Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový monitor ponúka skvelé zážitky s 3D hraním vďaka technológiám Eye Tracking a View Mapping

Spoločnosť Samsung Electronics na veľtrhu Gamescom 2024 v Kolíne nad Rýnom predstavila najnovšiu sériu herných monitorov. Najväčšia pozornosť sa sústredí na prelomový model Odyssey 3D, ktorý umožňuje sledovať 3D obraz bez špeciálnych okuliarov.

Najväčší herný veľtrh Gamescom 2024 prebieha v dňoch 21. – 25. augusta, zúčastňuje sa ho viac ako 1400 vystavovateľov z celého sveta – výrobcovia hardvéru, softvéru i samotných hier. Samsung na veľtrhu vystavuje špičkové herné monitory, okrem iného novinku Odyssey 3D a modely sérií Odyssey G6, G8 a G9. Stánok Samsungu je najväčší vo firemnej histórii, zaberá plochu 800m2.

„Sme veľmi radi, že môžeme na najväčšom hráčskom veľtrhu Gamescom predstaviť náš nový herný monitor umožňujúci hranie v 3D bez špeciálnych okuliarov,“ hovorí Hoon Chung, výkonný viceprezident tímu Enterprise Business v divízii zobrazovacích zariadení Samsung Electronics. „Aj naďalej hodláme byť jednotkou na trhu špičkových herných monitorov, čo znamená neustály vývoj najlepších technológií, ktoré pomáhajú hráčom k lepším zážitkom.“

Odyssey 3D alebo 3D hranie bez okuliarov

Odyssey 3D využíva inovatívnu technológiu Light Field Display (LFD), ktorá vytvára realistický 3D obraz z bežných 2D zdrojov pomocou lentikulárnej šošovky na prednom paneli[1]. V kombinácii s technológiami Eye Tracking a View Mapping je tento systém zárukou jedinečného 3D zážitku, na ktorý nie sú potrebné špeciálne okuliare. Technológia Eye Tracking monitoruje pohyb oboch očí pomocou vstavanej stereo kamery, technológia View Mapping priebežne upravuje obraz a optimalizuje priestorovú hĺbku.

Monitor Odyssey 3D umožňuje ľahko prepínať medzi 2D a 3D režimom, záleží iba na prianí používateľa. K dispozícii je v dvoch veľkostiach s uhlopriečkou 27 a 37 palcov (69 a 94 cm), medzi prednosti patrí rozlíšenie 4K, rýchla odozva 1 ms GTG a vysoká obnovovacia frekvencia 165 Hz, čo znamená skvelý obraz pri hraní bez akéhokoľvek zadrhávania alebo artefaktov.

Okrem toho sa monitor Odyssey 3D pýši ergonomickým prevedením s výškovo nastaviteľným stojanom (HAS) s možnosťou naklápania. Do výbavy patrí aj FreeSync Premium, konektor DisplayPort 1.4 a dva porty HDMI 2.1. Na veľtrhu CES 2024 získal monitor cenu pre najlepšiu inováciu v kategórii herných a e-športových zariadení.

Hráčske zážitky na veľtrhu Gamescom 2024

Návštevníkom veľtrhu Gamescom 2024 ponúka Samsung vynikajúce hráčske zážitky vďaka spolupráci s poprednými hernými vývojármi. V priestore s názvom Odyssey Experience Zone si záujemcovia môžu priamo pri hraní vyskúšať najnovšie monitory Odyssey, medzi ktoré patrí napríklad model Odyssey OLED G8 s rozlíšením UHD a obnovovacou frekvenciou 240 Hz, Odyssey OLED G6 s rozlíšením QHD a obnovovacou frekvenciou 360Hz alebo Odyssey Neo G9 s uhlopriečkou 57″ (145 cm) a rozlíšením Dual UHD.

