Ďalšia generácia batérii je doslova predo dvermi.

V čase predstavenia novej technológie vo výrobe batérii sa veľa technologických nadšencov tešilo, že grafénové batérie sa čoskoro dostanú aj do masovej produkcie, čo sa však kvôli vysokým výrobným nákladom zatiaľ nestalo.

Lítiové batérie sú v zariadeniach už niekoľko rokov (od 2004) a narážajú na svoje energetické limity, pričom aj ich vývoj sa výrazne spomaľuje. Ak výrobcovia chcú zvýšiť výdrž zariadení, majú len jednu možnosť – používať stále úspornejšie čipsety. Grafénové batérie od Samsungu majú mať až o 45% vyššiu kapacitu a navyše sa majú dobíjať až päťkrát rýchlejšie. 

Ako príklad môžeme použiť 4 000 mAh batériu z Galaxy Note9. Pri rovnakých rozmeroch by grafénová verzia tejto batérie mohla mať kapacitu až 5 800 mAh. Pri porovnaní rýchlostí nabíjania by grafénový akumulátor klasický lítiový takisto porazil na plnej čiare. Pokým by sa lítiový akumulátor nabíjal hodinu, grafénovému akumulátoru rovnakých rozmerov by stačilo na dosiahnutie rovnakého stupňa nabitia iba 12 minút.

Grafen má aj ďalšie výhody. Okem rýchlejšieho nabíjania aj materiál starne oveľa pomalšie ako lítium. Pri zavedení masovej výroby budú grafénové akumulátory nakoniec lacnejšie, ekologickejšie a bezpečnejšie. Batérie totiž ani pri prípadnom zlyhaní kontrolných mechanizmov nevzplanú. Grafén ako materiál je vysoko vodivý a elastický, s vyššou kapacitou, bez výrazného rozdielu v povrchovej teplote.

Podľa Evana Blassa je kórejský gigant skutočne na pokraji predstavenia zariadenia s grafénovou batériou buď budúci rok alebo najneskôr v roku 2021.

Zdroj: EvanBlass

Prečítajte si aj:

Huawei získal patent na funkčný grafén

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.