Operačný systém pre chytré televízory Tizen mal Samsung doteraz vyhradený len pre svoje výrobky. Po novom ho však ponúkne aj iným spoločnostiam.

Juhokórejský gigant tak nasleduje príklad svojho konkurenta LG, ktorý len minulý týždeň oznámil, že svoju platformu webOS umožní používať výrobcom televízorov tretích strán. Takýto krok síce Samsung ohlasoval už v roku 2019, k reálnemu naplneniu v podobe konkrétnych partnerstiev však napokon nedošlo.

Teraz je to iné a výrobca už ohlásil aj konkrétne značky, ktoré budú Tizen využívať. Ide napríklad o Akai, RCA, Bauhn, Linsar, Sunny či Vispera, ktoré sa predávajú v Európe, Austrálii a na Novom Zélande.

Uzavreté partnerstvo umožní týmto výrobcom prístup k funkciám Tizen OS, akou je napríklad Samsung TV Plus, teda bezplatná platforma na streamovanie videí a televíznych programov. Ďalšími sú hlasový asistent Bixby či služba Univerzálny sprievodca na vyhľadávanie a personalizované odporúčania.

Juhokórejský výrobca si od tohto kroku sľubuje posilnenie svojej platformy na trhu, kde sú jeho konkurentmi okrem webOS napríklad Roku OS, Fire TV od Amazonu či Android TV od Google.

Samsung uvádza, že v súčasnosti používa jeho operačný systém Tizen pre televízory zhruba 200 miliónov ľudí v 197 krajinách sveta. Rovnakým názvom označuje výrobca aj operačný systém pre inteligentné hodinky, v najnovších modeloch ho však už nahradil Wear OS od Google.

Zdroj: News.samsung.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.