Telefón Samsung Galaxy Z Fold2 bol predstavený svetu na začiatku septembra. Nedávno sa nám dostal po prvý krát do rúk a mali sme možnosť si ho krátko vyskúšať. