Displej The Wall bol magnetom celej výstavy ISE 2022 v Barcelone. V roku 2022 ponúka zatiaľ najmenší rozostup pixelov, konkrétne 0,63 mm a založený je na technológii MicroLED.

Samsung Electronics predvádzal predovšetkým budúcnosť technológie Micro LED. Videli sme tri nové rôzne modely The Wall. Priamo pri vstupe do výstavného stánku bol panel s uhlopriečkou 220 palcov a rozlíšením 8K. Tento displej bol zložený z 55-palcových modulov (kabinetov).

The Wall IWB

Na ISE Samsung ukazoval nový model série The Wall s označením IWB. The Wall je v skutočnosti modulárny Micro LED panel, ktorý umožňuje predovšetkým veľkoformátovú projekciu vo vysokom rozlíšení a v špičkovej kvalite obrazu. Vo verzii IWB bude panel k dispozícii s rozostupom pixelov 0,63 a 0,94. V prvom prípade ide o najnižšiu hodnotu v celej histórii The Wall. Všetky nové displeje sa už dajú objednať aj pre Slovensko.

Zmenšený rozostup pixelov znamená zobrazenie jemnejších detailov. Pomocou obnovovacej frekvencie 120 Hz, podpore formátu HDR10/10+ a LED HDR vzrástol aj dynamický rozsah obrazu. Presné rozmery displeja sa v súvislosti s modulárnou štruktúrou dajú prispôsobiť konkrétnym požiadavkám pri inštalácii. Pri veľkostiach do 110 palcov (280 cm) podporuje systém rozlíšenie 4K, pri uhlopriečke do 220 palcov (560 cm) je k dispozícii špičková hodnota 8K. Kvalitu kresby vylepšuje výkonný procesor Micro AI s umelou inteligenciou, ktorý neustále analyzuje a optimalizuje obraz a odstraňuje z obrazu šum.

Zväčšili sa aj rozmery základných zobrazovacích jednotiek, takže na obraz v rozlíšení UHD stačia iba štyri panely. Inštalácia je tak rýchlejšia a prevádzka ekonomicky úspornejšia. Tiež konštrukčná kvalita panelov vzrástla. A rýchlejšia inštalácia predstavuje pre firmy výraznú výhodu v porovnaní s bežnými LED informačnými systémami.

K The Wall patria aj najnovšie technológie a funkcie. V režime Multi View umožňuje systém zobraziť na jedinej obrazovke až štyri obrazové okná z rôznych zdrojov, pričom nie je potrebný žiadny ďalší splitter alebo iné zariadenie. Vďaka technológii Black Seal nie je medzi jednotlivými panelmi vidieť žiadny výraznejší prechod, odraz svetla zvonku účinne eliminuje ochranná antireflexná fólia. O špičkovú obrazovú kvalitu sa stará okrem menovaných technológií aj 20-bitové spracovanie a mimoriadny jas 2000 nit.

Stena The Wall postavená z 55-palcových panelov a rozlíšením 8K

The Wall All-in-One

Medzi tohtoročné novinky patrí aj model The Wall All-in-One s kódovým označením IAB. Ten sa predáva v troch rôznych verziách: 4K 146“ (371 cm), 2K 146“ a 2K 110“ (280 cm). Vynikajúci displej novej generácie predstavuje dôležitú inováciu nielen pre samotné sledovanie, ale aj pre proces inštalácie. The Wall All-in-One má pevný pomer strán 16:9 a dá sa už reálne objednať.

Zaujímavou vlastnosťou nového modelu The Wall All-in-One je práve pohodlná inštalácia s vopred nastaveným rámom, vďaka ktorému je inštalačný proces rovnako jednoduchý ako pri bežnom domácom televízore. Do výbavy okrem rámu, do ktorého sa vsádzajú jednotlivé panely, patrí aj vstavaný multimediálny prehrávač S-box.

Ďalšou prednosťou The Wall All-in-One je elegantné vyhotovenie s hrúbkou displeja iba 49 mm (po inštalácii len 59 mm od steny). K tenkému bezrámčekovému displeju je možné pripojiť zdroj obrazu bez akéhokoľvek ďalšieho zariadenia.

Podobne ako už popisovaný model The Wall je aj verzia All-in-One vybavená 20-bitovým spracovaním, technológiou Black Seal a procesorom Micro AI Processor. Systém umožňuje inštaláciu dvoch panelov s uhlopriečkou 146 palcov a rozlíšením 4K vedľa seba, čím vznikne širokouhlá stena s pomerom strán 32:9 a špičkovým obrazom.

Samsung The WallZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Všimnite si obrovské rozlíšenie na displeji The Wall

Univerzálne displeje do školy aj k elektronabíjačke

Samsung na veľtrhu ISE predstavil celý rad ďalších noviniek. Najnovšie displeje pre vonkajšie prostredie v modelovom rade 2022 (označenie OHA 55“ a 75“) získali certifikát o vynikajúcej kvalite obrazu v exteriéri.

Samsung ISE 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pomocou partnerov dodáva Samsung aj hotové predajné miesto s propagáciou tovaru a jeho zúčtovaním

K ich ďalším prednostiam patrí tenké vyhotovenie, jednoduchá inštalácia a tiež dlhodobá spoľahlivosť a odolnosť spĺňajúca podmienky certifikácie IP56. S týmito vlastnosťami je možné prevádzkovať displeje OHA prakticky v akýchkoľvek podmienkach. Ponúkajú sa napríklad nabíjacie stanice pre elektrické automobily, čo je dnes veľmi diskutovaná téma v súvislosti s rastúcim dopytom po týchto vozidlách po celom svete.

Samsung pre školyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Typické nasadenie moderného displeja v školskej triede

Vo vzdelávacej oblasti Samsung svojou ponukou naďalej rozširuje možnosti hybridnej výučby. Nová elektronická inteligentná tabuľa Samsung Flip Pro pre rok 2022 (s označením WMB) je k dispozícii vo verziách so 75 a 85 palcami (190 a 216 cm) a prináša učiteľom aj študentom celý rad vylepšených funkcií pre každodennú prácu.

Samsung Flip Pro

Novo je pridaný pridaný port USB-C, čo uľahčuje nabíjanie rôznych zariadení (až 65 W) aj pripojenie rôznych zdrojov obrazu. Zlepšila sa odozva na dotyk a tiež multidotykové funkcie, vďaka čomu s tabuľou môže pracovať až 20 ľudí súčasne.

Celkový zážitok z výučby vylepšuje nový intuitívny ovládací panel, senzory pre automatické nastavenie jasu a štyri reproduktory namierené dopredu aj dozadu. A vďaka technológii SmartView+ je možné k prístroju bezdrôtovo pripojiť až 50 ďalších zariadení, prípadne premietnuť obraz až na 4 displejoch zároveň. to sa vám oplatí vo veľkých zasadačkách aj v digitálnych školských triedach. Technológia funguje skryto na pozadí, takže neruší a nespomaľuje systém.

Samsung VIdeo konferenciaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Videokonferenčný systém od firmy Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.