Samsung na výstave IFA predstavil novinky, ktoré prinášajú úsporu peňazí a ochranu životného prostredia

Samsung sa rozbehol jednak v smere skladacích telefónov s ohybnými displejmi ale aj v oblasti inteligentnej domácnosti. Na veľtrhu IFA 2023 nám ukázala, ako si takúto domácnosť predstavuje, pričom základom je platforma SmartThings. Mimochodom, toto slovo po prvý krát zaznelo práve v Berlíne na tomto veľtrhu a odvtedy sa k nej pridali viacerí ďalší výrobcovia zariadení pre inteligentnú domácnosť. Ekosystém SmartThings tak neustále rastie a dnes má už 283 miliónov používateľov. Používame ju aj my v redakcii a v domácnosti, je to spôsob ako napr. vyhľadať stratené inteligentné hodinky alebo slúchadlá. Dajú sa sem priradiť televízory, chladničky, klimatizácie a toto všetko riadiť pomocou jedinej mobilnej aplikácie. Pokojne tak môžete urobiť z telefónov Galaxy, ale nie je problém tak urobiť aj z iných telefónov s operačným systémom Android alebo iOS.

Zdravé stravovanie aj pre vegánov

Aplikácia SmartThings umožňuje ovládať systémy v domácnosti z ľubovoľného miesta na svete a zároveň tak urobíte bezpečne. Vylepšenia uvedené na veľtrhu IFA 2023 znamenajú ďalšie rozšírenie tejto platformy. Napr. je to aplikácia Samsung Food. Pomocou nej si môžete ukladať a zdieľať recepty, plánovať varenie ale aj nakupovať v potravinách. Platforma predstavená práve na tlačovej konferencii na veľtrhu IFA je v súčasnej dobe k dispozícii v 104 krajinách v 10 jazykoch a nájdete v nej kulinárske tipy a odborné rady z celého sveta. Vďaka ekosystému SmartThings ju navyše možno využiť aj priamo pri varení – z aplikácie je možné nastaviť správnu teplotu rúry aj dĺžku pečenia. Nemusíte sa pritom obávať, že by vám došli recepty, k dispozícii je ich vyše 160 tisíc.

Zdroj: TOUCHIT.sk

na konci tohto roka sa ďalej táto platforma vďaka technológii Food AI rozšíri o na mieru šité recepty podľa stravovacích návykov a požiadaviek konkrétnych ľudí. Ak potrebujete napr. vegánsku stravu, toto je ideálny spôsob, ako mať k dispozícii veľa možností na nové jedlá. Aplikácia Samsung Food sa navyše automaticky prepojí s aplikáciou Samsung Health a pripraví vám stravovacie plány na mieru. V roku 2024 medzi funkcie pribudne aj novinka Food Lens, ktorá s pomocou technológie Vision AI overí nutričné hodnoty jednotlivých potravín na základe ich fotografií a odporučí, čo z nich najlepšie uvariť.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Domáca zábava

Samsung je už 17 rokov v rade jednotkou medzi výrobcami televízorov. Rad ultra veľkých uhlopriečok sa teraz dočkal očakávanej novinky v podobe modelu Neo QLED 8K QN990C a QLED 4K Q80C s uhlopriečkou až 98 palcov. To znamená takmer 2,5 metrovú obrazovku, na ktorú je radosť sa pozerať. Do Európy ďalej smeruje kompletný rad Micro LED obrazoviek s vynikajúcim kontrastom a výbornou kresbou detailov. Využijete ju pri sledovaní filmov aj hraní hier.

Samsung na IFA 2013Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung vydá televízor The Frame spojený s Disney Studios pri príležitosť 100 výročia

Zaujímavou novinkou je univerzálny prenosný projektor The Freestyle už 2. generácie. Ten umožňuje premietať filmy a ďalší obsah vo veľkom formáte. Ako sme si na stánku vyskúšali, dá sa to aj na strop. Pomocou funkcie Smart Edge Blending je možné spojiť obraz z dvoch projektorov do jedného, buď na výšku, alebo aj na šírku, a môžete vytvoriť panoramatický obraz s veľkosťou 160” alebo 120” pri zobrazení na výšku.

The Freestyle Gen, 2Zdroj: TOUCHIT.sk
The Freestyle Gen, 2

Navyše, nový projektor Freestyle 2. generácie ponúka kompletný prístup ku cloudovému hraniu, kde sú k dispozícii herné tituly od streamingových partnerov Samsungu.

Samsung má výbornú spoluprácu s Microsoftom a to predovšetkým s hernou konzolou Xbox a zahrať si môžete aj tieto hry. Novinkou je spolupráca s vývojárskou firmou Bethesda a do televízorov a tohto projektora sa tak dostáva aj sci-fi herný titul Starfield. Môžete si ju zahrať vďaka cloudovému hraniu a členstvu v programe Xbox Game Pass Ultimate a na to nepotrebujete vlastniť hernú konzolu, stačí len herný ovládač.

