Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Veľtrh IFA oslavuje sté výročie a Samsung na ňom predstavuje najnovšie inovácie a možnosti, aké celému svetu ponúka umelá inteligencia.

Medzi novo predstavené produkty patria dva notebooky Galaxy Book, limitovaná séria modelu Music Frame vytvorená v spolupráci s tvorcami filmového hitu Wicked alebo európska verzia práčky so sušičkou Bespoke AI Laundry Combo.

Spoločnosť Samsung Electronics na veľtrhu IFA oslávila sté výročie tejto prestížnej akcie a predstavila ďalšie kroky v napĺňaní svojej vízie AI For All, teda Umelá inteligencia pre každého. Na tlačovej konferencii spoločnosť zdôraznila, že má v úmysle umelú inteligenciu so všetkými jej výhodami naďalej ponúkať čoraz väčšiemu množstvu záujemcov po celom svete.

Benjamin Braun, riaditeľ marketingu v Samsung Europe
Benjamin Braun, riaditeľ marketingu v Samsung Europe

Tlačová konferencia bola rozdelená do niekoľkých častí, dve z nich niesli názov „AI Meets the World“ a „AI Meets You“ (Umelá inteligencia spoznáva svet, Umelá inteligencia spoznáva vás). Pracovníci rôznych oddelení a divízií Samsungu v nich hovorili o zásadnej úlohe, ktorú umelá inteligencia hrá pri zlepšovaní kvality života používateľov.

„Od našej minuloročnej prezentácie na veľtrhu IFA nabrali diskusie o umelej inteligencii a jej úlohe v ľudských životoch výrazne na intenzite,“ vyhlásil Benjamin Braun, riaditeľ marketingu v Samsung Europe. „Sme radi, že je umelá inteligencia vďaka Samsungu prístupnejšia a tiež zrozumiteľnejšia – ukazujeme, ako nová technológia život nekomplikuje, ale, naopak, zjednodušuje. Umelá inteligencia má podľa nás fungovať ako viacero pomocných rúk naraz, má uspokojovať potreby ľudí a celého sveta. Naše produkty s umelou inteligenciou umožňujú ľuďom, aby sa sústredili na záležitosti, ktoré sú pre nich dôležité.

Umelá inteligencia pre každého 

V rámci svojej vízie AI for All ponúka Samsung celý rad produktov s umelou inteligenciou – mobilné zariadenia, domáce spotrebiče, systémy domácej zábavy a pod. V závere tohto roku by podľa predstaviteľov firmy mali ľudia po celom svete používať nad 200 miliónov prístrojov Galaxy s umelou inteligenciou. Je jasné, že nové funkcie a vlastnosti musia prispôsobovať životnému štýlu používateľov, ale zároveň musia prospievať aj životnému prostrediu.

Srdcom toho všetkého je čoraz rozsiahlejší ekosystém SmartThings, ktorý dnes spája viac ako 500 miliónov zariadení a vďaka nemu je možné jednoducho na diaľku ovládať všetky produkty Samsung s umelou inteligenciou – zapínať či vypínať kúrenie, ovládať akékoľvek domáce spotrebiče z domova aj z akéhokoľvek iného miesta, púšťať si filmy či seriály v televízore a podobne.

Benjamin Braun, riaditeľ marketingu v Samsung Europe
Benjamin Braun, riaditeľ marketingu v Samsung Europe

Ešte nikdy nebolo pre ľudí na celom svete také jednoduché využívať silu umelej inteligencie na ovládanie okolitého sveta. Produkty značky Samsung im túto moc dávajú – pomáhajú používateľom zlepšovať ich každodenný život, či už sa usilujú o udržateľnejší životný štýl, venujú sa kreatívnym činnostiam alebo jednoducho komunikujú so svojimi najbližšími.

Zároveň ale len 15 % ľudí uviedlo, že plne chápe, ako možno využiť umelú inteligenciu v každodennom živote. 66 % ľudí pritom hľadá spôsob, ako ušetriť viac času. Práve tu sa skrýva príležitosť pre umelú inteligenciu od Samsungu – ten čas môže ľuďom šetriť ona. To je základom vízie AI for All.[1]

Po veľtrhu IFA sa používateľom predstaví nová aktualizácia používateľského rozhrania One UI 6.1.1. Tá ponúkne nové inteligentné funkcie telefónov Galaxy Z Fold6 a Z Flip6, napríklad Live Translate alebo Circle To Search aj používateľom modelov Galaxy S24, Z Fold5 a Z Flip5.

