Vďaka umelej inteligencii môže byť využívanie prepojených prístrojov bezpečnejšie, exkluzívnejšie a úspornejšie.

Samsung na CES-e predstavil svoju víziu, podľa ktorej bude využívanie moderných technologických zariadení v blízkej budúcnosti intuitívnejšie a pohodlnejšie vďaka umelej inteligencii.

Umelá inteligencia
Umelá inteligencia vo všetkých zariadeniach

Zobrazovacie zariadenia s umelou inteligenciou prinášajú nové zážitky

Nový televízor Samsung Neo QLED 8K QN900D je vybavený špičkovým procesorom NQ8 AI Gen 3, ktorý má osemkrát viac neurónových sietí a dvakrát rýchlejšiu NPU jednotku ako jeho predchodca. Vďaka tomuto procesoru dokáže Samsung Neo QLED 8K automaticky dopočítať obraz v nižšom rozlíšení do kvality 8K. Technológia AI Motion Enhancer Pro sa zase stará o doostrenie rýchlych pohybových scén. Do výbavy radu Samsung Neo QLED 8K patrí aj funkcia Active Voice Amplifier Pro, ktorá analyzuje hlas a ruchy v pozadí a optimalizuje podľa toho zvuk, takže si pri sledovaní televízie budete pripadať ako v prvom rade na štadióne alebo v kine. Operačný systém Tizen OS Home bol tiež aktualizovaný na využívanie umelej inteligencie.

Inovatívne funkcie ponúka Samsung aj používateľom so špeciálnymi potrebami. Televízory radu Samsung Neo QLED sú vybavené rozpoznávaním znakovej reči, takže ju ľahko môžu ovládať sluchovo postihnutí, funkcia Audio Subtitle zasa číta nahlas titulky v reálnom čase pre divákov so zrakovým postihnutím.

Medzi ďalšie predstavené novinky patrí The Premiere 8K, projektor s projekčnou plochou 150 palcov (3,81 m) a rozlíšením 8K, čo pri bezdrôtových modeloch znamená svetové prvenstvo. Je to skutočné privátne kino u vás doma.

Milovníkom zvuku Samsung ponúka reproduktor Music Frame, ktorého vonkajší vzhľad si každý môže prispôsobiť tak, aby prístroj ladil s interiérom domácnosti. Reproduktor sa synchronizuje s televízormi a soundbarmi Samsung pomocou technológie Q-Symphony. Samozrejmosťou je priestorový zvuk aj robustné basy vďaka dvom vstavaným subwooferom.

Výrazného vylepšenia sa dočkala aj Ballie, robotická lopta predstavená na CES po prvýkrát v roku 2020. V novej verzii sa z nej stal skutočný spoločník s umelou inteligenciou, ktorý komunikuje s ďalšími inteligentnými prístrojmi, dokáže majiteľa zastúpiť pri nudných činnostiach a premieta na stenu najrôznejšie fotografie a videá. Vždy máte poruke napríklad predpoveď počasia.

Ballie v novej verzii
Ballie v novej verzii

Pre milovníkov varenia a dobrého jedla Samsung predstavuje chladničku Bespoke 4-Door Flex Refrigerator with AI Family Hub+. Na prvý pohľad ju spoznáte podľa displeja s uhlopriečkou až 32 palcov (82 cm) s technológiou AI Vision Inside. Interný fotoaparát rozpozná až 33 potravín uložených v chladničke a na prianie navrhne recepty, čo z nich uvariť. Používatelia tiež môžu na displeji zobraziť dátumy spotreby uskladnených potravín a chladnička im pošle upozornenie vtedy, keď sa pri niektorých položkách blíži tento dátum. Takýmto spôsobom umelá inteligencia obmedzuje plytvanie a prispieva k ekologickejšiemu životnému štýlu. Medzi mimoriadne zaujímavé domáce spotrebiče patrí aj sporák Anyplace Induction, opäť s umelou inteligenciou a sedempalcovým displejom, na ktorom v priebehu varenia dokáže zobraziť recepty z aplikácie Samsung Food.

A pribudnú ďalšie domáce spotrebiče s umelou inteligenciou. Nová práčka so sušičkou Bespoke AI Laundry Combo je vybavená funkciou AI Hub. Jej 7-palcový LCD displej funguje ako intuitívne ovládacie centrum. Práčka so sušičkou si pamätá najdôležitejšie zvyky používateľov a pomocou strojového učenia sama navrhuje optimálne cykly. Umelú inteligenciu využíva aj ďalší z domácich prístrojov značky Samsung, teda robotický vysávač s mopom Bespoke Jet Bot Combo. Systém AI Object Recognition, výrazne vylepšený oproti predošlej generácii, rozpoznáva viac objektov, ale tiež škvrny na podlahe a voľné priestory. Okrem toho dokáže Bespoke Jet Bot Combo rozpoznať aj typ podlahy, ktorú aktuálne čistí, vrátane dĺžky vlasu na koberci, a podľa toho upraví sací výkon aj ďalšie parametre.

