Modelový rad Samsung Galaxy S24 môže vytvoriť zmätok na trhu.

Ešte nedávno, v sérii Samsung Galaxy S22 sme mohli vsadiť na dvojitú taktiku nasadzovania čipsetov do smartfónov. Samsung vtedy využíval možnosť nasadenia vlastných Exynosov aj Snapdragonov od Qualcommu, pričom tieto modely odlišoval na základe regiónu. Európske modely pritom získali čipset Exynos, čo sa nie každému fanúšikovi páčilo, no ak chceli siahnuť po vlajkovej lodi od Samsungu, nemali inú možnosť.

Aj z tohto dôvodu však všetkých potešila minuloročná séria vlajkových lodí s označením Galaxy S23. Tieto telefóny vsadili na Snapdragon v rámci všetkých trhov. Aj v Európe pritom boli dostupné modely so Snapdragonom 8 Gen 2 a Samsung vtedy využil čipsety špeciálne upravené pre Galaxy. Čipsety mali vyšší takt a oproti klasickému Snapdragonu 8 Gen 2 boli výkonnejšie. Modelový rad Galaxy S24 však opäť vzbudzuje nepokoje.

Séria Galaxy S24 s viacerými verziami čipsetu

Nakoľko si Samsung minulý rok overil využitie prémiového čipsetu pre Galaxy, tento rok sa tejto taktiky nemieni vzdať. Čo však vzbudzuje nepokoje, je možnosť až troch rôznych čipsetov v sérii, keďže Samsung vsadí aj na vlastný Exynos. V modelovom rade Samsung Galaxy S24 teda máme vidieť Exynos 2400 ako vlajkový čipset pre európske modely. Ten sa má nachádzať v základnom modeli a tiež S24+ aj napriek dohadom, že S24+ by mal využiť na niektorých trhoch tiež Snapdragon 8 Gen 3.

Samsung Galaxy S24Zdroj: X.com (@mysterylupin)
Samsung Galaxy S24

Tu však Samsung so svojím zmätkom nekončí. Snapdragon 8 Gen 3 má využiť až v dvoch rôznych verziách, teda ako základný Snapdragon 8 Gen 3 a tiež Snapdragon 8 Gen 3 pre Galaxy. Výrobca týmto vytvára akýsi zmätok na trhu, keďže rôzne modely budú mať rôzne čipsety odvíjajúce sa od trhu, na ktorom sa nachádzajú.

Základný Galaxy S24 spolu s Galaxy S24+ majú využiť Snapdragon 8 Gen 3 mimo Európu. Zárukou však bude Galaxy S24 Ultra s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 pre Galaxy. V prípade tohto telefónu sa čipsety nemajú odlišovať na žiadnom z dostupných trhov.

Ktorý čipset teda bude na Slovensku? Odpoveď je jednoduchá. Zahraničné trhy síce ponúknu aj Snapdragon 8 Gen 3 v základnej verzii, no slovenské modely ho ponúkať nebudú. Namiesto toho však Samsung nasadí Exynos 2400 v základnom Galaxy S24 a Galaxy S24+. Ak by ste však siahli po prémiovom Galaxy S24 Ultra, našli by ste v ňom Snapdragon 8 Gen 3 pre Galaxy.

Rozdiel medzi Exnoysom 2400 a Snapdragonom 8 Gen 3 však nebude taký výrazný, no Qualcomm predsa vytvoril o niečo výkonnejší čipset. Jednojadrový výkon pre Exynos 2400 je pritom v benchmarku Geekbench 2193 bodov a Snapdragon 8 Gen 3 v tomto teste skóroval 2297 bodov. Viacjadrový výkon je pre Exynos 2400 6895 bodov a pre Snapdragon 8 Gen 3 7104 bodov.

Zdroj: sammobile.com, androidcentral.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.