V Las Vegas na CESe prezentuje Samsung svoje najnovšie televízory. Dôraz je na radoch MICRO LED, Neo QLED a Lifestyle.

Pribudli funkcie, vylepšil sa obraz v smere k realistickému podaniu, priestorovému zvuku a väčšiemu výberu veľkostí obrazovky.

Na Slovensku budú vybrané modely nižšie predstavených televízorov a soundbarov v predaji na prelome marca a apríla. Ceny pre náš trh zatiaľ neboli stanovené.

To najlepšie z ponuky Samsung TV: MICRO LED

S technológiou MICRO LED sa dá dosiahnuť neobvyklá kvalita obrazu. Displej obsahuje 25 miliónov samostatne riadených LED vo veľkosti niekoľkých mikrometrov. Tieto vyžarujú svetlo rôznych farieb. Výsledkom je pôsobivá hĺbka obrazu, žiarivé živé farby a vyšší kontrast. Na CESe Samsung predstavuje obrazovku MICRO LED v troch rôznych veľkostiach – 110″, 101″ a 89″. Ako vidíte, stále sú s touto technológiou dostupné televízory len s veľkým displejom.

Samsung MicroLED TVZdroj: Samsung
Televízor z radu Samsung MicroLED

Nové televízory MICRO LED podporujú aj 20-bitovú hĺbku farieb. Znamená to viac ako 1 miliónom úrovní jasu a televízor dokáže reprodukovať 100 % farebného gamutu DCI a Adobe RGB. Zmenil sa aj dizajn, pomer plochy obrazovky k celkovému telu televízora je až 99,99 %.

Medzi funkciami pribudol režim Art Mode, ktorý vytvorí u vás doma umeleckú galériu. MICRO LED je dodávaný s dvoma mediálnymi dielami, ďalšie sa kupujú osobitne. Režim Multi View umožní zobrazovať obsah zo štyroch rôznych zdrojov súčasne a to v plnom rozlíšení 4K pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu. Zvuk sa vytvára kombináciou reproduktorov horného, ​​bočného a dolného kanála s podporou DolbyAtmos.

Neo QLED s procesorom Neo Quantum Processor

Nový procesor Neo Quantum Processor prináša čistejší obraz s pokročilým mapovaním kontrastu pre riadenie podsvietenia. V tomto roku sa tak zvyšuje odstupňovanie jasu z 12 na 14-bitovú gradáciu. Jas displeja Quantum Mini LED je možné regulovať 16 384 úrovniach (4 krát viac ako doteraz).

Samsung Quantum Neo 8KZdroj: Samsung
Televízor Samsung Quantum Neo 8K

Pribudli aj nové funkcie tohto procesora. Technológia Shape Adaptive Light využíva Neo Quantum Processor na analýzu čiar, tvarov a povrchov a na riadenie tvaru svetla z Quantum Mini LED. TV Samsung Neo QLED sú ďalej vybavené aj funkciou Real Depth Enhancer, čo je algoritmus na zvýšenie kvality obrazu s využitím umelej inteligencie s cieľom zvýšiť realistické podanie obrazu a zvýšenie hĺbky.

Neo QLED televízor je teraz vybavený režimom EyeComfort, ktorý automaticky upravuje jas a farebné podanie obrazovky podľa vstavaného svetelného snímača a informácií o tom, kedy vychádza a zapadá slnko. So zmenou okolitého osvetlenia obrazovka postupne znižuje množstvo svetla, ponúka teplejšie farebné tóny a upravuje úroveň modrého svetla. Pri nočnom vysielaní sa znižuje intenzitu modrého svetla.

Vylepšil sa aj zvuk, tento rok je v ponuke technológia OTS Pro, ktorá využíva výkonné reproduktory pre horný priestorový zvuk. Pridaním nových reproduktorov horného kanála televízory Neo QLED podporujú aj technológiu Dolby Atmos.

Lifestylové televízory s novým dizajnom

Pri televízoroch The Frame, Sero a Serif bola použitá nová technológia Matte Display na ochranu proti odleskom, odrazom a odtlačkom prstov. Televízor The Frame teraz sprostredkuje lepší zážitok pri prezeraní umeleckých diel mimo múzea. Technológia Matte Display zamedzuje odrazom svetla a zachytávaniu odtlačkov prstov a ďalších nečistôt na povrchu displeja. The Frame sa dodáva vo veľkostiach od 32″ do 85″.