Samsung predstavuje Galaxy Book4, na Slovensku ale nebude

Samsung posúva hranice aj v počítačovom odbore a na nových prepojených zážitkoch pracuje spoločne s Microsoftom. Výsledkom spolupráce obidvoch firiem sú nové funkcie.

Book4 v tesnej spolupráci so smartfónmi
Book4 v tesnej spolupráci so smartfónmi

Inteligentná a intuitívna AI aplikácia Microsoft Copilot dokáže prepojiť Galaxy Book4 s inteligentným telefónom Samsung Galaxy a umožňuje ich tesnú spoluprácu – používateľ má dojem, že pracuje s jediným zariadením. Microsoft Copilot dokáže nájsť, prečítať a zhrnúť textové správy z telefónu a dokonca aj automaticky vytvára a posiela správy za používateľa priamo z počítača. Galaxy Book4 sa tak jednoducho a rýchlo dostane k telefónnym funkciám a dátam bez toho, aby sme museli telefón vôbec zapínať alebo otvárať aplikácie na akomkoľvek z obidvoch zariadení.

Notebooky Galaxy Book4 zase môžu využívať špičkové fotoaparáty telefónov Samsung Galaxy ako webkamery pri videohovoroch alebo v konferenčných aplikáciách. Stačí kliknúť myšou v počítači a systém prepne medzi predným a zadným fotoaparátom, k dispozícii je aj celý rad fotografických funkcií známych z telefónov – napríklad rozostrenie pozadia alebo automatické rámovanie kompozície. To v priebehu videohovorov a telekonferencií padne často vhod.

Notebooky radu Galaxy Book4 je možné spárovať aj s inými zariadeniami Galaxy, nie iba s telefónmi. Ako druhý monitor k notebooku možno využiť aj tablet Tab S9 Ultra, na počúvanie hudby či k filmom sa hodia slúchadlá Galaxy Buds2 Pro.

Priestorová umelá inteligencia

Samsung vylepšuje platformu SmartThings. Čím viac prístrojov značky Samsung človek používa, tým múdrejšie tieto prístroje sú, tým lepšie tiež rozumejú každodennému životu svojho majiteľa a uľahčujú mu ho.

Umelá inteligencia vo všetkých zariadeniach
Umelá inteligencia vo všetkých zariadeniach

Kľúčom na naplnenie tejto vízie je tzv. priestorová umelá inteligencia (Spatial AI). Vďaka nej dokážu prístroje rozpoznať a pochopiť, ako vyzerá životný priestor a zvyky používateľov. To im umožňuje na mieru šitú starostlivosť o domácnosť. Platforma SmartThings využíva pri pripojených zariadeniach technológiu LiDAR. Vďaka nej si napríklad robotické vysávače dokážu vytvoriť podrobný digitálny pôdorys domácnosti a potom sa v nej presne pohybovať. V marci sa na platforme SmartThings dočkáme aktualizovaného 3D mapového zobrazenia, ktoré bude možné využiť na televíznych obrazovkách alebo na displejoch mobilných zariadení. Okrem toho budete môcť pridávať rodinu a priateľov do svojho ekosystému SmartThings pomocou QR kódu. Každý člen domácnosti bude môcť vytvárať a ukladať svoje obvyklé postupy a profil.

Vďaka umelej inteligencii dokáže platforma SmartThings odhaliť napríklad pád používateľa a hneď zaslať upozornenie rodinným príslušníkom či záchranným zložkám. Vďaka lokalizačnému prívesku Galaxy SmartTag2 môžu používatelia zase monitorovať pohyb svojich domácich miláčikov a ukladať si príslušné dáta – stačí prívesok pripnúť k obojku alebo postroju zvieraťa.

Centrom inteligentnej domácnosti sa v blízkej budúcnosti stane televízor so službou Samsung Daily+, ktorý zároveň ponúkne prístup k celému radu ďalších služieb. Medzi ne patria napríklad videohovory prostredníctvom služby ConnecTime, veterinárne vyšetrenia na diaľku v reálnom čase alebo funkcia Workout Tracker, ktorá prenesie dáta o cvičení do inteligentných hodiniek Galaxy Watch. Okrem toho Samsung ohlásil novú službu Samsung Now+, ktorá umožňuje zobraziť na televíznej obrazovke dôležité informácie (napr. predpoveď počasia alebo prenos z bezpečnostnej kamery) aj pri vypnutom televízore. Podobne ako pri SmartThings možno túto službu spúšťať hlasovým príkazom.

Auto ako ďalšie mobilné zariadenie

Samsung predstavil aj novinky z oblasti autopriemyslu, konkrétne partnerstvo so spoločnosťou Hyundai Motor Group. V rámci dohody budú mať používatelia prístup k službám Home-to-Car a Car-to-Home, a to všetko vďaka platforme SmartThings.

