Potom, ako Samsung nedávno predstavil Galaxy S21 FE došiel čas aj na rodinu Galaxy S22. Tá obsahuje telefóny Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22+ a Galaxy S22. Naviac sa nám páčil Galaxy S22 Ultra.

S22 Ultra má ambíciu byť najlepším telefónom súčasnosti s operačným systémom Android. A dá sa povedať, že má na to pripravené všetko.

O vlastnostiach telefónov z rodiny Galaxy S22 informujeme aj v našom redakčnom videu, venujeme sa aj tabletu Galaxy Tab S8.

Obsahuje 6,8 palcový QHD+ displej typu Dynamic AMOLED 2X s adaptívnou obnovovacou frekvenciou do 120 Hz. Tá sa prispôsobuje zobrazovanému obsahu a mení sa od 1 do 120 Hz. Takto sa šetrí batéria a súčasne prináša plynulý obraz napr. aj pri akčných hrách. Vyžarovanie modrého svetla pri tomto displeji riadi umelá inteligencia, displej by nemal spôsobovať bolesť hlavy ani pri dlhšom sledovaní. V hernom režime sa sníma pohyb prsta s frekvenciou 240 Hz. Pod displejom je ultrasonické snímanie odtlačku prsta.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Postupný vývoj telefónu Galaxy S22 Ultra. Sprava sú telefóny Galaxy Note a zľava Galaxy S20 Ultra, S21 Ultra

Súčasťou tohto telefónu je dotykové pero S-Pen, priestor pre pero je teda priamo v telefóne ako to bolo v prípade Galaxy Note. Hmotnosť Galaxy S22 Ultra je 229 gramov.

Fotografovanie a tvorba videa

Zaujímavá je fotografická výbava, celkovo sú vzadu 4 objektívy a ešte laserové zaostrovanie. Je to 12 MPx ultrašikorouhlá kamera, ďalej 108 MPx hlavný fotoaparát s Dual Pixel a 10 MPx telefoto objektív s 3× optickým zoomom. Navyše je tu ešte 10 MPx telefoto objektív s 10× optickým zoomom. Prekvapí 40 Mpx selfie kamera. S touto výbavou dosiahnete až 100-násobný SpaceZoom. Pritom do rozlíšenia 10× sa používa čisto optický zoom a ďalej je to hybridný digitálny zoom.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadné fotoaparáty na Galaxy S22 Ultra

Aj realizácia fotografií je riadená umelou inteligenciou. Tá sa využije aj pri zaostrovaní a stabilizácii obrazu. Vo väčšine prípadov by ste si mali pri videu vedieť poradiť aj bez statívu. Celkovo význam umelej inteligencie je v prípade rodiny S22 rozhodujúci, a práve preto má výkon neurónových sietí oveľa vyšší – je to až dvojnásobok voči predchodcovi Galaxy S21.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Všetky novo predstavené telefóny. Zľava Galaxy S22, v strede Galaxy S22 Ultra a vpravo Galaxy S22+

Špecialitou je funkcia Auto Framing, kedy sa do jedného záveru dokáže dostať až 10 ľudí. Neskôr môžete vybrať jednu osobu a na nej sa bude držať zaostrenie aj poloha v strede obrazu, hoci sa bude mierne pohybovať. Výrazne je vylepšený portrétový režim. Tento kontroluje aj malé detaily v obraze a pomocou umelej inteligencie ich vylepšuje. Portrétový režim funguje na prednú aj zadnú kameru a dobre funguje aj v noci. Okrem človeka portrétový režim funguje napr. aj na psa.

Na stiahnutie bude v obchode Galaxy Play existovať aj aplikácia Expert RAW, pomocou ktorej sa dá manuálne vybrať všetko:  ISO, rýchlosť uzávierky, EV, ale aj to, ktorým objektívom chcete fotiť. Fotky sa ukladajú do JPG aj DGN formátu a dajú sa priamo spracovať v telefóne alebo detailne upraviť v programe Adobe Lightroom. V prípade videa Samsung deklaruje spoluprácu so sociálnou sieťou SnapChat a prináša sem režim Super resolution a Night mode.

Lepšia podpora pera S pen

Samsung posilnil aj využitie pera S pen. Teraz pero rozpoznáva pri písaní rukou až 88 jazykov vrátane slovenčiny. Oneskorenie ťahu pera za skutočným nakreslením čiary je teraz len 2,8 sekundy, pohyb pera sa sníma 480 krát za sekundu a zážitok z písania je tak rovnako verný, ako pri písaní perom na papier. Dôvodom je práve nízka latencia medzi pohybom pera a písaním na displej. Aj tu sa prejavuje umelá inteligencia, ktorá odhaduje smer ťahania čiary. Vylepšená je aj aplikácia Samsung Notes a webovú stránku do Explorera môžete teraz napísať aj dotykovým perom.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy S22 Ultra v plnej kráse

Významnou novinkou je Collaborative View, čo je šikovné spojenie Galaxy S22 Ultra a tabletu Tab S8. Pri tejto funkcii si cez smartfón nastavujete parametre pera a na tablete kreslíte výslednú podobu.

Špecifikácie Galaxy S22 Ultra

Telefón je založené na 4 nm procesore, pamäťová kombinácia pre S22 Ultra je 8 GB RAM + 128 GB pre používateľa. Vyššie verzie na Slovensku sú 12 GB RAM a 256 GB alebo 512 GB pre používateľa. Batéria má kapacitu 5000 mAh, drôtové nabíjanie je 45 W (nabíjačka nie je v dodávke žiadna), bezdrôtové 15 W a telefón podporuje aj bezdrôtové zdieľanie energie. Operačným systémom je Android 12 s nadstavbou One UI 4.1. Telefón podporuje sieť 5G, Wi-Fi 6 a 6E, ako aj UWB (Ultra WideBand). Stupeň krytia je IP68 a to pre telefón aj pero.

