalšie, čo je tiež pozitívna záležitosť. Udávať výdrž smartfónu je zradné. Môže vám vydržať celý deň alebo pol dňa, v závislosti od jeho používania. Je to ale telefón na celý deň, kým večer neprídete z práce. Nabíjal som ho raz alebo dvakrát za deň aj to len z dôvodu, že keď bude vybitý a budem potrebovať niekam ísť, nemám hodinu na to, aby som ho dal nabíjať. To je práve rozdiel oproti mobilom, ktoré majú skutočne rýchle nabíjanie.

Testovacie fotografie

Nočné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Nočný, 2× zoom
Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Automatický
Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Automatický, 10× zoom

Denné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Automatický, 2× zoom

Verdikt

Samsung Galaxy Z Flip4 je bez pochýb praktický telefón. Nerobte si starosti so záhybom. Ten je vidieť ale len veľmi slabo, pri filmoch vôbec. Toto nepovažujem za nevýhodu, po čase ho nebudete ani registrovať. Podobne ako keď sa vás niekto opýta, kde je umiestnený výrez selfie fotoaparátu, budete sa musieť zamyslieť, nakoľko ste ho prestali registrovať.

Výrobca prináša štvrtú generáciu tohto telefónu a na jemnom dolaďovaní je to vidieť. Kto nesúhlasí s mojím pohľadom na batériu a nabíjanie alebo toto pre neho v praktickom živote nie je parameter hodný pozornosti, nenájde na tomto telefóne nevýhodu.

Cena: 1099 eur za 8 / 128 GB

Zapožičal: Samsung

Páči sa nám

  • Kompaktný vo vrecku aj v dlani
  • Veľmi dobrá technologická výbava
  • Vyklápací mechanizmus napojený na systémové udalosti
  • Udalosti ovládateľné v zatvorenom stave na menšom displeji
  • Špeciálna systémová optimalizácia aplikácií na skladací mechanizmus
  • Výborná kvalita fotografií

Nepáči sa nám

  • nie je odolný voči prachovým časticiam
  • iba 25 nabíjanie a rýchla nabíjačka nie je v balení
  • iba 3700 mAh batéria

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy Z Flip4
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 1. 7. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyNano SIM, eSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8+ Gen 1, 8-jadrový, 3,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRHlavný – Dynamic AMOLED 2X, 16,7 mil., HDR10+, 120 Hz; Predný – Super AMOLED
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2640; 1,9, 260 × 512
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, 6ax, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet12 Mpx, f/1.8, 2×
Predný fotoaparát, max. Mpx10 Mpx, f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnosti3700 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 72 × 7 / 183
VodeodolnosťIPX8, nie je odolný voči prachu
Bezdrôtové nabíjanieáno
KonektorUSB-C, 25 W, bez nabíjačky v balení
BenchmarkySamsung Galaxy Z Flip4
AnTuTu Benchmark – Total score717923
PCMark for Android – Performance14092
3DMark Wild Life1315

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.