Súčasne s aktualizovaným rozhraním One UI 6.1.1 sa predstavia aj úplne nové aplikácie, ktoré používateľom ponúknu viac tvorivých aj komunikačných možností. Aplikácia, ktorá medzi ne patrí je napríklad Sketch to Image, ktorá vytvorí z jednoduchej kresbičky sofistikovaný obraz, alebo Portrait Studio s možnosťou vytvárania avatarov na mieru pre využitie v online aplikáciách a na sociálnych sieťach.  

Umelá inteligencia spoznáva aj vás  

Podľa Samsungu spočíva sila umelej inteligencie okrem iného v tom, že obohacuje každodenný život a umožňuje používateľom, aby si vychutnávali personalizovanú zábavu. Na veľtrhu IFA 2024 predstavil Samsung projektory Premiere 7 a 9 či notebooky Galaxy Book5 Pro 360 a Galaxy Book4 Edge 15“, všetko s možnosťou úpravy na mieru.  

Projektory The Premiere 9 a The Premiere 7 prinášajú do domácej zábavy vyspelú laserovú technológiu, čo znamená špičkové rozlíšenie 4K pri uhlopriečke až 130 palcov (3,3 m) a taktiež vynikajúci zvuk. Aj tieto projektory sú, samozrejme, vybavené umelou inteligenciou, ktorá sa stará okrem iného o interpoláciu obrazu z menej kvalitných zdrojov do rozlíšenia 4K. Je tu aj inteligentná funkcia Vision Booster upravujúca jas a kontrast, čo je zárukou maximálnej kvality obrazu v rôznych svetelných podmienkach. Vďaka najmodernejšej technológii skrátka tieto projektory premenia bežnú obývaciu izbu na špičkové kino.  

Notebook Galaxy Book5 Pro 360 vznikol v spolupráci s Intelom, spája výkon nového procesora Intel® Core Ultra s vedúcim postavením spoločnosti Samsung v oblasti mobilných produktov a odomyká ďalšiu úroveň zážitkov s umelou inteligenciou naprieč rôznymi zariadeniami. S umelou inteligenciou Galaxy AI ponúka bohaté možnosti personalizácie, skvelé vlastnosti a bezproblémovú konektivitu. Batéria vydrží celý deň, čo umožňuje efektívnejšiu prácu, výborná grafická karta a kvalitný displej sa postarajú o jedinečné zážitky pri zábave v rámci rozsiahleho ekosystému Galaxy.

Srdcom tenučkého notebooku Galaxy Book4 Edge 15“, vytvoreného firmou Qualcomm, je mimoriadne výkonný procesor Snapdragon® X Plus, k ďalším veľkým prednostiam patrí batéria s dlhou výdržou. Vo výbave nechýba ani vyspelá neurónová technológia NPU, vďaka ktorej si notebook rozumie s umelou inteligenciou na najvyššej súčasnej úrovni a dokáže kombinovať funkcie Copilot+ s počítačom podporovaným Galaxy AI. Napriek rozmernému displeju s 15 palcami je prístroj ľahko prenosný a podporuje kreatívne nápady používateľov.

Samsung na veľtrhu IFA tiež predstavil najnovšie inovácie svojich televízorov. Operačný systém Tizen beží od roku 2015 v stovkách miliónov inteligentných televízorov a má tak zásadný vplyv na to, ako sa vyvíja sledovanie televízie. Televízory Samsung s umelou inteligenciou budú dostávať aktualizácie operačného systému Tizen po dobu siedmich rokov, s ohľadom na špecifikácie hardvéru[2]. To zabezpečuje, že spotrebitelia môžu naďalej využívať najnovšie inovácie a vylepšenú konektivitu na všetkých svojich zariadeniach Samsung.

Obrazovky Samsung Neo QLED 8K s umelou inteligenciou poskytujú lepší zážitok zo sledovania vďaka vstavaným procesorom NQ 8 AI Gen 3. Tieto procesory obsahujú 512 neurónových sietí – osemkrát viac než predtým – a v kombinácii s výkonom umelej inteligencie poskytujú prispôsobený, vysokokvalitný zvuk a obraz. Táto technológia prevzorkuje obsah na obrazovke tak, aby poskytovala doteraz najostrejší a najplynulejší obraz.

Najnovší vývoj televízorov The Frame a galérie Art Store navyše Samsung oslávil oznámením niekoľkých nových partnerstiev. Okrem spolupráce s fínskym dizajnovým domom Marimekko a zaradenia diel Jeana-Michela Basquiata predstavil Samsung exkluzívnu kolekciu 12 majstrovských diel belgického surrealistu Reného Magritta. Tieto partnerstvá umožňujú používateľom priniesť si do svojho domova mimoriadne umenie a obohatiť tak svoje každodenné prostredie o nové kúzlo.

