Tesne pred doručením novej vlajkovej lode prvým majiteľom sa Samsung rozhodol pre blokovanie hardvérového tlačidla výhradne pre svojho hlasového asistenta.

Samsung Galaxy S8 priniesol viacero noviniek. Jednou z nich je vlastný virtuálny hlasový asistent menom Bixby, ktorý má byť odpoveďou na konkurenčné integrované umelé inteligencie ako Siri od Apple, Alexa od Amazonu či Google Assistant.

Pre jeho rýchle a jednoduché použitie dokonca neváhal na hranu smartfónu pridať hardvérové tlačidlo, ktoré ho vie aktivovať. A aj keď priamo v nastaveniach by ste možnosť využitia tlačidla pre inú aplikáciu hľadali len ťažko, šikovní používatelia túto možnosť objavili prostredníctvom aplikácií ako All in One Gestures či Button Maper. Z Bixby tlačidla sa tak razom stalo tlačidlo pre aktiváciu fotoaparátu, spustenie webového vyhľadávača či dokonca aj konkurenčného virtuálneho asistenta od Google.

Prehľad základných funkcií Bixbyho v angličtine

Obmedzenie cez OTA aktualizáciu, zatiaľ len v niektorých krajinách

Čo platilo pred pár dňami už však neplatí. Minimálne v niektorých krajinách. Samsung sa rozhodol, že používateľom neumožní zmeniť funkciu hardvérového tlačidla a to bude určené len pre Bixbyho. Samsung zmenu zrealizoval, resp. zrealizuje prostredníctvom OTA aktualizácie systému. Oficiálne správy hovoria, že Samsung sa rozhodol pre tento krok kvôli potenciálnemu bezpečnostnému riziku, kritici zas tvrdia, že Samsung chce takto „donútiť“ a naučiť ľudí k jeho používaniu.

Či je pravdivá prvá, alebo druhá verzia, pre konečného spotrebiteľa to môže byť v niektorých prípadoch na škodu. Platí to hlavne o trhoch, kde Bixby nepodporuje domáci jazyk, ako je tomu napríklad aj u nás. Faktom však je, že do nášho redakčného Galaxy S8 sme zatiaľ OTA aktualizáciu, ktorá by obmedzovala nastavenie Bixby tlačidla, nedostali. Pomocou aplikácie All in One Gestures ho teda využívame na iný účel. Ak Samsung obmedzí Bixby tlačidlo aj na Slovensku, budeme vás informovať.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

VIDEO: Pozrite si, čo sa stane, keď zarežete do batérie v Samsung Galaxy S8