Televízna technológia novej generácie je pripravená vstúpiť do domácností. Samsung MicroLED s neuveriteľnou uhlopriečkou 110 palcov je už k dispozícií v Kórei.

MicroLED televízor v kórejskej domácnosti

MicroLED televízor v kórejskej domácnosti

 Len na spresnenie 110 palcov je 280 cm a ide teda o obrovský televízor na ktorý stále treba poriadne veľkú obývaciu izbu. Od ostatných modelov na súčasnom trhu sa odlišuje novou kvalitou obrazu so sýtymi farbami. Zásluhu na tom má technológia MicroLED, ktorej základom sú samostatne svietiace pixely. V roku 2021 budú tieto televízory uvedené na všetkých trhoch, kde Samsung pôsobí, vrátane Slovenska. Cenu však Samsung zatiaľ radšej nezverejnil, ale určite to bude tiež rekord.

Technológiu MicroLED Samsung predstavil v roku 2018 v rámci systému The Wall čiže Múr a bol to televízor s obrovskou uhlopriečkou. Vtedy to bol konfigurovateľný systém nástenných panelov na profesionálne využitie. Využíva ho napr. spravodajské štúdio televízie CNN Prima News v Prahe.

Nový televízor s uhlopriečkou 110″ s MicroLED sa však dostáva aj do bežných domácností. Na rozdiel od The Wall sa tu nemusí nič nastavovať ani kalibrovať, televízor vybalíte ako každý iný a môžete ho hneď sledovať. Kalibrujte sa sám.

V minulom roku záujem o veľké televízory určené pre domácnosti pritom výrazne narástol. Samsung na to reaguje a ponúka obraz budúcej generácie, aký sme doteraz nevideli.

Inovatívne technológie a nová úroveň obrazovej kvality

Základom technológie MicroLED sú mikrometrové LED diódy, vďaka ktorým odpadá nutnosť podsvietenia a farebných filtrov používaných v doterajších obrazovkách. LED diódy v novom televízore produkujú vlastné svetlo aj farby, vďaka čomu má obrazovka farebný rozsah zodpovedajúci 100 % gamutu DCI aj Adobe RGB – dokáže teda zobraziť úplne presne snímky a videozáznamy nasnímané najlepšími súčasnými digitálnymi zrkadlovkami. Výsledkom je vynikajúci živý obraz a presné farebné podanie v špičkovom rozlíšení 4K.

Samsung 110“ MicroLED je vybavený výkonným procesorom Micro AI a ten zvláda spracovať obraz v rozlíšení 4K a štandarde HDR, pričom jas aj farebné podanie optimalizuje pre každú scénu samostatne.

Ďalšou výhodou novej technológie je jej trvanlivosť. Mikrodiódy sa vyrábajú z anorganických materiálov, ktoré vydržia až 100 000 hodín, teda viac ako desať rokov nepretržitej prevádzky. To býva u OLED televízorov celkom problém.

Sériová výroba MicroLED obrazoviek vo veľkostiach vhodných pre domácnosti skôr nebola možná. Boli pre domácnosť príliš veľké. Samsung však teraz upravil technológiu tak, že tieto obrazovky už je možné vyrábať a očakávajú sa ešte menšie rozmery.

Špičkový dizajn a vynikajúci zvuk

V prípade MicroLED obrazovka zaberá prakticky celú plochu televízora, až 99,99 %. Rám okolo obrazovky teda celkom zmizol a obraz svieti od okraja k okraju a od rohu k rohu.

Ďalšou výhodou sú vylepšenia Smart funkcií v systéme Samsung Smart TV. Vďaka funkcii Multi View môžete napríklad sledovať na jednej obrazovke až štyri obrazové okná, každé s uhlopriečkou 55″ (140 cm). Takto môžete k televízoru pripojiť rôzne externé zariadenia a zobraziť si správy, filmy alebo ďalšie aplikácie vedľa seba na jednej veľkej obrazovke. Ak to chcete, môžete počas Olympiády sledovať viac športových prenosov v jednom čase a to vo vysokej kvalite a na veľkom formáte.

Samsung sa venoval aj zvuku. Je tu špičkový systém Majestic Sound System, ktorý k priestorovému audiu vo formáte 5.1 nepotrebuje žiadny externý reproduktor. Sám dokáže premeniť obývaciu izbu na domáce kino. Funkcia Object Tracking Sound Pro zase dokáže identifikovať jednotlivé objekty na obrazovke a smeruje zvuk tak, že nasleduje akciu. Keď teda sledujete akčný film a po nebi prelieta lietadlo, máte pocit, že vám buráca rovno nad hlavou.

Samsung 110“ MicroLED bude po kórejskom štarte k dispozícii počas prvého štvrťroka budúceho roka po celom svete vrátane Slovenska. Tešíme sa na jeho test

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.