Okrem toho Samsung predstavil aj novú verziu bezdrôtového reproduktora The Music Frame, vyvinutého v partnerskej spolupráci s tvorcami filmového hitu Wicked zo spoločnosti Universal Picture. Štandardná verzia The Music Frame je na trhu už niekoľko mesiacov a používatelia si chvália najmä špičkovú kvalitu zvuku v akomkoľvek priestore. Vďaka vstavaným subwooferom a inteligentnej technológii Dolby Atmos sa zvuk z reproduktora šikovne prispôsobí usporiadaniu v miestnosti, takže budete počuť doslova každú notu a každé slovo. Limitovaná séria Wicked Music Frame sa bude predávať s dvoma obrázkami zo spomínaného filmu a jedným exkluzívnym obrazom obľúbených postáv Glindy a Elphaby, súčasťou balenia budú aj autogramy niektorých postáv a potvrdenie o ich pravosti.  

Spoločnosť Samsung vytvára jednoduché používateľské prostredie prostredníctvom svojich spotrebičov Bespoke s umelou inteligenciou[3], ktoré teraz ponúkajú vylepšené hlasové ovládanie vďaka upgradu asistenta Bixby. Upgradovaný Bixby dokáže porozumieť viacerým príkazom v jednej vete, vybaviť si predchádzajúci kontext[4] a vykonávať nepretržité príkazy pre personalizované odpovede a poskytovať odpovede na otázky[5] týkajúce sa produktu. Umožňuje tak používateľom vyjadriť svoje potreby prirodzenejšie a jednoduchšie ako predtým.

Samsung tiež používateľom otvára lepšie možnosti ovládania a dostupnosti. Spoločnosť napríklad vyvinula a aplikovala funkciu Auto Open Door na niektorých modeloch práčok a chladničiek, takže používatelia môžu otvoriť dvere ľahkým dotykom. Nedávna aktualizácia umožňuje ľuďom otvoriť dvere jednoducho vyslovením: „Otvoriť dvere chladničky“, a to aj bez príkazov na prebudenie, ako napríklad „Ahoj, Bixby“.

Umelá inteligencia spoznáva svet 

Samsung pevne verí, že umelá inteligencia stojí na strane síl dobra a bude hrať veľkú úlohu v starostlivosti o planétu aj o ľudstvo ako celok.  

Firma naďalej kráča k svojmu cieľu – k ekologickej neutralite (Net Zero) do roku 2050. 93 % všetkých operácií divízie DX už využíva obnoviteľné zdroje energie[6].

Pri svojich produktoch kladie Samsung veľký dôraz na energetickú účinnosť. Pomáha mu v tom aj umelá inteligencia, napríklad v chladničkách, práčkach a ďalších domácich spotrebičoch, prípadne v celom ekosystéme SmartThings. 

Hybridné chladničky Samsung s umelou inteligenciou boli vyrobené s ohľadom na úsporu energie. Kombináciou dvoch zdrojov energie, kompresora a Peltierovej chladiacej technológie, chladnička inteligentne reaguje, keď sa spotrebuje viac energie než obvykle. Ak sú napríklad dvere chladničky otvorené dlhšie, Peltierova technológia funguje ako ďalší zdroj chladenia na zlepšenie celkovej energetickej účinnosti.

Priamo na tlačovej konferencii na veľtrhu IFA taktiež zástupcovia firmy oznámili, že sa v Európe začína predávať práčka so sušičkou Bespoke AI Laundry ComboTM. Šikovný kombinovaný spotrebič strieda pracie a sušiace cykly a je natoľko úsporný, že v pracom režime prekonáva o celých 20 %[7] požiadavky na energetickú triedu A[8]. Za týmito vynikajúcimi hodnotami stojí predovšetkým vyspelá technológia sušenia pomocou tepelného čerpadla – sušenie je rýchle, šetrné a prebieha pri nízkej teplote. 

Kľúčovým faktorom pri dosahovaní vysokej energetickej účinnosti je pre Samsung stále ekosystém SmartThings – k cieľu kráča cestou mnohých malých zmien. Napríklad režim AI Energy v module SmartThings Energy[9] dokáže ušetriť až 70 % energie[10][11]. Používatelia funkcie SmartThings Away Mode sa nemusia obávať, či pri odchode z domu nenechali rozsvietené svetlo alebo zapnutý televízor – senzory v rôznych spotrebičoch automaticky rozpoznajú, že je domácnosť prázdna a všetko povypínajú.