Ceny, predobjednávky a darčeky

Cena telefónu je pre variantu 8+128 GB 1249 eur, pre 12+256 GB 1349 eur a pre 12+512 GB 1449 eur. Telefón je k dispozícii vo farbe čiernej, bielej, zelenej a po novom aj v subjektívne najefektnejšej vínovej. Začiatok predaja je 11. marec, predobjednávky bežia do polnoci 25. februára. Ako darček dostanete slúchadlá Buds Pro za 1 euro a bonus 200 eur k výkupu starého zariadenia. Celkovo tak môžete ušetriť až 429 eur.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22+ a S22

Galaxy S22 a Galaxy 22+

V tomto prípade ide o telefóny bez dotykového pera. Galaxy S22 má 6,1 palcový FHD+ Dynamic AMOLED 2X displej s frekvenciou meniteľnou do 120 Hz a 240 Hz snímanie dotyku prsta. Ulrasonické snímanie odtlačku prsta je pod displejom. Telefón má hmotnosť 168 gramov. Kapacita batérie je 3700 mAh, drôtové nabíjanie je 45 W, bezdrôtové 15 W a telefón podporuje sieť Wi-Fi 6.

Galaxy S22+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Telefóny Galaxy S22+

Galaxy S22+ disponuje 6,6 palcovým FHD+ displejom, kapacita batérie je 4500 mAh. Podpora nabíjania je rovnaká, telefón má hmotnosť 196 gramov. Voči Galaxy S22 je výhodou podpora siete Wi-Fi 6E.

Vyhotovenie

Oba telefóny sú zamerané na video, Samsung presadzuje spoluprácu cez Google Duo teraz aj so zdieľaním aplikácií ako je napr. Galéria. Vyrobené sú z materiálu, ktorý Samsung označuje ako Armor Aluminium a sú mimoriadne odolné. Sklo Gorilla Glass Victus+ je na prednej aj zadnej stane telefónu. Balenie telefónov je o 19 % menšie ako to bolo v prípade Galaxy S21 a až o 56 % menšie ako pri Galaxy S20.

Galaxy S22+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Telefóny Samsung Galaxy S22+ vo všetkých dostupných farbách

Špecifikácie

Fotografická výbava je nasledovná: 12 Mpx ultraširokouhlá kamera, 50 MPx hlavná kamera a 10 MPx telekamera s 3× optickým zoomom. Selfie kamera má rozlíšenie len 10 MPx. Procesor je opäť 4 nm, pamäťové verzie predávané na Slovensku sú 8 GB RAM a k tomu 128 alebo 256 GB. Oba sú 5G telefóny a podporujú Bluetooth 5.2.

Zadné fotoaparáty na Galaxy S22+Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadné fotoaparáty na Galaxy S22+

Z hľadiska displeja je zaujímavá podpora funkcie Vision Booster. Ide o inteligentné prispôsobenie sa okoliu. Vision Booster zaistí dobré rozpoznávanie detailov v obraze počas noci a tiež na priamom slnečnom svetle. Samsung tiež navýšil maximálny jas displeja, ktorý je teraz až 1750 nitov. Stupeň krytia je IP68.

Cena Galaxy S22 pre variantu 8+128 GB je 849 eur, cena pamäťovej verzie 8+256 GB je 899 eur. Galaxy S22+ s väčším displejom, výkonnejšou batériou a podporou Wi-Fi 6E je pre 8+128 GB 1049 eur, pre variant 8+256 GB 1099 eur. Telefóny sú dostupné vo všetkých farbách: čierna, biela, zelená a ružová. Darčeky k predobjednávkam sú rovnaké ako je tomu v prípade Galaxy S22 Ultra – slúchadlá a odkupný bonus. Tieto telefóny sa predávajú od 11. marca a predobjednávky končia 10. marca o polnoci.

Príslušenstvo pre rodinu Galaxy S22Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Príslušenstvo pre rodinu Galaxy S22

Oba smartfóny sú okrem toho vybavené technológiou VDIS, ktorá minimalizuje vibrácie – vďaka tomu ste mali mať plynulé a ostré záznamy realizované aj za chôdze alebo z idúceho vozidla.

Nadstavba One UI 4.1

Táto nadstavba umožňuje lepšie používateľské prispôsobenie (farby, ikony, nálepky) a zaisťuje vyššiu bezpečnosť. Nadstavba je zameraná aj na posilnenie spolupráce telefónov s počítačom s operačným systémom Windows 11. Z hľadiska bezpečnosti si teraz môžete zobraziť graf, ktorý prehľadne ukazuje, ktorá aplikácia práve používa citlivé súčasti ako je kamera, mikrofón a GPS poloha. Ak používate kameru a mikrofón, po novom tu svieti malá zelená LED, ktorá signalizuje, že spustená aplikácia využíva tieto dôležité prostriedky. Veľmi jednoducho sa dá v nastaveniach vypnúť kamera a mikrofón pre všetky aplikácie. One UI 4.1 tiež zdieľa informácie medzi všetkými zariadeniami Galaxy.

Telefóny aktuálne dostávame do redakcie na bližšiu recenziu a budeme vás informovať.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.