Čítačka odtlačkov prstov integrová v displeji znie až príliš dobre na to, aby to bola pravda.

Skener v displeji pre Galaxy Note 9, ktorý sa nám zobrazil na niekoľkých únikoch, sa s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok nepredstaví. Znamená to, že Samsung použije tie isté čítačky odtlačkov prstov ako pri Galaxy S9 hlavne z výrobných dôvodov.

Skener odtlačkov prstov v Note 9 by mohol stále vyzerať takto:

Kórejské médiá včera ohlásili, že Note 9 príde so zaužívaným skenerom na zadnej strane. Na integrácii Samsung pracuje nepretržite a spolupracuje s rôznymi dodávateľmi (napr. Synaptics), aby zabudoval čítačku odtlačkov prstov do displeja najneskôr do roku 2019.

Ukázalo sa, že zatiaľ čo už existuje smartfón so vstavanou čítačkou, Vivo X20 Plus UD, ktorý sa dodáva s OLED displejom, tak úsilie spoločnosti Samsung v tejto oblasti sa muselo zaoberať zakriveným dizajnom Infinity Displeja.

Práve tu nastáva problém s integráciou čítačky. Ak by bola optická čítačka tohto typu vložená do displeja, mala problémy s priehľadnosťou displeja OLED a tým aj so spoľahlivosťou. Zaužívaná čítačka kapacitného typu by na druhej strane mohla byť relatívne spoľahlivá. Musí byť umiestnená v hornej časti displeja, čo predstavovalo problémy so životnosťou.

Nakoniec by mohla byť ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov ako svätý grál. Táto technológia je ešte stále na začiatku, aby sa objavila tento rok v Note 9, ktorý vstúpi do výroby už v júni. Je stále veľmi drahé a náročné ju vyrábať vo veľkých množstvách a je pomalšia ako čítačka vsadená do zadnej steny zariadenia.

Napriek tomu sa zdá, že spoločnosť Samsung obmedzila veľké množstvo pôvodných dodávateľov čítačiek odtlačkov prstov a intenzívne pracuje v oblasti výskumu a vývoja.

Existujú výhody a nevýhody optických aj kapacitných, alebo ultrazvukových typov, takže si nemyslíme, že by existovala technológia, ktorá by mohla byť komerčne dostupná„, povedala jedna priemyselná spoločnosť. V budúcom roku sa spoločnosť Samsung Electronics domnieva, že sa jej to ale podarí.

zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

Cesta do útrob biometrických senzorov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.