Aj Samsung sa konečne naladil na vlnu rýchlych aktualizácií.

Ak vlastníte smartfón s operačným systémom Android, pravdepodobne ste si už pred časom všimli, že aktualizácie sú rýchlejšie. Za všetko vďačíme operačnému systému Android 7 Nougat, ktorý predstavil nový systém aktualizácií, ktoré prebiehajú na pozadí. Tento systém sa nazýva „seamless updates, pričom cieľom je rýchlejšie a menej otravné aktualizovanie smartfónov. Google pritom tento spôsob aktualizácie spravil povinným pre všetkých výrobcov Androidov pri verzii Android 11.

V rámci tohto spôsobu aktualizácie sa váš smartfón rozdelí na tzv. A/B partície, pričom pri aktualizácii smartfónu môžete svoj telefón bežne používať. V praxi to vyzerá však tak, že svoj telefón využívate v partícii A, zatiaľ čo sa aktualizuje partícia B. Aby sa však zmeny aktualizácie dostali aj do časti, ktorú využívate, musíte svoj telefón reštartovať. Reštart však netrvá dlho. Všetci výrobcovia Android smartfónov sa na túto zmenu pomerne rýchlo adaptovali, avšak výnimkou bol Samsung.

Na vlnu rýchlych aktualizácií sa naladil aj Samsung

So systémom Android 11 Google zaviedol zmenu, pričom výrobcovia smartfónov, ktorí si neadoptovali rýchle aktualizácie, nemali možnosť získať Google Play certifikáciu. Tento spôsob adaptácie rýchlych aktualizácií sa Googlu vyplatil, no jedna spoločnosť mala až doteraz značnú rezistenciu. Samsung totiž tieto A/B aktualizácie neponúkal, no Google ho však nepotrestal.

Ako informujú viaceré známe portály, Samsung konečne priniesol nový systém aktualizácií do svojich smartfónov, pričom mu to trvalo až osem rokov. Prvým telefónom, v ktorom bolo možné využiť systém rýchlych aktualizácií, bol Samsung Galaxy A55, ktorý len nedávno prišiel na trh. Aktualizácia pre tento model so sebou prinášala vylepšenia stability a opravu chýb, no zároveň aj nové funkcie systému.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G

Ako informujú majitelia tohto modelu, ktorí mali možnosť nainštalovať si poslednú aktualizáciu novým spôsobom, celý proces reštartu trval približne 90 sekúnd. Tento čas nie je príliš dlhý na to, aby obmedzoval používanie telefónu a Samsung tak spríjemnil aktualizácie. Zatiaľ nie je známe, ako rýchlo si nový systém aktualizácií adaptujú aj ďalšie modely. Jedno je však jasné. Samsung konečne prináša A/B aktualizácie aj do svojich telefónov a ich aktualizácia bude menej otravná. Používatelia telefónov tak budú mať menej dôvodov na to, aby ich aktualizáciu donekonečna odkladali.

Zdroj: sammobile.com, 9to5google.com, andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.