Samsung sa pridáva na stranu Googlu a vyzýva Apple na významnú zmenu.

Problematika modrých a zelených bublín, ako sa označujú rôzne štandardy pre odosielanie správ, vyvolala v posledných mesiacoch značný rozruch. Spoločnosť Google totiž vyzvala Apple, aby konečne začal podporovať aj RCS správy. Pri komunikácii medzi iPhone a Android smartfónom sa tak doteraz využíva nezabezpečený SMS štandard, keďže iMessage a RCS správy nie sú vzájomne kompatibilné.

Na stranu Googlu sa teraz pridáva aj ďalší popredný výrobca Android smartfónov, ktorým je spoločnosť Samsung. Tá vo vtipnom videu na YouTube vyzýva Apple, aby konečne pochopil, že komunikácia prostredníctvom RCS správ je pohodlnejšia a zároveň bezpečnejšia. Informáciu zdieľal aj portál sammobile.com.

Samsung upozorňuje na problematiku rôznych štandardov

Po tom, čo Google rozbehol kampaň #GetTheMessage, sa začal skutočný rozruch okolo problematiky modrých a zelených bublín. RCS správy pritom ponúkajú oveľa viac možností ako klasické SMS správy. Možno medzi ne zaradiť napríklad četové funkcie, skupinové konverzácie, reakcie na správy a podobne. Pri komunikácii medzi iPhone a Androidom však nemožno tento štandard využiť.

Do kampane, ktorú rozbehol Google, sa teraz pridáva aj Samsung vďaka videu, ktoré rozpráva príbeh Rómea a Júlie. Rómeo je pritom symbolom pre Android zatiaľ či Júlia predstavuje zasa systém iOS. Vo videu sa nachádza aj vyjadrenie, že zelené a modré bubliny chcú byť spolu, čím Samsung poukazuje na to, že Apple v tomto prípade vytvára priepasť medzi nimi.

Apple však stále s prechodom na RCS nesúhlasí

Prechod na RCS štandard zo strany Applu nie je úplne očakávaný. Aj keď kampaň #GetTheMessage zo strany Googlu a teraz aj spoločnosti Samsung prináša skutočne výrazné ohlasy, tak sa zdá, že Apple na ňu nebude odpovedať. V konečnom dôsledku by tak mohol zasiahnuť až regulátorský alebo antimonopolný úrad.

Apple má v tomto smere silné postavenie a neplánuje ho zrejme zmeniť. Problematika sa tiahne už dlhú dobu a minulý rok, keď sa používateľ sťažoval, že nemohol svojej matke odoslať videá, pretože Apple nepodporuje RCS, Tim Cook pre neho mal jasnú odpoveď. Svojej matke má kúpiť iPhone.

Zdroj: sammobile.com, YouTube

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.