108 Mpx senzory sa iba prednedávnom začali objavovať v prvých zariadeniach. 

S nanometrami sa môžeme najčastejšie stretávať s ako nosným parametrom pri čipových sadách a ich výrobných procesoch. Tím spoločnosti Samsung však na konferencii IEDM 2019 predstavil technológiu, ktorá sľubuje až 144 Mpx obrazové snímače založené na 14nm procese FinnET.

Hlavnou výzvou je, že obrazové senzory musia pracovať pri relatívne vysokom napätí (2V a vyššie), pričom návrhári čipových sád sa zameriavajú na čo najnižšie možné napätie, ktoré zabezpečuje nižšiu spotrebu energie a teplo.

Podľa vývojárov spoločnosti Samsung 14nm FinFET technológia umožní 42 % zníženie spotreby energie v 144 Mpx senzore pri zázname rýchlosťou 10 snímok za sekundu. Pri 12 Mpx výstupe 30 – 120 snímok za sekundu (nahrávanie videa) môžu byť úspory energie na úrovni až 37 %.

Upozorňujeme, že toto oznámenie nemá nič spoločné s veľkosťou pixelov. Namiesto toho sa 14nm proces vzťahuje na tranzistory, ktoré zosilňujú signál prichádzajúci z pixelov spolu s ďalším hardvérom analógového a digitálneho spracovania, ktorý je na obrazovom senzore.

Zdroj: ImageSensorsWorld

Titulný obrázok: Geektopia

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi CC9 Pro so 108 Mpx fotoaparátom predstavený: Päť kvalitných fotoaparátov mieri poriadne vysoko

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.