Televízory sa v dobe pandémie menia. Prispôsobujú sa záujmu majiteľov. Samsung prezentoval svoje najnovšie televízory, lifestylové modely, monitory a soundbary.

Samsung Electronics usporiadal globálnu prezentáciu pod názvom Unbox & Discover a ukázal svoje rodinné striebro. Videli sme tohtoročný rad televízorov MICRO LED, Samsung Neo QLED aj lifestylové televízory. Televízor je podľa Samsungu nielen na zábavu, slúži aj na prácu alebo komunikáciu.

Šéf televíznej sekcie Samsungu pri virtuálnej prezentácii

Šéf televíznej sekcie Samsungu pri virtuálnej prezentácii

Nie je to už len o sledovaní filmov, športu a ďalších relácií. Televízor je v súčasnosti aj konferenčnou miestnosťou alebo základ domácej posilňovne.

MICRO LED do bežných domácností

Technológia MICRO LED prináša vynikajúci jas a sýtu čiernu farbu. Anorganické LED diódy tu navyše bránia vypaľovaniu obrazu a ten tak svoju kvalitu nestráca ani po rokoch používania. My sme boli v roku 2018 pri predstavení tohto typu televízora v Las Vegas a videli sme konfigurovateľný modulárny systém s názvom The Wall. Pomocou väčšieho množstva obrazoviek sa dala zložiť televízna stena s ohromujúcou uhlopriečkou 292 palcov, čiže 742 cm. Samozrejme si to však vyžadovalo profesionálnu inštaláciu a The Wall bol určený do firemného alebo priemyselného prostredia.

Teraz je situácia iná. MICRO LED mieri aj do bežných domácností. To pre vás znamená obraz ako v klasickom kine u vás doma. Profesionálna inštalácia pritom nie je potrebná. Televízory MICRO LED budú k dispozícii od konca marca vo verziách s uhlopriečkou 110 a 99 palcov (280 a 251 cm), na jeseň sa pripojí variant s 88″ (224 cm) a neskôr aj ďalší televízor s uhlopriečkou 76″ (193 cm). Ten bude patriť medzi najžiadanejšie.

Televízor MICRO LED môže fungovať ako štyri obrazovky v jednej. Vďaka funkcii 4Vue (Quad View) môžete sledovať obraz zo štyroch rôznych zdrojov v mozaikovom usporiadaní súčasne. Môžete si tak napríklad zobraziť priamy prenos z niekoľkých športových stretnutí alebo rôzne scény z videohier.

Samsung Neo QLED

Ako sme už ukázali, televízory sa menia na interaktívne zábavné centrá a tomu zodpovedá nová séria Samsung Neo QLED. Základom je výkonný procesor Neo Quantum a LED diódy Quantum Mini. Tie zaberajú len 1/40 plochy klasických diód a môže ich tak byť oveľa viacej. Pri tomto type televízora dosiahnete sýtu čiernu, žiarivý jas a tiež vyspelú technológiu prepočítania do vyššieho rozlíšenia. Výsledkom má byť realistický obraz pri futbalovom zápase, filmoch i videohrách.

Hráčom Neo QLED ponúka aj niečo navyše – Samsung je totiž v USA oficiálnym TV partnerom Xbox Series X.

Okrem toho televízory oboch spomenutých sérií ponúkajú vynikajúcu kresbu detailov v rozlíšení 4K, plynulé prekreslenie pohybu pri 120 fps a krátku odozvu len 5,8 ms.

Okrem Microsoftu má Samsung spoluprácu aj s AMD. Výsledkom je prvý model televízora s podporou služby Freesync Premium Pro na hranie na PC aj herných konzolách v HDR kvalite. Nová lišta Game Bar umožňuje kontrolu základných štatistík. V režime Super Ultrawide Gameview je k dispozícii extrémne širokouhlý formát obrazu, známy väčšinou len z herných monitorov.

Ak dávate pred hraním prednosť športu, Samsung Neo QLED ponúka tréningové a zdravotné programy, ktoré je možné využiť aj keď ste doma. Už minulý rok sa po zatvorení fitnes centier mnohé obývačky zmenili na domáce posilňovne. Odpoveďou Samsungu bola platforma Samsung Health zameranú na fitnes a zdravý životný štýl. Na jej základe sa predstavila séria partnerských aplikácií pre fitness a zdravie všetkého druhu. Navyše všetko sa dá prepojiť s mobilnými zariadeniami a nositeľnou technikou.

Šport pre televízorom s vyhodnotením cez AI a kameru

Šport pre televízorom s vyhodnotením cez AI a kameru

V roku 2021 sa na platformu Samsung Health pridáva funkcia Smart Trainer. K televízorom je možné dokúpiť kameru a využiť systém umelej inteligencie na analýzu pohybov a držania vášho tela. Tak je možné poskytnú spätnú väzbu v reálnom čase aj bez účasti skutočného človeka.

Modelový rad Samsung Neo QLED 8K pre rok 2021 (QN800A a QN900A) bude k dispozícii vo veľkostiach 65, 75 a 85 palcov (165, 190 a 216 cm). Modely s rozlíšením 4K (QN90A a QN85A) sa budú predávať aj v menších verziách od 50″ (127 cm).