Návštevníci si priamo v stánku môžu zahrať špičkové hry, pre ktoré sú k dispozícii nasledujúce monitory:

  • Odyssey 3D: Na tomto monitore čaká na hráča jedinečné 3D prostredie v simulátore inZOI z produkcie firmy KRAFTON. V 3D prevedení výborne vynikne realistická grafika, takže hranie návštevníkov skutočne pohltí – na vlastné oči si môžu prezrieť hernú technológiu novej generácie. Vďaka rýchlej odozve a obnovovacej frekvencii sa môžu tešiť na skvelý obraz aj pri rýchlom pohybe.
  • Odyssey OLED G8: Rozmerný monitor plný živých farieb je ako stvorený pre Genshin Impact od firmy HoYoverse. Hráči sa môžu tešiť na dynamickú a plynulú akciu a skvele odsýpajúci dej.
  • Odyssey Neo G9 a OLED G9: Na obrovskom ultraširokom paneli s vysokým rozlíšením si hráči naplno vychutnajú World of Warcraft: The War Within od Blizzard Entertainment, za pozornosť stojí predovšetkým rozšírené zorné pole a vynikajúca kresba detailov. World of Warcraft si v stánku zahrá aj niekoľko špičkových herných vývojárov z rôznych európskych krajín. Fanúšikovia si budú môcť vyskúšať aj ďalšie obľúbené hry z produkcie Blizzardu, napríklad Overwatch 2 alebo Hearthstone.

Niektoré z týchto titulov si návštevníci veľtrhu budú môcť zahrať ešte pred ich oficiálnym uvedením na trh.

Ďalšie modely v sérii Odyssey OLED

Samsung ohlásil aj ďalšie rozšírenie obľúbenej a oceňovanej série Odyssey OLED. Novo do nej pribudnú tri modely: Odyssey OLED G95SD, G93SD a G85SD.[2]

  • Modely zo série Odyssey OLED G9 (G95SD a G93SD) ponúknu špičkové herné zážitky, o ktoré sa postará rozlíšenie Dual QHD (5120 x 1440), ultraširoký formát s pomerom strán 32 : 9, zakrivené prevedenie 1800R, Smart Hub,[3] Gaming Hub,[4] obnovovacia frekvencia 240 Hz a odozva 0,03 ms GTG.
  • Model G85SD zo série Odyssey OLED G8 má uhlopriečku 34” (86 cm), ultraširoké prevedenie s rozlíšením QHD (3440 x 1440 bodov), pomer strán 21 : 9, zakrivenú konštrukciu 1800R, Smart Hub, Gaming Hub, obnovovaciu frekvenciu 175 Hz a odozvu 0,03 ms GTG.

Samsung nadväzuje na úspech júnových modelov Odyssey OLED G6 a G8, aktuálne sú v sérii OLED k dispozícii monitory s uhlopriečkou od 27 do 49 palcov (69 až 124 cm), novo aj v ultraširokom prevedení. Tým sa rozširuje ponuka OLED monitorov pre hráčov všetkých typov.

Všetky nové monitory Odyssey OLED sú vybavené systémom Samsung OLED Safeguard, ktorý bráni vypaľovaniu pixelov, a technológiou OLED Glare Free na obmedzenie odleskov. Model G95D zo série Odyssey OLED G9 získal na veľtrhu CES 2024 cenu za inovácie v kategórii počítačových periférií a príslušenstva.

Svetovou jednotkou v kategórii herných monitorov je Samsung už päť rokov v rade[5]. V 1. štvrťroku 2024 firma zopakovala svoje prvenstvo podľa nedávnych dát IDC. V tomto štvrťroku získal Samsung v tejto kategórii globálny trhový podiel 20,6 % a ako európska jednotka dosiahol 24,2 % podiel na tržbách.


[1] Lentikulárna šošovka má špeciálnu konštrukciu, vďaka ktorej každé oko vidí iný obraz. Vďaka tomu je možné sledovať obraz v 3D bez špeciálnych okuliarov.

[2] Tieto modely budú tento rok k dispozícii po celom svete, o. i. v Severnej Amerike, Európe a Austrálii. Dátum uvedenia na trh sa bude v jednotlivých krajinách líšiť.

[3] Smart Hub nie je k dispozícii pri modeli G93SD.

[4] Gaming Hub nie je k dispozícii pri modeli G93SD.

[5] Zdroj: IDC Q1 2024 Worldwide Quarterly Gaming Tracker

Klasifikácia herných monitorov sa riadi kritériami IDC (od 2. štvrťroku 2023 nad 144 Hz, predtým nad 100 Hz).

Značky: