Okrem produktov a technológií novej generácie vyzdvihuje Samsung pokrok v oblastiach AI, IoT a 5G a ukazuje, ako môžu spotrebitelia žiť v prepojenom svete.

Spoločnosť taktiež predstavila svoje budúce robotické platformy založené na AI. Technológie by mali pomôcť napríklad starnúcemu obyvateľstvu samostatne zvládať úkony súvisiace so starostlivosťou o zdravie

V roku 2019 oslávi spoločnosť Samsung Electronics svoje 50. narodeniny

Hnacou silou filozofie prepojeného života spoločnosti Samsung je inteligencia vecí – vzájomná súčinnosť IoT, 5G a AI naprieč zariadeniami, ktoré zaisťujú prirodzený užívateľský zážitok bez akýchkoľvek prekážok. Spoločnosť na tlačovej konferencii na veľtrhu CES v Las Vegas vysvetlila, ako jej úsilie v týchto kľúčových technologických oblastiach prispieva k inováciám v celom portfóliu produktov.

Od zjednotenia aplikácie SmartThings a zavedenia SmartThings Cloud sa ekosystém SmartThings významne rozrástol. Počet registrovaných užívateľov SmartThings vzrástol o 220 percent a počet inštalácií aplikácie sa zvýšil o 61 percent.

Vzrástol aj počet partnerov zapojených do tohto ekosystému, a to o 44 percent. Spotrebitelia dnes môžu využívať výhody aplikácie SmartThings na zariadeniach špičkových svetových značiek, ako sú Amazon, Google, Bose, Sylvania či Plume.

H.S. Kim, Prezident a CEO Samsung Electronics

Spoločnosť Samsung využila svoje vedúce postavenie v oblasti telekomunikácií na to, aby urobila zásadné kroky smerujúce k poskytnutiu konektivity 5G zákazníkom. Samsung je držiteľom najväčšieho počtu patentov v ETSI. Od novembra 2018 spoločnosť zaregistrovala viac než 2 000 zásadných patentov pre siete 5G.

Je taktiež prvá spoločnosť na svete, ktorá pre svoje komerčné zariadenia 5G obdržala súhlasné stanovisko od FCC. Spoločnosť spolupracovala na komerčnom nasadení domácich a mobilných sietí 5G s veľkými americkými poskytovateľmi a všetkými tromi mobilnými operátormi v Kórei a ďalšie skúšky prebiehali taktiež v Európe a Ázii. Spoločnosť Samsung sa okrem iného zaviazala, že prednosti technológií 5G sprístupní aj spotrebiteľom. Smartfóny, ktoré podporujú sieť 5G by sa mali objaviť v prvej polovici roku 2019.

Spoločnosť Samsung je presvedčená, že AI je najužitočnejšia, keď pomáha zjednodušovať zložitý svet. Za týmto účelom založila sedem globálnych stredísk pre AI a zapracováva do svojich produktov a služieb jedinečné technológie. Samsung hodlá spolupracovať s tými najlepšími a najšikovnejšími ľuďmi v odbore – Samsung NEXT a Strategické a inovačné centrum spoločnosti Samsung (SSIC) preto za posledných päť rokov investovali do viac než 20 novo vznikajúcich firiem zaoberajúcimi sa AI.

Bixby, inteligentná platforma spoločnosti Samsung, sa rozširuje

Služba Bixby predstavovala spočiatku inteligentnejší spôsob, ako používať telefón Galaxy. Dnes sa vyvíja v škálovateľnú otvorenú platformou AI, ktorá bude podporovať stále viac zariadení.

Spoločnosť oznámila, že inteligentné funkcie Bixby budú začlenené do ich QLED a prémiových televízorov a inteligentných prístrojov pre rok 2019, ako sú chladničky, umývačky, ale taktiež klimatizácie, mobilné prístroje, reproduktory s AI a ďalšie zariadenia. Okrem toho preniká Bixby aj do nových robotických platforiem a do digitálneho kokpitu.

Uber, Ticketmaster a ďalšie firmy využívajú Bixby, aby boli ich služby ešte inteligentnejšie. Samsung zároveň oznámil, že sa jeho novým partnerom v tejto oblasti stala spoločnosť iHeartRadio. A s tým, ako sa k tomuto ekosystému budú pripájať ďalší partneri ako Google, sa bude Bixby rozrastať aj v budúcnosti.

Spoločnosť Samsung taktiež oznámila svoju základnú filozofiu v oblasti AI: čestnosť, zodpovednosť a transparentnosť. Vzhľadom na to, že sa spoločnosť Samsung snaží rozvíjať technológie AI, chce, aby algoritmy, ktoré vytvára, boli inkluzívne, aby ochrana osobných údajov a súkromia užívateľov boli hlavnými prioritami a aby spotrebitelia mohli jednoducho zistiť, čo spoločnosť s ich dátami robí a ako s nimi nakladá.

