Na CESe Samsung tento rok postúpil k ďalšiemu zjednodušeniu života ľudí vďaka integrácii mnohých zariadení v rámci svojho ekosystému prostredníctvom platformy SmartThings pre inteligentné domácnosti.

Prepojenie so svetom s televízormi Neo QLED

Najnovší rad televízorov Samsung Neo QLED s rozlíšením 8K a 4K a procesorom Neural Quantum Processor zaisťuje vysokú kvalitu obrazu. Je tu Quantum Mini LED podsvietenie, 14-bitové spracovanie farieb a upscaling s umelou inteligenciou. Ponúka aj špeciálne funkcie, ako sú Shape Adaptive Light Control a Real Depth Enhancer Pro, na vytvorenie trojrozmerného realistického obrazu.

Samsung Neo QLED
Samsung Neo QLED

Televízory Samsung Neo QLED využívajú aj špeciálny algoritmus, ktorý je základom pre kontrast Auto HDR Remastering. Ten využíva technológiu umelej inteligencie s hlbokým učením na analýzu jednotlivých scén a aplikáciu efektov vysokého dynamického rozsahu (HDR) v reálnom čase na obsah so štandardným dynamickým rozsahom (SDR). Vďaka tomu je pôvodný SDR obsah jasnejší a živší.

Používatelia platformy SmartThings si nemusia kupovať samostatný adaptér na pripojenie a ovládanie zariadení s protokolom Zigbee a Thread. V roku 2023 bude jednočipový modul SmartThings pre Zigbee a Matter Thread zabudovaný priamo do produktov Samsung. SmartThings tak bude automaticky podporovať a synchronizovať činnosť nielen zariadení Samsung, ale aj spotrebičov a IoT produktov tretích strán.

Nové televízory poskytujú aj ďalšie funkcie:

  • Chat Together: Môžete jednoducho vstúpiť do skupiny živého chatu, aby ste mohli komunikovať v reálnom čase s ostatnými ľuďmi, ktorí práve sledujú rovnaký obsah.
  • ConnecTime: Zjednodušuje prijímanie videohovorov z pripojených zariadení, poskytuje širšiu platformu videohovorom priamo na televízore a zaisťuje plynulý prenos a pokračovanie videohovoru napr. na telefóne
  • 3D Map View: Zobrazenie 3D mapy vám dá prehľad o rozmiestnení všetkých pripojených zariadení SmartThings v dome z vtáčej perspektívy

Rozšírenie možností zobrazovania s MICRO LED a QD OLED

Rad MICRO LED pre rok 2023 ponúka nové modely s uhlopriečkou od 50 do 140 palcov, ktoré prinášajú bezkonkurenčnú kvalitu obrazu a mimoriadne zážitky pri sledovaní programov. Modulárna konštrukcia obrazovky s MICRO LED odstraňuje obmedzenia tvarov, pomerov strán a veľkostí, a tak je možné ju plne prispôsobiť vašim požiadavkám. Okolo obrazovky už nie sú žiadne rámčeky.

Samsung Micro LED
Samsung Micro LED

Rad QD OLED televízorov je k dispozícii s uhlopriečkou 55, 65 a teraz aj 77 palcov. Rad QD OLED televízorov je vybavený technológiou Quantum Dot, ktorá bola vyvinutá pre televízory Samsung Neo QLED, ako aj procesormi Neural Quantum.

Rozšírený rad má obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. QD OLED televízory Samsung získali certifikáciu AMD FreeSync Premium Pro zaručujúcu kvalitný herný zážitok na OLED obrazovke.

Svet hier s televízormi Samsung

Smart televízory Samsung ponúkajú neobmedzený prístup k tisícom obľúbených hier od partnerov, ako sú Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Amazon Luna alebo Utomik. Hry nemusíte sťahovať, nemusíte riešiť obmedzenia veľkostí úložiska a nemusíte vôbec mať konzolu. Stačí zapnúť televízor a začať sa hrať.

Aplikácie pre cloudové hranie vstúpili na trh v minulom roku, prinášajú kvalitu obrazu a úplne nový spôsob hrania – s multitaskingom, rozšírenou spoluprácou a streamovaním v 4K. Môžete dokonca sledovať viacero typov obsahu naraz.

