Telefóny série Galaxy S23 čoskoro dobehne konkurencia.

Qualcomm koncom minulého roka uviedol pravdepodobne najlepšiu generáciu čipov série Snapdragon 8. Pokým verzia Snapdragon 8+ Gen 1 nezožala až taký úspech, tak Gen 2 je skutočnou lahôdkou vo viacerých smeroch. Najvýraznejším zlepšením je však efektivita tejto sady, ktorá aktuálne vlajkové telefóny posúva oproti predchádzajúcej generácii o úroveň vyššie.

Je aj všeobecne známe, že z novej sady Snapdragon 8 Gen 2 najviac ťažia majitelia telefónov spoločnosti Samsung, keďže séria Galaxy S23 dostala exkluzívny čip Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, ktorý je oproti “štandardnej” verzii o niečo výkonnejší a špeciálne prispôsobený na používanie so Samsung telefónmi. Táto exkluzivita sa má však čoskoro skončiť, čo vo svojom príspevku naznačil aj známy leaker Digital Chat Station

Zdroj dodal, že Snapdragon 8 Gen 2 s vyššou taktovacou frekvenciou bude čoskoro dostupný pre viaceré čínske značky smartfónov. Zatiaľ nie je však známe, o ktoré značky pôjde, avšak nemali by chýbať výrobcovia ako napríklad Xiaomi, OnePlus, Oppo alebo napríklad aj Asus. 

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Čo ponúka vylepšený Snapdragon 8 Gen 2?

V prípade telefónov série Galaxy S23 čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy zvyšuje primárny takt štandardnej verzie o 0,16 GHz a takt GPU o 39 MHz. Pri CPU to znamená zvýšenie frekvencie z 3,2 GHz na 3,36 GHz, čo je nárast o 5 %. V prípade GPU je takt 719 MHz, čo je nárast oproti štandardnej verzii so 680 MHz o 5,7%. Výkonnejšia čipová sada ponúka telefónom série Galaxy S23 aj funkciu Cognitive ISP. Tá umožňuje sémantickú segmentáciu v reálnom čase pre ešte kvalitnejšie fotografie na základe identifikácie objektov a predmetov v scéne. Často sa využíva pri funkciách, ako je napríklad portrétny režim alebo režim AI.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm
Snapdragon 8 Gen 2

Je teda otázne, či Qualcomm tento rok vydá aj Snapdragon 8+ Gen 2, keďže medzi štandardnou a spomínanou výkonnejšou verziou čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 nie je až tak výrazný výkonnostný rozdiel ako medzi verziami Snapdragon 8 Gen 1 a Snapdragon 8+ Gen 1. Zatiaľ nevieme, či sa v polovici tohto roka dočkáme “plus” verzie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2, prípadne aké bude mať parametre. 

Nie je vylúčené, že práve Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy je predlohou pre Snapdragon 8+ Gen 2, ktorý sa čoskoro pod týmto označením dostane do ďalších značiek smartfónov. V každom prípade je to práve séria Samsung Galaxy S23, ktorá z dohody spoločností Samsung a Qualcomm vyťaží najviac, keďže do konca tohto roka nebudú predstavené žiadne Android telefóny s výkonnejšou čipovou sadou Snapdragon.

Či sa táto teória potvrdí, dozvieme sa až neskôr.

Zdroj: Digital Chat Station

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.