Nedávno boli zaregistrované dva „nové“ patenty spoločnosti Samsung, ktoré sú orientované na polohu biometrického snímaču otlačkov prstov.

Spôsob zabezpečenia mobilných zariadení pomocou biometrického snímaču otlačkov prstov sa stal veľmi obľúbený a takéto zabezpečenie používajú už aj mnohé smartfóny strednej triedy. Často sa snímače objavujú na zadnej strane zariadení v kruhovom alebo štvorcovom prevedení. Zadná strana je preferovaná kvôli väčšiemu priestoru pre snímač, ktorý môže byť o čosi väčší a presnejší.

Prvý z patentov naznačuje pozíciu snímača otlačkov prstov na vrchole zadnej strany zariadenia. Podobné riešenie umiestnenia snímaču poznáme zo zariadení Huawei, LG a pod. Aj keď je poloha snímača na zadnej strane smartfónov diskutabilná, mnohým používateľom vyhovuje. Výhodou je dostatočne veľký priestor na zadnej strane, kde je možné umiestniť väčší snímač s lepšou presnosťou. Aj keď je známe, že v nových zariadeniach Samsung Galaxy S7 a S7 Edge, je presnosť snímania otlačkov na dobre úrovni.

Samsung patent 2 _nowat

Druhý z patentov je modul snímača, pravdepodobne otlačkov prstov, umiestneným pod displejom v tlačidle „domov“. Vyhotovenie je štvorcové, podstatne mohutnejšie než klasické „obdĺžnikové“, na ktoré sme už roky zvyknutý. Takéto riešenie by znamenalo len zmenu veľkosti, no ak by bolo tlačidlo mierne zaoblené, mohlo by pripomínať „home button“, ako používajú zariadenia Apple iPhone. Je síce veľmi nepravdepodobné, že by takéto riešenie Samsung použil, no napriek všetkému, by to nebolo technicky nezákonné.

Samsung patent_nowat

„Je známych mnoho káuz, kedy bola spoločnosť Samsung „ťahaná po súdoch“, ( Niekedy aj neprávom ) za kopírovanie a toto by v prípade použitia patentu, pravdepodobne neskončilo inak“

Preto by sme si mohli položiť otázku, prečo meniť niečo čo funguje veľmi dobre za niečo iné, nové? Odpoveďou je, že aj keď boli tieto patenty zaregistrované, nemusia byť nikdy použité. Je nespočetné množstvo registrovaných patentov, ktoré pravdepodobne nikdy neuzrú svetlo sveta.

Zdroj: Sammobile

Foto: patentlymobile

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE