Spoločnosť Samsung Electronics predstavila v slávnom parížskom múzeu Louvre svoj prémiový rad televízorov QLED.

Tieto televízory sú oproti predchádzajúcemu roku významne inovované, a to v oblasti kvality obrazu, takisto po dizajnovej stránke a tiež v oblasti inteligentnej výbavy. Spoločnosť si na celosvetové uvedenie QLED televízorov vybrala Paríž hlavne kvôli tomu, že ide o mesto svetiel a tiež vďaka tomu, že práve tu sú sústredené najlepšie umelecké diela v oblasti maliarstva.

Úplne nové podstavce

V umeleckých priestoroch sme tak videli QLED televízory na nových podstavcoch ako je Studio Stand a Gravity Stand. Na podstavci Studio Stand pritom QLED televízor naozaj vyzerá ako umelecké plátno a televízor sa takto virtuálne vznáša v priestore. Tento podstavec je tak ideálny práve do umeleckých priestorov. Mohutný podstavec Gravity Stand potom stabilne drží televízor a ten je možné aj otáčať a prispôsobovať polohe diváka.

Podstavec Studio Stand mení televízor na maliarske plátno

Gravity Stand je mohutný podstavec, ktorý umožní otáčanie televízora

Súčasný televízor patrí na stenu

Ako sme sa dozvedeli na hodine otázok a odpovedí s hlavným návrhárom týchto televízorov, až 80 % ľudí si želá mať televízor pripevnený na stene, ale len 20 % to aj naozaj urobí. V minulosti bola  dôvodom hlavne technická náročnosť takéhoto umiestnenia televízorov. Situáciu mení úplne nové príslušenstvo ku QLED televízorom, ktorým je držiak na stenu. Ako sme videli, celá montáž trvá asi 15 minút a počas nej používateľ sám na stenu pripevní podstavec, nasadí naň televízor, pričom má ešte aj možnosť jemne upraviť jeho zarovnanie. Spojenie medzi televízorom a prepojovacím blokom (connect box) sa realizuje pomocou tenkého priesvitného kábla s dĺžkou 5 metrov. Zakúpiť je možné aj kábel s dĺžkou 15 metrov.

Neviditeľný kábel vedie od prepojovacieho connect boxu k televízoru

Konštatujeme, že umiestnenie televízora na stenu naozaj prináša rad výhod – jednak sa tým ušetrí na priestore, dobre to vyzerá a zážitok zo sledovania filmu je intenzívnejší.

Montáž na stenu má trvať len 15 minút a mal by to zvládnuť skoro každý

QLED verzus OLED

Zaujímavá prezentácia bola zameraná na kvalitu obrazu nových QLED a OLED televízorov. QLED televízory sú samozrejme s rozlíšením 4K a podporou HDR (high dynamic range). Pritom sme na tomto stretnutí mali možnosť zmerania zobrazenia rôznych odtieňov farby na oboch typoch televízorov. QLED televízor pri tomto porovnaní vykazoval bohatšie zobrazenie farieb, ako to bolo v prípade OLED. Konkrétne sme merali farebný objem pri zelenej a červenej farbe a výsledky vidno na našom videu. Nemali sme však možnosť zistiť, aký konkrétny OLED displej bol na porovnanie použitý, ani ako prebehla jeho kalibrácia. Ale rozdiel v kvalite obrazu tu bol evidentný.

Samsung nazýva tento bohatý farebný objem ako Q Picture a je to kombinácia svetiel a farieb. QLED televízory sú pritom založené na inovovanej technológii Quantum Dot. Inovácia bola zameraná nielen na zvýšenie farebného objemu, ale aj na možnosť veľmi dobrej kvality obrazu pri pohľade na displej televízora z rôznych uhlov. Televízory modelového radu 2017 pritom dosahujú svietivosť od 1500 po 2000 nitov a obraz je kvalitný pri rôznom type okolitého osvetlenia. Oproti minulému roku sa rozšírila aj podpora HDR, teraz je podpora okrem formátu HDR 10 aj HDR 10 Plus.

Inteligentný televízor

Q Smart je ďalšia charakteristika modelového roku 2017. Systém Smart Hub je rozšírený, páčilo sa nám, že pri prepínaní rôznych zdrojov obrazu ihneď vidíte náhľad možností. Ak si napr. zvolíte ako zdroj obrazu YouTube, na obrazovke po zvolení tejto položky vidíte náhľady videí z tohto servera a oveľa ľahšie sa tak dá vybrať vhodný obsah. Vylepšený je aj diaľkový ovládač Samsung One. Ten teraz podporuje viac zariadení, a to od rôznych výrobcov. Jediným ovládačom tak môžete ovládať televízor, Blu-ray prehrávač, bezdrôtové reproduktory, satelitný prijímač a pod. Pomocou novej aplikácie Smart View App pre Android a iOS si môžete upraviť Smart Hub presne pre vaše potreby. Cez toto diaľkové ovládanie sa dá ovládať televízor aj hlasovo. Novinkou je aj možnosť rozpoznania práve prehrávanej hudby k filmu, keď uvidíte názov prehrávanej skladby a meno interpreta.

Diaľkové ovládanie je úplne nové, podobne ako časť Smart Hub

Vynovená aplikácia SmartView prepája smartfón a televízor

Poriadok okolo televízora

Poznáte to z bežnej praxe. Priestor okolo televízora je obyčajne zaplnený ďalšími zariadeniami a rôznymi káblami. A vôbec to nevyzerá pekne, často to vyzerá skôr ako hniezdo z káblov. Teraz sa ale tomu dá pomôcť pomocou spomínaného connect boxu, ktorý sa umiestni mimo pohľadu očí. Do tohto boxu sú potom pripojené úplne všetky zábavné zariadenia v dome a connect box je s televízorom spojený len jediným priesvitným káblom. Samsung tento koncept nazýva Q Style.

K televízoru teraz bude viesť len jeden neviditeľný kábel a na connect box môžu byť pripojené všetky ostatné zariadenia

Nové televízory prichádzajú na slovenský trh v polovici apríla, a to vo veľkostiach uhlopriečky od 48 palcov vyššie.

Frame televízory

Na predstavení v Paríži sme videli aj tzv. Frame televízory. Je to špecialita určená pre najnáročnejších používateľov a v prvej vlne sú tieto televízory určené zatiaľ len pre veľké trhy. Ich špecialitou je najmä štýl, keďže tieto televízory majú drevený rám a naozaj vyzerajú ako klasické obrazy. Využíva sa pritom efekt, že takýto televízor sa dá využívať až 24 hodín denne. Klasický televízor sa prevádzkuje denne zhruba 4 hodiny. Tieto televízory majú v sebe zabudovaný aj systém na rozpoznanie pohybu a tiež prispôsobenie jasu okolitým podmienkam. Ich elektrická spotreba v dobe zobrazenia statického obrazu je veľmi nízka, údajne je to na úrovni režimu Stand-by. Rámy týchto televízorov je možné používateľsky prispôsobiť a okrem inštalácie na stenu obsahujú aj tradičný podstavec.

Frame televízory vyzerajú ako obrazy

Práve tieto televízory sme videli prezentované v rámci galérie obrazov v múzeu a treba povedať, že ťažko bolo odlíšiť, čo je obraz a čo je televízor. Pritom obraz na televízore sa dá meniť a vyskúšali sme aj rozsvietenie obrazu, keď sme pred televízorom prešli. Tieto televízory sa predávajú vo veľkosti 55 a 65 palcov.

Na tomto obrázku je 9 televízorov, ostatné sú obrazy

Nevyhnutné náklady hradila spoločnosť Samsung. Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.