Samsung The Frame 2022Zdroj: Samsung
Televízor Samsung The Frame 2022

Televízory The Serif má aj telo s matnou povrchovou úpravou. Do kategórie The Serif pribudla obrazovka s veľkosťou 65″, tento televízor tak Samsung ponúka vo veľkostiach od 43″ do 65″.

Televízor The Sero ponúka vylepšené sledovanie obsahu na novej obrazovke s technológiou Matte Display. Televízor sa dá nastaviť do vodorovnej aj zvislej polohy. Funkcia Multi View zvyšuje úroveň multitaskingu pri vertikálnom zobrazení. Môžete teda sledovať súčasne rôzny obsah v hornej a dolnej časti obrazovky alebo počas sledovania vyhľadávať informácie na internete.

Smart Hub a nové aplikácie

Smart televízory Samsung pre rok 2022 sú vybavené novým ovládacím rozhraním Smart Hub, ktorý vás navedie na obsah podšľa vašich preferencií. Nemusíte teda strácať čas zdĺhavým hľadaním. Bočný panel Smart Hub umožňuje prechod medzi kategóriami Médiá, Hry a Okolie.

  • Herné centrum: Ide o panel. pomocou ktoré ho možné lepšie spúšťať hry cez streamovacie služby. Využíva sa tu partnerstvo Samsungu vývojármi v hernej brandži – NVIDIA GeForce Now, Stadia a Utomik.
  • Spoločné zážitky: Aplikácia Watch Together umožňuje videochat s priateľmi a rodinou pri sledovaní ich filmov
  • Platforma pre NFT: Ponúka integrovanú platformu pre objavovanie, nakupovanie a predaj digitálnych umeleckých diel priamo z televízorov MICRO LED, Neo QLED a The Frame.
  • Smart kalibrácia: Základný režim ponúka rýchly spôsob kalibrácie obrazovky len za 30 sekúnd. Profesionálny režim optimalizuje obrazovku približne 10 minút.

Príslušenstvo

K modelom roku 2022 je možné zakúpiť aj rôzne príslušenstvo. Nástenný držiak a stojan s automatickým pretočením umožňuje nastaviť obrazovku do zvislej polohy ako pri televízore The Sero a sledovať tak zábery z mobilného telefónu urobené „nastojato“. Ako doplnok k tomuto príslušenstvu budú televízory z roku 2022 podporovať vertikálne rozhranie, vrátane aplikácie Smart Hub a funkcie Multi View. Tá ponúkne aplikácie ako YouTube a TikTok a tiež zrkadlenie a prezeranie vo vertikálnom režime. V tomto režime budú k dispozícii aj lifestylové funkcie, napríklad Ambient Mode+ a Art Mode. Pohodlné pretočenie obrazovky zaistí tlačidlo na diaľkovom ovládači.

Diaľkové ovládanie SamsungZdroj: Samsung
Inovované diaľkové ovládanie pre televízory Samsung

Pribula aj rozšírená ponuka výmenných rámčekov pre televízor The Frame a nastaviteľný tenký nástenný držiak pre všetky televízory tohto typu.

Soundbary

Rad soundbarov pre rok 2022 získal vylepšenia ponúkajúce 3D zvukový zážitok. Funkcia Q-Symphony, ktorá umožňovala súčasné používanie reproduktorov soundbaru a televízora Samsung Neo QLED, má teraz vylepšenú synchronizáciu zvuku. Výsledkom je lepšia spolupráca všetkých reproduktorov v soundbare a v televízore a teda autentický priestorový zvuk. Ten k vám prichádza zo všetkých strán ako keby ste sedeli priamo na koncerne. Soundbary pre rok 2022 sú vybavené aj bezdrôtovým pripojením Wireless Dolby Atmos.

Nový soundbar HW-S800B je veľmi tenká a integráciou technológie pasívneho žiariča so subwooferom disponuje aj mohutnými basmi. Hĺbka tohto soundbaru je len 4 cm.

Zdroje: vlastné, Samsung, CES

Prečítajte si tiež


Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.