Samsung sa okrem poriadneho obrazu sústreďuje aj na kvalitný zvuk. Už samotné televízory od tejto firmy obsahujú kvalitné reproduktory s horným vyžarovaním, ale keď chcete zvuk ako v kine, Chce to soundbar. Aktuálneho kráľa spomedzi soundbarov sme teraz testovali v našej redakcii.

Soundbar Samsung HW-Q930C prichádza s bezdrôtovým subwooferom a dvojicou zadných reproduktorov pripojených opäť bezdrôtovo a celok je v konfigurácii 9.1.4 kanálov. Celkovo obsahuje až 17 reproduktorov. Ideálne rozmiestnenie je hlavný blok pod televízorom, dva bezdrôtové reproduktory za sedačkou umiestnenou pred televízorom a subwoofer postavený na zemi napr. v kúte napravo od televízora. Hlavnou výhodou tohto soundbaru je kvalitný priestorový zvuk. Soundbar sme mali pri našom teste prepojený s televízorom Samsung 65QN800C. Aj keď nemám rád marketingové slová, tu sa naozaj dá použiť označenie pohlcujúci zvuk.

Hlavné funkcie soundbaru Samsung Q930C
Hlavné funkcie soundbaru Samsung Q930C

Priestorový zvuk novej generácie

Typicky je HW-Q930C pripravený na použitie tak, že ho umiestnite pod televízor. Dá sa ale využiť aj s inými zdrojmi, typicky je to prepojenie so smartfónom. O zvukové podanie sa postará 9.1.4-kanálový zvukom s dohora smerujúcimi reproduktormi.

Bezdrôtovo pripojené externé reproduktory so zvukom smerujúcim dohora
Bezdrôtovo pripojené externé reproduktory so zvukom smerujúcim dohora

Samsung využil aj spracovanie zvuku tak, aby sa nelámali zvukové vlny a aby bol výsledný dojem zo zvuku v konkrétnej miestnosti čo najlepší. Ideálna situácia je vtedy, ak máte niektorý z novších televízorov Samsung a soundbar vtedy spolupracuje s reproduktormi zabudovanými v televízore. Ide o technológiu Q-Symphony, teraz už v tretej verzii. Toto využijete hlavne pri počúvaní klasickej hudby, my sme využili koncert telesa Berliner Philharmoniker. Soundbar podporuje štandardy Dolby Atmos a DTS:X, čo stojí za priestorovým podaním zvuku so spomínaným pohlcujúcim efektom.

3D zvuk v obývačke

Tento zvuk využijete hlavne pri dramatických scénach či hrách s divokými zvukovými efektami. Každý pohyb na obrazovke potom budete počuť prakticky na vlastnej koži. Postará sa o to 9 predných kanálov, 4 s vyžarovaním nahor a jeden výkonný subwoofer. Takto naozaj premeníte svoju domácu obývačku na moderné kino.  

Soundbar Samsung Q930C
Soundbar Samsung Q930C

Q-Symphony v praxi

Dve hrajúce zariadenia sú vždy lepšie ako jedno. Soundbar HW-Q930C tak naozaj rozpozná pripojený Samsung televízor a zistí, aké sú použité reproduktory zabudované v televízore. Výsledný zvuk tak smeruje k vašim ušiam zo strán, spredu ale aj zhora.

Je jedno, kde ste

Technológia SpaceFit Sound Pro analyzuje priestor, v ktorom sa sa prehráva zvuk. Pripravuje sa tak zvuková prezentácia presne na mieru danému priestoru. Samotnú kalibráciu zvuku pritom ani nezaznamenáte, soundbar sa kalibruje prehrávaným zvukom.

Základná časť soundbaru Q930C pod televízuorom
Základná časť soundbaru Q930C pod televízuorom

Ak soundbar rozpozná, že ste v prostredí hier, automaticky pridá basy. Môžete to urobiť aj manuálne, na diaľkovom ovládači je špeciálne tlačidlo na posilnenie basov.

Televízor sme pritom prepojili pomocou dodávaného HDMI káblu cez HDMI eARC. Je to najlepšia forma spojenia. Ak prepájate soundbar so Samsung televízorom, pôvodné diaľkové ovládanie na soundbar vám nebude treba. Všetko ovládate hlavným diaľkovým ovládačom od televízora. Zvládnete takto nastaviť hlasitosť, vypnutie či zapnutie soundbaru (spolu s televízorom), ale aj zvukové zvukové efekty (napr. hovorené slovo, hudba, film a pod.).

Zadná časť subwoofera zo soundbaru HW-Q930C
Zadná časť subwoofera zo soundbaru HW-Q930C

Hudba aj z telefónu

Svoju hudbu si prehráte aj cez prepojenie smartfónu a tohto soundbaru. Samsung pritom ponúka priame prepojenie na Spotify, ktorá je partnerská služba. Na spojenie sa dá využiť domáce Wi-Fi ale jednoduchšie je to cez NFC. Vtedy priblížite telefón k telu soundbaru a tieto zariadenia sa spárujú. Je to najrýchlejšia cesta na spojenie týchto dvoch zariadení a radi ju využívame.  

Cena: 939 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.