SMS správy zamrzli v čase.

Technológie sa vyvíjajú, no SMS ako 40-ročný štandard, zostal pozadu. Odborníci sa zhodujú v tom, že nejde o bezpečný spôsob komunikácie, ani autorizácie. Potvrdzuje to aj Google vo svojom bezpečnostnom blogu. Možno ste veľa SMS neposlali, no množstvo vám ich prišlo. Najčastejšie môže ísť o správy z e-shopu, reklamy alebo s prianiami počas Vianoc a Nového roka. No a zabudnúť nesmieme ani na dvojfaktorovú autentifikáciu. Práve tu už niekoľko rokov odborníci varujú a hovoria, že tento spôsob sa dá zachytiť podvodníkmi.

Je lepšie použiť autentifikačnú aplikáciu ako napríklad Microsoft alebo Google Authenticator. Po hrozbe odpočúvania komunikácie cez SMS je tu druhé riziko, a to je SMS Spoofing. Podvodníci môžu podvrhnúť SMS tak, aby to vyzeralo, že bola odoslaná od legitímneho používateľa. Môže slúžiť na oklamanie príjemcu, aby v správe ťukol na link vedúci na falošnú stránku. Používanie SMS je však stále najistejší spôsob komunikácie. Nie vždy máte informáciu o tom, či daný používateľ dokáže použiť WhatsApp alebo inú formu. SMS je skrátka stávka na istotu aj pre používateľov tlačidlových telefónov.

Bezpečnostná firma Dekra pripravila porovnanie SMS verzus ideálny protokol. V tabuľke, ako je uvedené nižšie, sa porovnávajú tri základné vlastnosti. V prvom rade si kladie otázku, či sa dá veriť, že nikto iný nemôže čítať danú správu. Druhý riadok sa sústreďuje na obsah správy. Môžeme si byť istí, že správa počas prenosu nebola upravená?

dekra sms riziko tabulkaZdroj: Dekra

Tretí parameter je autorizácia odosielateľa. Ste si istý, že sa dá uvedenému odosielateľovi veriť? Pri všetkých otázkach je jasné nie. Už aj WhatsApp je bezpečnejší. Kto chce komunikovať skutočne bezpečne aj voči štátnym orgánom, je tu Signal, Threema alebo napríklad Element, nie Messenger.

Bezpečnejší spôsob je používanie RCS správ, ktoré môžete využiť pri posielaní aj cez aplikáciu Správy od Googlu. Využívajú internetový protokol a je to bezpečnejší spôsob komunikácie, než stále používané SMS. Viac informácií o tomto spôsobe sme priniesli v tomto článku. Nájdete tu všetky podstatné informácie a je takmer isté, že RCS správy už máte aktívne aj vo vašom smartfóne.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.