Televízne technológie pre interiér aj exteriér

Do tejto oblasti sa zatiaľ Samsung posunul ako jediný. Ponúka rôzne typy televízorov pre rôznych používateľov a rôzne priestory, v interiéri aj exteriéri. The Frame urobí z televízora umelecké dielo, ktoré je možné prispôsobiť vášmu vkusu aj vybaveniu domácnosti. Na tomto televízore si môžete zobrazovať umelecké diela z partnerských galérií. V tomto roku sa výber galérií ešte rozšíril. K dispozícii je aj digitálna kurátorská služba s umelou inteligenciou, ktorá odporúča diela na základe vašich minulých rozhodnutí. Na výber je viac ako 1400 diel od renomovaných svetových inštitúcií.

Okrem toho s modelom The Frame získate úložný priestor pre fotografie, ktorého kapacita sa oproti roku 2020 zväčšila z 500 MB na 6 GB. Do televízora si tak môžete uložiť vyše 1200 snímok v UHD kvalite.

Rad pre rok 2021 ponúka aj ďalšie možnosti personalizácie modelu The Frame, od nového systému zavesenia na stenu po päť variantov vyhotovenia rámčeku. Televízor je v tohtoročnej verzii štíhlejší ako predchádzajúce modely. Jeho hrúbka je len 24,9 mm, teda zhruba toľko ako má skutočný obrazový rám.

K tohtoročnému modelu The Frame patrí aj nové príslušenstvo My Shelf, ktoré sa predstaví koncom roka. Ide o personalizovanú policu, ktorá by s televízorom a ďalším vybavením interiéru mala čo najlepšie ladiť. Dá sa pripevniť k verzii Frame s uhlopriečkou 55, 65 alebo 75 palcov a bude k dispozícii v štyroch farebných prevedeniach – v béžovej, bielej, hnedej a čiernej.

Ak potrebujete skutočné kino doma, je tu pre vás The Premiere. Nie je to televízor, je to projektor s trojitým laserom a rozlíšením 4K a to všetko v kompaktnom vyhotovení. Tradičné projektory sú často neohrabané a zložito sa nastavujú, ich rozlíšenie navyše v mnohých prípadoch nie je 4K. Premiere je malý, so zaoblenými rohmi a s textilnou povrchovou úpravou a pôsobí elegantne. Aby sa projektor Premiere dal použiť všade, Samsung prinesie aj špeciálne rolovacie projekčné plátno. Stačí projektor umiestniť zhruba 10 až 15 cm od plátna či bielej steny a môžete sa usalašiť ako v kine.

V roku 2020 Samsung predstavil outdoorový televízor The Terrace, ktorý plne zachovával obrazovú i zvukovú kvalitu z bežných modelov. The Terrace je odolný voči vplyvom počasia – certifikácia IP55 znamená, že mu nevadí voda ani prach. Ľahko sa inštaluje a pripojí ku káblovej službe či Wi-Fi. Dodáva sa vo verziách s 55, 65 a najnovšie aj 75 palcami.

Monitory na prácu aj zábavu

V roku 2020 sa taktiež zmenila rola počítačových monitorov. Predtým obyčajné nástroje na nakupovanie na internete alebo surfovanie po webe sa stali dôležitou súčasťou domácnosti, na ktorej prebieha učenie, práca aj zábava. Samsung prináša Smart Monitor, čo je univerzálny model značky Samsung spájajúci to najlepšie z klasických monitorov a televízorov. Podporuje bezdrôtové technológie Wi-Fi, Bluetooth, Wireless Dex aj Apple AirPlay 2. Vďaka technológii AirPlay 2 je možné streamovať multimediálny obsah priamo z iPhonu, iPadu alebo počítača Mac. Vo chvíľach odpočinku môžete zapnúť platformu Smart TV a z monitora je televízor s obľúbenými streamovacími službami. Skrátka si vyberiete či chcete pracovať, alebo sa zabávať.

Ďalší v rade je herný monitor Odyssey G9, jeden z hitov roka 2020. Tohtoročná verzia je vybavená panelom Quantum MiniLED so špičkovými hernými vlastnosťami. Zakrivenie 1000R v kombinácii s technológiou Quantum MiniLED prináša zaujímavé herné zážitky.

Do kategórie monitorov patria aj digitálne interaktívne tabule Samsung Interactive Display FLIP s uhlopriečkou 75″ (190 cm), na ktorú sa dá kresliť či písať. Je určená predovšetkým pre dištančné vzdelávanie a prácu z domu. Má rozlíšenie 4K, na jednej úlohe môže súčasne pracovať tím až 20 ľudí. Tabuľa tak umožňuje efektívnu spoluprácu v reálnom čase. Už skôr boli k dispozícii modely s uhlopriečky 55″, 65″ a 85″ (140, 165 a 216 cm), novinka tak dotvára ponuku.

Práca z domu s využitím televízora

Práca z domu s využitím televízora

Zvuk rovnako dobrý ako obraz

Televízory Samsung majú dobrý zvuk aj napriek miniatúrnym reproduktorom, ak ho ale chcete ešte vylepšiť, je vhodným riešením soundbar. Rad Q Series pre rok 2021 je vybavený technológiou Q-Symphony, ktorá produkuje priestorový zvuk vo vysokej kvalite. Soundbar si dokonca dokáže zmerať okolie a prispôsobiť tomu priestorové charakteristiky.

Za pozornosť stojí model Q950A s priestorovým zvukovým usporiadaním 11.1.4. Nová funkcia Bass Boost posilňuje dunivé basy stlačením tlačidla. Ak si chcete púšťať hudbu z mobilných zariadení, slúži k tomu aplikácia Tap Sound.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.