Rok 2023 prináša vylepšenú hernú informačnú a ovládaciu lištu GameBar 3.0 so zdieľaním miniatúrnych máp MiniMap Sharing a virtuálnym zameriavacím bodom Virtual Aim Point, ktorá umocní zážitky všetkých typov hráčov. Funkcia MiniMap Sharing dovoľuje sledovať prehľadnú minimapu hry na akomkoľvek displeji, zatiaľ čo funkcia Virtual Aim Point, určená pre strieľačky z pohľadu hrajúcej osoby (FPS), umožňuje zobraziť v akejkoľvek hre výraznejší zameriavací kríž a zlepšiť mušku.

Aplikácie pre cloudové hranie sú k dispozícii aj na smart a herných monitoroch Samsung vrátane radu Odyssey. Pri monitore Odyssey Ark môžete otáčať obrazovku vodorovne alebo zvisle podľa požadovanej orientácie a užívať si naplno hry vďaka 55-palcovému displeju so zakrivením 1000R a mohutnému zvuku.

Lifestylová ponuka a novými funkciami

Samsung predstavil nové lifestylové produkty, ktoré pozdvihnú nielen zážitok zo sledovania obľúbených filmov, ale prispôsobia sa interiéru vašej domácnosti.

  • The Premiere 8K: Samsung predstaví v roku 2023 novú verziu svojho laserového projektora s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou a rozlíšením 8K. Maximálna uhlopriečka je 150 palcov (390 cm), čo predstavuje obrovskú zobrazovaciu plochu pre domáce sledovanie.
  • The Freestyle s technológiou Smart EDGE Blending: The Freestyle je maximálne flexibilný mini projektor. Obraz je možné premietať na stenu alebo napríklad aj na strop. V roku 2023 získa novú funkciu Smart EDGE Blending, ktorá umožňuje prepojiť dvojicu týchto zariadení na sledovanie obsahu v konfigurácii 21:9 bez nutnosti jeho ručného zarovnávania alebo nastavovania.
  • The Frame – televízor, ktorý sa dokáže premeniť na umelecké dielo: Televízor The Frame sa vo vypnutom stave prepne do úsporného režimu a zobrazí vybraný obraz alebo fotografiu zo svetových galérií. V roku 2023 sa spustí vylepšená verzia Obchodu s umením (Samsung Art Store), ktorá ponúkne rozšírenú ponuku a prehľadné ukážky ponúkaných obrazov. Novinkou je aj voliteľný kovový rám, aby mal televízor The Frame moderný a luxusný vzhľad.
  • Otočte televízor na výšku – Najnovší rad televízorov Samsung Neo QLED a The Frame je možné namontovať na doplnkový držiak na stenu alebo na podlahový stojan s funkciou automatického otáčania obrazovky do zvislej polohy pri sledovaní médií orientovaných na výšku, známu z televízorov The Sero.

Vyššia kvalita zvuku vďaka umelej inteligencii

Televízory Samsung majú nielen kvalitné vstavané reproduktory, ale aj výkonné zvukové funkcie a doplnky, ktoré umocňujú filmový zážitok a vytvárajú dojem, ako keby ste sedeli v kine.

Samsung HW-Q990C
Samsung HW-Q990C
  • Remastering zvuku pomocou umelej inteligencie: televízory a soundbary Samsung ponúkajú v roku 2023 technológiu Sound Remastering, ktorá využíva umelú inteligenciu na remasterovanie každej zvukovej stopy. Zabezpečí tak čistotu hlasov, úplné obklopenie zvukmi z televízora a správnu hlasitosť každej zvukovej zložky.
  • Nové soundbary: Okrem vlajkovej lode, soundbaru HW-Q990C s 11.1.4 kanálovým zvukom a podporou Dolby Atmos, Samsung ponúka aj ultratenký 3.1.2 kanálový soundbar HW-S800B s mohutným pohlcujúcim zvukom v Dolby Atmos. Soundbar možno ľahko umiestniť k akémukoľvek televízoru a aj napriek malým rozmerom ponúka čistý zvuk s výraznými basmi.
  • Q-Symphony: Inovovaná funkcia Q-Symphony zaistí v roku 2023 nový stupeň harmonickej spolupráce medzi televízorom a soundbarom. Soundbar sa napojí na neurónovú procesorovú jednotku (NPU) televízora, ktorá analyzuje a spracováva zvukové signály tak, aby bol zvuk výraznejší.

Zdroje: CES, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.