V našej redakcii sa ocitli aj ďalšie tohtoročné modely televízorov od Samsungu. Mali sme jednak model orientovaný na kvalitu a tiež cenovo výhodné riešenie.

Samsung 65Q90R

Samsung 65Q90R pri sledovaní TV vysielania s podporou HbbTV

Model 65Q90R je momentálne jeden z najvyšších modelov 4K televízorov s technológiou QLED, a to s priamym zadným podsvietením Direct-Full-Array Elite. Pozreli sme si naše fotografie z testu minuloročného najvyššieho modelu televízora s QLED technológiou (Q9FN) a je tu vidieť jasné medziročné zlepšenie. Nato, že Q90R je vlastne LCD televízor, je tu nevídaná hlboká čierna a tiež široký pozorovací uhol. To boli zároveň najčastejšie výhrady v minulosti pre staršiu generáciu QLED a Samsung si zobral z toho ponaučenie a nedostatky reálne odstránil. Na výborný obraz teraz nemusíte sedieť pripichnutý v strede pred televízorom, ale môžete sa pohodlne pohybovať. A problém veru nerobia ani tmavé scény s malými časťami vysokoosvetlenej plochy. Áno, zadné podsvietenie vracia Samsung do boja s OLED modelmi.

Samostatný panel a prepojovací box

Q90R sa dodáva ako samostatný televízny panel s oddelenou prepojovacou skrinkou OneConnect box, kde je elektronika a prepojovacie porty. Obe časti sú prepojené dlhým priehľadným káblom a toto riešenie znamená vyššiu eleganciu pri umiestnení televízora v obývačke a hlavne ak sa rozhodnete dať ho na stenu. Všetky prepojovacie káble vrátane napájania totiž smerujú k OneConnect boxu, ktorý sa takto dá ľahko skryť pred pohľadmi.

Pre QLED technológiu bol aj v minulosti charakteristický vysoký farebný gamut, a to ostalo zachované. Obraz má tak svieže farby a pôsobí veľmi príjemne – 100 % objemu farieb. Základom spracovania obrazu je kvantový procesor zdedený z 8K modelov. Teda pri prepočítaní obrazu z nižšieho na vyššie rozlíšenie (upscaling) sa používa umelá inteligencia. Jednotlivé objekty v scéne sa rozpoznávajú a porovnávajú s databázou. V prípade zhody sa rekonštruujú do vyššieho rozlíšenia. Tento procesor sa stará aj o spracovanie zvuku.

Q90R sa vyrába v uhlopriečkach 55, 65 a 79 palcov. My sme testovali 65-palcovú verziu, čo je v súčasnosti veľmi obľúbený formát. Televízor podporuje štandard HDR10+, je tu HDR2000, a to všetko znamená, že máte z kvality obrazu skutočné potešenie. Do kompletnej výbavy chýba ešte podpora Dolby Vision, čo je štandard, ktorý sa naozaj používa.

Režim Ambient

Špecialitou je však režim Ambient, ktorý vtedy, keď televízor nesledujete, premení veľkú čiernu plochu na niečo užitočné. Príkladom sú umelecké diela, dekoratívne motívy, počasie, ale my sme sa v tomto prípade zamerali na splynutie televízora s pozadím.

Cez mobilnú aplikáciu sme najprv odfotili pozadie za televízorom

Na to sme využili mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje dobre odfotiť plochu za televízorom a presmeruje ju do displeja televízora. Pritom máte ešte isté možnosti, ako manuálne čo najlepšie prispôsobiť scénu tak, aby televízor pred vašimi očami ako keby zmizol – splynul s pozadím. Samozrejme, to pozadie musí byť na to prispôsobené, ideálne je niečo štruktúrované. My sme použili závesy v jednej z našich zasadačiek a pôsobilo to naozaj zaujímavo. Každá z návštev sa pýtala, ako je to vlastne možné, že cez ten televízor je vidno na druhú stranu.

Inak snímač úrovne okolitého osvetlenia automaticky prispôsobí jas obrazovky svetelným podmienkam a minimalizuje tak spotrebu energie.

V celkovom hodnotení je Q90R televízor s výborným obrazom, ktorý môžete sledovať zo širokých uhlov. Zvuk sme už u konkurencie počuli o chĺpok lepší a v niektorých extra rýchlych scénach si môžete všimnúť menšie trhanie. Televízor má pritom špeciálnu podporu pre hry. To sú však len detaily, na ktoré prídete ak máte televízory vedľa seba. Celkovo je to výborná voľba pre niekoho, kto si potrpí na kvalitu obrazu.

Vynikajúca kvalita obrazu pri modeli Q90R

Hlavné vlastnosti

  • uhlopriečka 65 palcov, rozlíšenie 4K, technológia QLED s priamym zadným podsvietením
  • upscaling nízkeho rozlíšenia na 4K s procesorom Quantum 4K a umelou inteligenciou
  • inteligentné ovládanie jasu a hlasitosti podľa aktuálnych podmienok
  • vylepšený režim Ambient s umeleckými dielami a splynutím s okolím
  • 4x HDMI 2.0, 3x USB, Ethernet, Wi-Fi, slot CI
  • energetická trieda B, príkon 250 W max, typicky 209 W

Cena: 3699 €

Samsung 55Q65R

Tento televízor sme zobrali ako doplnkový hlavne kvôli zaujímavej predajnej cene. Je to 55-palcový 4K televízor s kompletnou elektronikou na palube (teda bez OneConnect Boxu). Ide však o EDGE podsvietenie, zdroje svetla sú teda po hranách. Tento typ podsvietenia je jednoduchší na výrobu, ale nemôžete očakávať taký vysoký kontrastný pomer, ako je to napr. u predchádzajúceho modelu Q90R. Na druhej strane, Q65R podporuje moderné štandardy ako je HLG, HDR 10 a tiež HDR10+.

Televízor Samsung 55Q65R sme si vyskúšali počas hokejových majstrovstiev sveta

Tento televízor prišiel do redakcie len nedávno a stihli sme na ňom aj ohlásenú aktualizáciu, ktorá umožňuje plnohodnotné používanie Apple AirPlay 2 a tiež iTunes Movies. V prvom prípade môžete na tomto televízore prehrávať obsah z rôznych Apple zariadení, čo je napr. pre majiteľov telefónov iPhone veľmi dobrá správa. Prepojenie je jednoduché, stačí modernejší Samsung TV vyhľadať na iPhone v zrkadlení a hneď si môžete na televíznej obrazovke nechať zobraziť napr. fotografie alebo videá. To je príjemné.

Inštalácia Apple TV na Samsung televízor

Vyskúšali sme aj iTunes Movies, čo fungovalo úplne bez problémov, ale cena za film je tu jednoducho vysoká. Nájdete lacnejšie možnosti ako si film požičať alebo kúpiť. Tu je to typicky 4,99 eura za požičanie alebo 16,99 eura za kúpu filmu.

Cez Air Play 2 teraz ľahko prepojíte iPhone a novší Samsung televízor

Dobre, celkovo je Samsung 55Q65R voľbou pre používateľa, ktorý sa dosť pozerá na cenu a nepotrebuje nevyhnutne sledovať nočný ohňostroj v plnej kvalite a s obrovským dynamickým kontrastom. Je to jednoducho voľba pre používateľa, ktorý chce praktický televízor s modernými technológiami za akceptovateľnú cenu. Tento televízor existuje aj v 65-palcovej verzii.

Cena: 1349 €

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.