Ďalšia úroveň zážitkov s portfóliom výrobkov spoločnosti Samsung pre rok 2019

Spoločnosť Samsung taktiež predstavila rad nových inovácií, ktoré zefektívňujú a zjednodušujú plnenie každodenných úloh a ponúkajú každému užívateľovi personalizovanejšie a jedinečnejšie zážitky, a to spôsobom, akým to dokáže len Samsung.

Zábava:

Samsung predstavil svoj doposiaľ najväčší televízor QLED 8K, ktorého uhlopriečka meria 98 palcov, a rozšíril tak sortiment televízorov pre rok 2019, v ktorom už figurujú modely s uhlopriečkami 65″, 75″, 82″ a 85″.

Rad televízorov s rozlíšením 8K pre rok 2019 s vstavaným čipom Quantum Processor 8K prináša to najlepšie čo do kvality QLED obrazu, dizajnu a inteligentných funkcií, a to vo viacerých veľkostiach než doposiaľ a k tomu v ohromujúcom rozlíšení 8K.

Či už divák sleduje obsah prostredníctvom streamovacej služby, set-top boxu, HDMI, USB alebo dokonca mobilného zrkadlenia obrazovky, patentovaná technológie spoločnosti Samsung založená na AI dokáže rozpoznať akýkoľvek obsah a bez ohľadu na pôvodné rozlíšenie ho prevzorkovať do takmer prirodzenej kvality 8K. Ide o doposiaľ najinteligentnejší a najvyspelejší televízor spoločnosti Samsung.

V roku 2019 ponúkajú inteligentné televízory Samsung viacero spôsobov vyhľadávania obsahu a väčšiu kompatibilitu s pripojenými zariadeniami než kedykoľvek predtým. Vďaka zdokonalenému algoritmu umelej inteligencie, ktorý prihliada na predplatené služby užívateľa, obľúbené programy a zvyklosti pri sledovaní televízneho vysielania, pomáha univerzálny sprievodca užívateľom jednoduchšie nájsť najzaujímavejší program na sledovanie.

Užívatelia dostávajú taktiež omnoho viac možností, ako s pomocou nového asistenta Bixby a diaľkového ovládania s podporou umelej inteligencie prostredníctvom hlasu jednoduchšie nájsť a ovládať svoj obľúbený obsah, a ešte viac možností, ako televízory Samsung ovládať, im poskytujú Amazon Echo a Google Home.

V rámci svojho úsilia ponúknuť užívateľom Smart televízorov Samsung viac možností zábavy, väčšiu hodnotu a viac funkcií otvorenej platformy spoločnosť Samsung oznámila, že od tohtoročnej jari ponúknu modely Smart TV pre rok 2019 podporu služieb iTunes Movies and TV Shows a Apple AirPlay 2.

Modely z roku 2018 budú môcť tieto funkcie získať prostredníctvom aktualizácie firmwaru. Smart televízory Samsung si tak pripíšu vo svojom odbore prvenstvo, pretože nová aplikácia iTunes Movies and TV Shows bude pri svojom premiérovom uvedení dostupná vo viac než 100 krajinách len na týchto prístrojoch. Smart televízory Samsung taktiež ponúknu v 190 krajinách celého sveta podporu funkcie AirPlay 2.

Domácnosť:

Chladnička Family Hub 2019 je intuitívnejšia a inteligentnejšia než kedykoľvek predtým. Nová elektronická nástenka Family Board ponúka úplne prepracovanú obrazovku, ktorá jednotlivým členom rodiny umožňuje navzájom komunikovať a zdieľať svoje spomienky na kreatívnom priestore umiestnenom na dverách chladničky.

Family Hub 2019, ktorý na veľtrhu CES 2019 získal cenu za inováciu, je vybavený novým digitálnym asistentom Bixby, ktorý užívateľom umožňuje dávať aj zložité otázky v prirodzenom jazyku, a prednastaviť tak napríklad rúru, vyhľadávať recepty, alebo si dokonca objednať Uber.

Bixby okrem toho zobrazuje získané informácie na obrazovke, takže poskytuje bohatší zážitok a zobrazuje rad vizuálnych informácií. Tieto nové funkcie budú pre väčšinu starších modelov Family Hub k dispozícii aj prostredníctvom automatickej aktualizácie.

Nová pračka s predným plnením, ktorá taktiež získala na veľtrhu CES 2019 cenu za inováciu, dokáže vďaka funkcii SuperSpeed vyprať plnú dávku len za 30 minút. Prostredníctvom asistenta Bixby môžu užívatelia taktiež ovládať inteligentné funkcie práčky a získavať napríklad odporúčania o najlepšom pracom cykle, naplánovať dokončenie pracieho cyklu na určitý čas, automaticky spustiť po vypraní sušenie, alebo sledovať využitie práčky, aby mohli efektívne spravovať svoje vybavenie pre pranie bielizne.