Vďaka aplikácii SmartThings budete môcť napríklad pomocou hlasových príkazov spúšťať rôzne funkcie vo vozidle aj na diaľku, týka sa to napríklad kúrenia alebo otvárania a zatvárania okien. Zároveň systém SmartThings funguje aj obrátene, takže budete môcť z auta ovládať prístroje v domácnosti. Používatelia budú môcť napríklad automaticky otvárať a zatvárať dvere od garáže alebo regulovať domácu teplotu, všetko opäť pomocou hlasových príkazov.

Okrem toho Samsung opäť prehĺbil dlhoročné partnerstvo s firmou HARMAN. Systém HARMAN Ready Care, zameraný na bezpečnosť pri šoférovaní, pomocou techník hlbokého strojového učenia rozpoznáva pohyby vodiča a jeho aktuálnu vnímavosť a bystrosť. V prípade potreby ho upozorní na možný problém. Okrem toho systém v novej verzii rozpozná, či posádku tvoria dospelí alebo deti a podľa toho na každom sedadle upraví nastavenie airbagov.

Spolupráca Samsung a Harman
Spolupráca Samsung a Harman

Systém Ready Vision naviac vytvára virtuálny displej na báze rozšírenej reality priamo na čelnom skle pred očami vodiča. Na virtuálnom displeji sa môže zobraziť mapa s aktualizovanou navigáciou, odporúčanie najrýchlejšej cesty alebo miesta, kde sa dá zastaviť na kávu. Ďalší produkt spoločnosti HARMAN s názvom Ready Upgrade zase umožňuje automobilkám často aktualizovať hardvér aj softvér vozidiel, takže zostávajú moderné a dlhšie vydržia.

Zaostrené na bezpečnosť a ochranu súkromia

V budúcom svete umelej inteligencie a všestranne prepojených zariadení bude hrať obrovskú rolu zabezpečenie a ochrana súkromia. Jedným z najlepších riešení je Samsung Knox Matrix, teraz s kompletným šifrovaním dát medzi mnohými typmi telefónov Galaxy a inteligentných televízorov Samsung. Technológia umožňuje vzájomný monitoring obidvoch zariadení z dôvodu odhalenia a izolácie rôznych bezpečnostných hrozieb. Vylepšenia sa dočkal aj systém Knox Vault, ktorý pomáha zabezpečiť používateľské dáta pri niektorých z najobľúbenejších prístrojov značky Samsung. V súčasnej verzii dokáže chrániť viac zariadení pripojených cez SmartThings, napr. televízory Neo QLED 8K. K lepšiemu zabezpečeniu a ochrane osobných údajov pomáha aj spolupráca Samsungu s ďalšími veľkými výrobcami.

Inovácie zariadení
Inovácie zariadení

Zodpovedný výber materiálov, šetrenie energie a dostupnosť pre zdravotne postihnutých

Samsung používa vo svojich produktoch stále viac recyklovaných materiálov, medzi inými plasty z vyradených rybárskych sietí v zariadeniach Galaxy, recyklovaný plast v televízoroch alebo recyklovaný hliník v chladničkách Bespoke. Program Certified ReNewed, ktorý aktuálne beží v Spojených štátoch a niektorých európskych krajinách, ponúka používateľom lacné repasované telefóny, iný projekt Galaxy Upcycling umožňuje opätovné využitie starých telefónov kreatívnym spôsobom.

Trvalá udržateľnosť
Trvalá udržateľnosť

Ekologické smerovanie technológií Samsungu sa prejavuje aj v snahe o vyššiu udržateľnosť prostredníctvom umelej inteligencie. Výsledkom je napríklad režim AI Energy Mode v aplikácii SmartThings, ktorý automaticky optimalizuje spotrebu energie a tým umožňuje šetriť elektrinu.

Systém SmartThings Energy sa dočkal ďalšieho vylepšenia aj vďaka novo nadviazanej spolupráci so spoločnosťou Tesla. Súčasťou systému sa totiž stali produkty tejto značky, medzi inými elektrické autá, domáce batérie Powerwall, Solar Inverter a dobíjacie riešenie pre elektroautá Wall Connector. Používatelia SmartThings Energy navyše môžu využívať aplikáciu Tesly s názvom Powerwall a jej funkciu Storm Watch, teda systém včasného varovania pred nebezpečnými prírodnými javmi nielen v samotnej aplikácii Tesly, ale aj na pripojených televízoroch a mobilných zariadeniach Samsung. S platformou SmartThings sa dá tiež pripraviť na prípadné výpadky energie vďaka režimu AI Energy, ktorý predlžuje možnú dobu využitia záložných zdrojov Tesla Powerwall.

Samsung ponúka nové funkcie pre zdravotne postihnutých, digitálne spotrebiče napríklad reagujú na gestá z posunkovej reči. Mobilné zariadenia zasa počas hovorov dokážu automaticky generovať titulky, televízory a monitory ponúkajú nový inteligentný systém premeny písaného textu na hovorenú reč (systém potom nahlas číta titulky). Pre používateľov s poruchami zraku je určený režim Relumino Together na televízoroch Samsung, ktorý umožňuje zobraziť obsah vysielania so zvýraznením hlavných objektov.

Zdroje: CES, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.