Seamless updates sa prvýkrát objavili v Androide 11.

Už tento mesiac by malo byť niekoľko Galaxy telefónov aktualizovaných na novú verziu používateľského rozhrania One UI 5, pričom pri jeho zavádzaní sa stále nedočkáme modernej formy, ktorú poznáme pod označením seamless updates. Tieto aktualizácie sú nielen efektívnejšie, ale aj bezpečnejšie. 

Spoločnosť Google uviedla príchodom Androidu Nougat bezproblémové plynulé aktualizácie seamless updates. Zabezpečujú, aby funkčný zavádzací systém zostal na disku počas OTA aktualizácie vytvorením štruktúr virtuálnych oddielov A/B. Keď bude telefón dostávať OTA aktualizácie, funkcia systému na pozadí obsadí neaktívny oddiel, zatiaľ čo aktívny oddiel s existujúcim softvérom zostane v popredí.

Po dokončení aktualizácie v neaktívnom oddiele sa zobrazí výzva na reštartovanie telefónu. Po reštarte sa neaktívny oddiel s novou aktualizáciou softvéru stane aktívnym a dokončí proces aktualizácie. Predchádzajúci aktívny slot zostane zachovaný a bude k dispozícii v prípade, že sa vyskytnú nejaké problémy s novou aktualizáciou.

Samsung One UI 5.0Zdroj: GizChina.it
Samsung One UI 5.0

Veľkou výhodou je to, že ak aktualizácia z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, nebude potrebné zariadenie znova pre-flashovať alebo posielať do servisu. Jednoducho sa môžete vrátiť k staršiemu OS v inom oddiele a po oprave sa znova pokúsiť o aktualizáciu.

Pokým niekoľko výrobcov smartfónov už tento spôsob aktualizácie ponúka, tak Samsung seamless aktualizácie neponúka pri žiadnom z aktuálnych modelov. Napríklad taký Xiaomi telefón môžete aj počas aktualizácie pokojne používať až do momentu, pokým nie je vyžadovaný reštart. Ten trvá spravidla iba pár sekúnd. V prípade telefónov Samsung Galaxy je potrebné si na aktualizáciu vyhradiť podstatne dlhší čas (približne 10 – 20 minút).

Tento starý spôsob aktualizácie sa nepáči ani fanúšikom telefónov Galaxy, pričom sa zdá, že zmena je už konečne nadosah. Údajne sa má všetko zmeniť s príchodom systému One UI 6, ktorého vydanie je naplánované na budúci rok

Samsung nám aj pripomenul, že systém One UI predstavuje obrovský posun v softvérových ambíciách spoločnosti Samsung a spoločnosť do neho neustále investuje. Okrem neho sa spoločnosť intenzívne venuje aj systému One UI Watch / Wear OS. Hoci sa One UI rozširuje, Samsung ho údajne neplánuje dostať do iných produktov, ako sú televízory alebo Chromebooky.

Budúce verzie používateľského rozhrania One UI budú však aj naďalej preberať funkcie zo základného systému Android. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.