Oblek, ktorého nositeľ je zároveň producentom energie, by skutočne mohol mať u konečných spotrebiteľov úspech.

Juhokórejskému Samsungu nie sú inovácie cudzie. Dôkazom môže byť aj jeho ambiciózny patent obleku, ktorý dokáže nabíjať váš smartfón či tablet. Patent konkrétne popisuje oblečenie, ktoré dokáže produkovať energiu len tým, že ho niekto nosí. Chôdza do práce, presun z jedného obchodného stretnutia na druhé či krátka prechádzka na obed, sa tak môžu stať inovatívnymi a zároveň ekologickými spôsobmi, ako dobiť vašej elektronike aspoň časť energie.

Na schéme popisovaného patentu môžeme vidieť, že odev bude vybavený množstvom senzorov, mikroprocesorom i akumulátorom, kde sa bude vyprudukovaná energia zhromažďovať a čakať na svoje uvoľnenie. Ambíciou Samsungu je túto technológiu aplikovať na akomkoľvek druhe odevu. Konečný produkt by určite nemal byť limitovaný len na pánsky oblek, ale môže byť využitý napríklad aj v lyžiarskej bunde, bežeckom tričku, nohaviciach či dokonca topánkach a rukaviciach.

Zaujiímavý koncept s myšlienkou tvorby zelenej energie prostredníctvom pohybov tela môže nájsť uplatnenie u používateľov, ktorí dávajú svojmu smartfónu zabrať a celodenná výdrž je pre nich často skôr utópiou ako realitou. Potenciál má určite aj pre ľudí venujúcich sa rôznym výletom a expedíciám, či ľudí, ktorí žijú v rozličných odlahlých oblastiach bez možnosti pripojenia elektrickej energie. Od patentu k výslednému komerčnému produktu je síce veľakrát dlhá cesta, no čo sa týka tohto nápadu, budeme držať Samsungu palce, nech príde do finálnej podoby čo najskôr.

Zdroj: TechRadar