Sony robí veľmi dobré televízory, to všetci vieme. Určite nie sú lacné, ale kvalita obrazu je tu vynikajúca. Navyše, na farby sa môžete celkom spoľahnúť. Sú totiž také ako ich zamýšľal tvorca sledovaného filmu.

65-palcový televízor

Testovali sme model X95K, ktorý je založený na technológií Mini LED a operačným systémom je Google TV. Mali sme ho v 65-palcovej uhlopriečke, na výber je aj 75- a 85-palcovej uhlopriečke. Je to prirodzene 4K televízor a podstatnou vlastnosťou je tu tzv. kognitívny procesor.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rýchle voľby pri nastavení obrazu

Znamená to, že obraz sa prepočítava tak, aby na displeji vytvoril scénu podobnej tomu ako pracuje ľudský rozum. Je zaujímavé, že keď sledujete scénu naživo, mozog si s ňou poradí a sám ju „prepočíta“ tak, aby ste videli v popredí objekt, na ktorý sa zameriavate – napr. osoba v strede deja, cválajúci kôň či letiaca lopta. Mozog však nie je schopný toto vypočítať z reprodukovanej scény – teda nie z fotky alebo obrazu na televíznom displeji. Musí mu pomôcť technológia a informácie, ktoré sú v podobe metadát k dispozícii v premietanom filme (pokiaľ sú k dispozícii). Sony X95K má pritom špeciálnu podporu pre filmy dostupné na platforme Netflix (Adaptive Calibrated Mode).

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Obraz plný farieb

Kognitívny procesor

Kognitívny procesor tak vie, na čo bola venovaná pozornosť v premietanom filme a tento objekt posunie v obraze viac dopredu a doostrí ho. Ľudské oko si to všimne a mozog dostáva informáciu, čo je v scéne podstatné. Toto robí kognitívny procesor pre každú jednu zobrazenú scénu počas obnovovacej frekvencie.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hlavná obrazovka pri Google TV

Obraz vyzerá dobre aj pri sledovaní displeja z ostrých uhlov, v určitej miere dokáže aj potlačiť odlesky. V televízore je integrovaný snímač svetla a podľa neho sa nastavujú parametre obrazu. Ak by ste to chceli dotiahnuť ešte ďalej, pripojíte kameru Bravia Cam a potom sa sníma poloha divákov ako aj ich prítomnosť pred displejom a podľa toho sa nastavuje obraz (Ambient Optimalisation Pro). S touto kamerou sa dajú realizovať aj videomítingy pomocou Google Duo.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sýta farby na televízore Sony X95K

Aj dopočítaný zvuk

Kognitívnym spôsobom sa spracovávajú aj farby ale tiež zvuk. Počujete teda priestorové podanie zvuku odpovedajúce tomu, čo sa na scéne odohráva. Sony to označuje ako XR Picture a XR Sound. Stredový reproduktor dokáže vytvoriť veľmi zreteľné dialógy.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Sony X95K

Procesor pritom presne ovláda novú generáciu podsvietenia Mini LED televízora X95K a výsledkom je vysoký dynamický rozsah, presné farby a hlboká čierna. Páčili sa ním aj prirodzené stredné odtiene. Televízor veľmi dobre zobrazuje aj scény s vysokým kontrastom a nevidíte tu presvetlené okraje alebo žiaru okolo objektov. Technológiu Mini LED dotiahlo Sony naozaj do dokonalosti.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadná strana Sony X95K

Ovládanie hlasu

Operačný systém Google TV znamená okrem dostupnosti aplikácií do televízora aj možnosť ovládania pomocou hlasu. A v istej miere to funguje aj v slovenčine. Napr. do diaľkového ovládača, kde je aj mikrofón poviete „Filmy s Krónerom“ a skutočne systém vyhľadá filmy s týmto legendárnym slovenským hercom. Len aby bolo jasné – to že ich vyhľadá ešte neznamená, že si ich budete môcť zadarmo pozrieť. Môžu to byť filmy na streamovacích platformách, ktoré vyžadujú platené predplatné. Samozrejme, niektoré segmenty filmov nájdete aj na YouTube, čo si môžete pozrieť bezplatne.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkový ovládač s mikrofónom

Spolupráca s hernou konzolou a smartfónmi

Tento televízor je šitý na spoluprácu s hernou konzolou Sony PlayStation5. Rovnako je možné televízor prepojiť s telefónom s operačným systémom Android a iOS. K televízoru sme dostali dve diaľkové ovládania so zjednodušeným ovládaním a tiež podsvietením tlačidiel v noci. Výhodou diaľkového ovládania je to, že sa dá nájsť pomocou hlasu, ak ho stratíme v obývačke. Vybavený je aj antibakteriálnou ochranou a tiež sa dajú pomocou neho ovládať aj iné zariadenia.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Obrovský kontrastný pomer na televízore Sony X95K

Elegantný dizajn

Ešte pripomeňme, že stojan v prípade Sony televízorov sa dá primontovať tak, že umožní pod televízor umiestniť napr. soundbar a rovnako sa dá prispôsobiť tomu, aký rozmer má stolík, na ktorý chcete televízor postaviť. Zadná strana televízora je pripravená tak, aby vyzerala dobre a súčasne je tu možné dobre usporiadať káble vedúce k televízoru.

Sony X95KZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Jednoduchý elegantný dizajn Sony X95K

Vyhodnotenie

Sony X95K je určite skvelý televízor s vynikajúcim obrazom. Páči sa nám dizajn a tiež jeho celkové spracovanie. Jeho cena je ale vyššia.

Cena: 3469 eur

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.