Samsung na IFA 2023Zdroj: TOUCHIT.sk
Nová hra StarField v portfóliu Samsung

Nový projektor The Freestyle 2. generácie je už na Slovensku dostupný s cenou 999 €. Pri kúpe cez e-shop Samsung.sk môžete do 30. 9. 2023 využiť špeciálnu ponuku a získať prístup Xbox Gamepass na 6 mesiacov, ďalej originálny herný ovládač Microsoft, originálnu externú batériu a silikónový obal v celkovej hodnote 325 € akodarček.

Pomoc planéte

Ochrana planéty je pre Samsung extrémne dôležitá. Vyžadujú to už aj samotní zákazníci – viac ako tri štvrtiny z nich dávajú pri výbere nových technológií prednosť energeticky úsporným výrobkom, a to nielen z finančných, ale aj z ekologických dôvodov. Aj na toto je orientovaná aplikácia SmartThings. Viac než dve tretiny používateľov chce, aby sa ich budúci domáci spotrebič dokázal pripojiť k aplikácii, ktorá bude monitorovať spotrebu energie daného prístroja a hlavne umožní jej znižovanie.

Ochrana životného prostrediaZdroj: TOUCHIT.sk
Ochrana životného prostredia

Ceny energií stúpajú a náklady na bežiace spotrebiče v domácnosti budú problém. V ekosystéme SmartThings ho rieši nový režim AI Energy. Ten umožňuje optimalizovať spotrebu podľa aktuálnej potreby a celkovo ju tak významne znížiť. Napríklad pri práčkach dokáže režim AI Energy znížiť spotrebu až o 70 % vďaka funkcii EcoBubble, pri ktorej sa pri praní používa studená voda namiesto teplej.

Nová spolupráca SamsunguZdroj: TOUCHIT.sk
Nová spolupráca Samsungu

Významnou novinkou je aj partnerstvo s organizáciou Ocean Wise zameranou na ochranu oceánov a s odevnou firmou Patagonia. Z tejto spolupráce vznikol externý filter pre práčky s názvom Less Microfiber, ktorý znižuje množstvo mikroplastov v pracom cykle až o 98 %.

Za pozornosť stojí aj široká ponuka tepelných čerpadiel Samsung ako ekologických alternatív k plynovým kotlom. Tieto inovatívne inteligentné technológie zaznamenali od roku 2022 výrazný nárast predaja o 97 %. Tepelné čerpadlá využívajú súčasné zásobníky teplej vody alebo je možné dodať aj variant s integrovaným zásobníkom teplej úžitkovej vody s názvom Samsung ClimateHub. Aj tieto čerpadlá je možné zapojiť do ekosystému SmartThings a sledovať ich spotrebu, ovládať systém a nastavovať teplotu a režim podľa vášho želania.

Najnovší prírastok do radu monoblokových tepelných čerpadiel, model EHS Mono R290, sa začne predávať počas septembra. Tieto tepelné čerpadlá majú sezónnu energetickú účinnosť až A+++.

Aj telefóny Galaxy Z Flip5 a Fold5 a tablety radu Galaxy Tab S9 sú vyrobené s využitím celého radu recyklovaných materiálov, ku ktorým patrí napr. recyklovaný hliník, sklo či plasty z vyradených rybárskych sietí v oceánoch, sudov na vodu a PET fliaš. Aj hodinky radu Galaxy Watch6 sa čiastočne vyrábajú z recyklovaných spotrebných plastov. Všetky nové modely Galaxy sa balia do krabíc z recyklovaného papiera.

Bezpečná domácnosť

Inteligentné technológie pomáhajú aj ku kvalitnému zabezpečeniu Medzi najdôležitejšie funkcie smart prístrojov patria aj stráženie domácnosti vo vašej neprítomnosti majiteľov, ďalej lepšia ochrana osamotených ľudí a ochrana ostatných členov rodiny.

Inteligentná ochrana domácnostiZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentná ochrana domácnosti

Do ekosystému SmartThings sa preto zapojil celý rad partnerských firiem, ktoré sa dokážu postarať o tieto funkcie. Medzi novinky v ekosystéme patrí inteligentný zámok Yale Linus Smart Lock a nový ovládač Smart Opener for Gate&Garage. Vďaka nim je možné zatvárať dvere aj brány na diaľku priamo v prostredí aplikácie.

Inteligentná budúcnosť

Samsung stavia na spoluprácu s rozhodujúcimi partnermi. Medzi tie najnovšie partnerstvá patria spoločnosti ABB Smart Buildings a Sigma, jeden z najväčších svetových výrobcov fotovoltaických zariadení a akumulačných systémov.

Meranie spotreby pomocou mobilnej aplikácieZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie spotreby pomocou mobilnej aplikácie

Vďaka integrácii produktov ABB a SMA do ekosystému SmartThings Energy budú domácnosti ešte bezpečnejšie, inteligentnejšie a udržateľnejšie. Všetky spotrebiče môžu napríklad bežať len optimálnu dobu. Inteligentný systém môže sledovať spotrebu energie na základe cien a obvyklého spôsobu použitia a optimalizovať túto spotrebu podľa aktuálneho slnečného svetla.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.