Asi pred týždňom spoločnosť oficiálne potvrdila dátum predstavenia nového Exynos 1080. 

Počas prebiehajúcej konferencie sme sa dozvedeli, že prvou značkou, ktorá nový čip použije, bude Vivo. Exynos 1080 tentokrát využíva novú architektúru jadier CPU. Čip je vyrobený 5nm procesom EUV v kombinácii jadier 1 + 3 + 4. To znamená, že používa jedno veľké jadro A78 s vysokým výkonom a taktom 2,78 GHz, tri jadrá A78 s taktom 2,78 GHz pre stredne náročné operácie a štyri efektívne jadrá A55 s taktom 2,0 GHz. Novinka má integrovaný 5G modem. Výkon jedného jadra sa zvýšila o 50 %, zatiaľ čo výkon viacerých jadier sa zvýšil takmer dvojnásobne.

Exynos 1080 je prvý mobilný čipset spoločnosti využívajúci najsofistikovanejšiu 5nm technológiu EUV FinFET. Čip využíva najnovší 5G modul od Samsungu, ktorý podporuje rýchlosť sťahovania až 5,1 Gb/s. Nechýba podpora WiFi6 a Bluetooth 5.2.

Do ISP čipsetu Exynos 1080 je integrovaná technológia umelej inteligencie a podpora až 200 Mpx senzorov. Celkovo tento čipset “utiahne” až 6 fotoaparátov. Ďalej podporuje tradičné 10-bitové farebné snímanie a možnosť priamej úpravy videí HDR10+.

Exynos 1080 používa GPU Mali-G78 od ARM. Podľa štandardu Manhattan v3 sa celkový výkon GPU zvýšil viac ako dvojnásobne. Viac o novinke sa dozviete na oficiálnej stránke.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Google Fotky čakajú zmeny: Bezplatné a neobmedzené nahrávanie fotografií končí

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.