Pravdepodobne príde doba, kedy aj lacnejšie smartfóny zostanú bez audio konektora.

Na Twitteri @OnLeaks sa objavila informácia o tom, že tento konektor pravdepodobne nebude dostupný na smartfóne Samsung Galaxy A33. To bude telefón stredne nižšej triedy. Táto séria A3x sa dá považovať za hraničnú rozumnú kúpu cenového tipu u Samsungu. Aktuálne sa dá Galaxy A32 kúpiť za nejakých 290 eur. Výbavou ale zaostáva pri priamom porovnaní iných značiek v cene do 300 eur.

Na renderoch vo videu naspodku článku je vidieť 3D model, no po 3,5 mm konektore ani stopy. Toto je niečo, čo oželeli výrobcovia drahších smartfónov a ako obvykle túto revolúciu mal odvahu priniesť iba Apple. Tu je ale situácia iná a fanúšikovia značky majú pravdepodobne aj bezdrôtové slúchadlá, nemusia to byť nutne Apple AirPods.

Android je však niečo iné a tieto vody ešte nie sú tak prebádané, najmä vysokou segmentáciou trhu rôznymi modelmi atď. Napríklad aj Xiaomi pri niektorých smartfónoch bez audio konektora dodávala redukciu USB-C na 3,5 mm konektor. Podobný počin sme videli v minulosti pri značke Nokia.

Koniec audio konektora

Odhadujeme, že postupne bude konektor na pripojenie káblových slúchadiel miznúť aj z lacnejšieho segmentu. Tu sa až na výnimky udržal dodnes. Výrobcovia poznajú používateľov tejto cenovej skupiny a pokusy si na nej dovoliť nemôžu. Ten, kto má 1000 eur na telefón, konektor oželie a možno mu ani nechýba. Nájdu sa používatelia, ktorí by síce využili špičkový telefón na prepojenie s externým mikrofónom, no tí musia hľadať inú cestu.

Skupina používateľov, ktorá chce lacnejší telefón nebude ochotná tieto zmeny akceptovať. Aspoň nie teraz a prechod na modely bez tohto konektora musí byť pozvoľný. Následne to budú môcť výrobcovia vyhodnotiť a zistia, či sa niektorý kus (ten bez audio jacku) nepredával horšie. Avšak aj používatelia lacnejších smartfónov budú počuť na tenší dizajn, užšie rámiky a veľkú batériu, podobne ako pri drahších a tak sa aj pri low-endoch stane 3,5 mm konektor skôr spomienka ako povinnosť.

Zdroj: @OnLeaks

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.