Práca:

Spoločnosť Samsung predstavila rad nových inovatívnych produktov, ktoré spájajú produktivitu a flexibilitu a pomáhajú spotrebiteľom efektívnejšie pracovať.

Prepracovaný Notebook 9 Pro je navrhnutý pre moderných profesionálov, ktorí trávia mnoho času na cestách, a pomáha im naplno využiť ich skutočný tvorivý potenciál, zatiaľ čo herný notebook Notebook Odyssey, ktorého srdcom je špičkový GPU radu NVIDIA GeForce RTX 20, je pripravený ako na prácu, tak na hranie.

Space Monitor od spoločnosti Samsung ťaží zo svojho elegantného dizajnu a ponuky funkcií, pretože užívateľom umožňuje zamerať sa na to, čo je na obrazovke, a nie na to, čo sa deje okolo. Jeho minimalistické plne integrované rameno, ktoré je možné jednoducho pomocou zverákového úchytu prichytiť priamo k doske stola, ponúka jedinečné riešenie pre úsporu miesta a je možné ho sklopiť dozadu či dopredu tak, aby užívateľ mohol byť pri svojej práci čo najproduktívnejší.

Space Monitor od spoločnosti Samsung ponúka okrem estetického vzhľadu aj vysoký výkon s celý rad funkcií. 27-palcový model ponúka rozlíšenie QHD, ktoré zaručuje neuveriteľne detailný a ostrý obraz, zatiaľ čo 32-palcový model dokáže zobraziť obsah v rozlíšení 4K UHD.

Pripojené riadenie:

Spoločnosť Samsung taktiež predstavila najnovšie výsledky svojej spolupráce s firmou HARMAN a predstavila inovácie v oblasti automobilov. Digital Cockpit 2019 ďalej rozvíja myšlienku prepojeného automobilu a zameriava sa na konektivitu, personalizáciu a bezpečnosť.

Vďaka integrácii digitálneho asistenta Bixby môžu vodiči ešte predtým, než sa vydajú na dlhú cestu, na diaľku skontrolovať, koľko paliva majú v nádrži, alebo môžu v aute nastaviť požadovanú teplotu, ešte než ráno vyrazia z domu. Nový digitálny kokpit dokáže pomocou digitálnej kamery rozpoznať jednotlivých vodičov a spolucestujúcich a nastaví podľa toho osobný priestor vozidla – prispôsobí predvoľby displeja, výšku sedadla, nastavenie osvetlenia aj zoznam obľúbených skladieb.

Spolucestujúci si môžu dokonca vychutnávať osobné obrazovky na zadných sedadlách a pripojiť sa k vstavanému systému Samsung DeX, ktorý im umožní pracovať aj počas cesty autom. Digitálny kokpit 2019 taktiež umožňuje bezpečnejšiu jazdu, ku ktorej prispieva kamerový systém nahrádzajúci zrkadlá a ďalšie kamerové bezpečnostné funkcie.

To všetko je možné vďaka technológii Cellular-V2X, ktorá stavia na skúsenostiach spoločnosti Samsung s technológiami mobilných sietí a uplatňuje ich v oblasti automobilových technológií. Vďaka technológii C-V2X od spoločnosti Samsung budú automobily schopné prijímať a analyzovať informácie, ktoré zaistia bezpečnejšiu a zábavnejšiu jazdu.

Riešenie pre inteligentné zariadenia:

Spoločnosť Samsung zdôraznila, že aby bolo možné úspešne rozvíjať budúce technológie založené na umelej inteligencii (AI), je k tomu nutné prispôsobiť už dnešnú AI infraštruktúru. Samsung z tohto dôvodu pracuje na spustení komplexného portfólia riešení, ktoré budú formovať budúcnosť inteligentných zariadení.

Patrí sem mobilná pamäť a procesory s podporou AI vrátane nedávno predstaveného radu Exynos Auto, ktoré umožnia rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie úloh súvisiacich s AI priamo v jednotlivých zariadeniach. Pokročilé pamäťové riešenia budú zároveň spĺňať náročné požiadavky, ktoré budú mať v budúcnosti dátové strediská a firmy v súvislosti so zameraním na zložitejšie úlohy týkajúce sa AI.

Platformy pre robotiku podporujúce budúcnosť AI

Spoločnosť Samsung umožnila nazrieť do budúcnosti prepojeného života a predstavila svoje najnovšie výsledky v oblasti robotických platforiem, vrátane Samsung Bot Care, Samsung Bot Air, Samsung Bot Retail a Samsung GEMS.

V rámci robotických platforiem Samsung po prvýkrát verejne predstavil platformu Samsung Bot Care, ktorá pomáha spotrebiteľom s každodennými úlohami, ktoré súvisia so starostlivosťou o zdravie. Vďaka svojim výsledkom dosiahnutým v AI a robotike Samsung plne využíva svoj potenciál pozitívne ovplyvniť spoločnosť a prispieť k formovaniu lepšieho sveta.

Fotografie: Ondrej Macko

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.