Energiu šetria aj spotrebiče Bespoke AI, pomáha im v tom funkcia Optimal Scheduling and Charging. Tá dokáže naplánovať napríklad pranie alebo nabíjanie rôznych prístrojov na dobu mimo energetickej špičky, čo znižuje náklady na energie aj uhlíkovú stopu.  

Ďalšie informácie o produktoch, ktoré v tejto správe spomíname, nájdete v našom globálnom Newsroome tu.

Expozíciu Samsungu na veľtrhu IFA je možné navštíviť v dňoch 6. – 10. septembra v City Cube na berlínskom výstavisku.


[1] Prieskum prebehol v dňoch 11. – 19. júla 2024 s cieľom zistiť nálady verejnosti voči umelej inteligencii v Európe. Prieskumu sa zúčastnilo 11 000 dospelých osôb z desiatich krajín: Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska, Švédska, Fínska, Nórska, Dánska a Poľska. Každá krajina prispela 1000 respondentmi, s výnimkou Veľkej Británie, ktorá mala 2000 respondentov.

[2] Podrobnosti o podporovaných modeloch a funkciách budú upresnené.

[3] Aktualizácia je k dispozícii pre zariadenia uvedené na trh v roku 2024 vrátane zakázkovej 4-dverovej chladničky s AI Family Hub™; Bespoke AI Laundry Combo™; Bespoke Slide-In radu; Bespoke Jet Bot Combo™ AI; a Bespoke AI WindFree™ Gallery voľne stojacej klimatizácie (predáva sa iba v Kórei).

[4] K dispozícii iba pri otvorenom dialógovom okne.

[5] Porozumenie viacerým príkazom a vyvolanie predchádzajúceho kontextu sú podporované v nasledujúcich jazykoch: angličtina (USA, Spojené kráľovstvo, India), kórejčina, španielčina (Latinská Amerika, Európa), francúzština, nemčina, taliančina a portugalčina (Brazília). Odpovede na otázky týkajúce sa produktu sú aktuálne dostupné pre angličtinu (USA) a kórejčinu. Nasledujúci scenár je založený na angličtine (USA) a môže sa líšiť v závislosti od nastavenia jazyka používateľa.

[6] V septembri 2022 spoločnosť Samsung oznámila svoju novú environmentálnu stratégiu, ktorá zahŕňa ciele spoločnosti dosiahnuť do roku 2050 nulové čisté emisie v rozsahu 1,2, maximalizovať cirkuláciu zdrojov a prispieť tak k obehovému hospodárstvu a riešiť environmentálne výzvy prostredníctvom technologických inovácií. Divízia Device eXperience (DX) spoločnosti Samsung si kladie za cieľ dosiahnuť čisté nulové emisie Scope 1,2 do roku 2030. Divízia DX dosiahla ku koncu roka 2023 premeny 93,4 % energie z obnoviteľných zdrojov – čo zahŕňa 100 % obnoviteľnej energie využívanej vo veľkých globálnych výrobných závodoch v Spojených štátoch, Európe, Kórei, Číne, Brazílii, Indii a Vietname.

[7] Na základe interného testovania energetickej účinnosti práčok pre domácnosť podľa nariadenia (EÚ) 2019/2016. Tento model práčky s kapacitou 18 kg bielizne má o 20 % vyššiu energetickú účinnosť (38,9 EEI) ako bežná trieda energetickej účinnosti A (52 EEI).

[8] Na základe interného testovania. Kompletný prevádzkový cyklus od prania po sušenie tohto modelu je zaradený do triedy energetickej účinnosti A podľa nariadenia EÚ 2019/2014.

[9] K dispozícii na zariadeniach so systémom Android a iOS. Je vyžadované pripojenie Wi-Fi a účet Samsung.

[10] Úspora odhadovaná na základe interných testov Samsungu. Skutočná úspora sa od odhadov môže líšiť. https://blog.smartthings.com/smartthings-energy/how-to-reduce-your-carbon-footprint-with-smartthings-energy/

[11] Je vyžadované pripojenie Wi-Fi, účet Samsung a SmartThings. Možno použiť pri zvolenej teplote prania 20~40 °C. Maximálna úspora vzniká pri praní na 40 stupňov ako pri studenom praní. Úspora vychádza z interného testovania modelu WW11BB944AGB za bežných podmienok používania. Výsledky: Spotreba energie bez režimu AI Energy = 0,539 KWh. Spotreba energie s režimom AI Energy = 0,145 KWh. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od skutočných podmienok používania.