MicroLED má oproti OLED viacero výhod.

Spoločnosť Samsung údajne začala pracovať na displejoch typu MicroLED pre inteligentné hodinky, pričom vývoj týchto nových displejov plánuje dokončiť ešte v tomto roku. Uvádza to kórejská stránka ETNews.com, z ktorej čerpal informácie portál AndroidHeadlines.com.

Vybavená týmto novým typom displeja môže byť už nasledujúca generácie inteligentných hodiniek Samsungu, teda Galaxy Watch 6, prípadne sa objavia v hodinkách plánovaných na rok 2024. Výrobca v súčasnosti ponúka panely MicroLED iba vo svojich najdrahších televízoroch, ale v hodinkách stále používa OLED displeje.

MicroLED má však oproti OLED dosť výhod. Tento typ obrazovky je jasnejší a má lepší kontrastný pomer. Takisto lepšie zobrazuje farby a ponúka lepšiu viditeľnosť na priamom slnečnom svetle. Okrem toho spotrebuje podstatne menej energie ako OLED, čo umožňuje dlhšiu prevádzku zariadenia na jedno nabitie. U hodiniek ide o jeden z kľúčových parametrov. Na druhej strane, MicroLED displeje sú aj drahšie a náročnejšie na výrobu.

Správa o tom, že Samsung pracuje na displejoch MicroLED pre inteligentné hodinky prichádza krátko po informáciách, že na MicroLED plánuje vo svojich hodinách Watch prejsť aj Apple. V tomto prípade ale nejde o súboj s konkurentom, pretože Apple v súčasnosti kupuje OLED panely práve od kórejského výrobcu.

Ak by si americká spoločnosť našla na dodávky MicroLED inú spoločnosť, pre Kórejčanov by to znamenalo stratu významného obchodného partnera. Koniec koncov, Apple je globálnym lídrom na trhu so smart hodinkami a každoročne sa podieľa približne 30 percentami na všetkých predaných nositeľných zariadeniach tejto kategórie.

Objavila sa však aj správa, že Apple si chce tieto displeje vyvíjať a vyrábať vo vlastnej réžii. Na rozuzlenie si teda budeme musieť počkať.

Zdroje: ETNews.com, AndroidHeadlines.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.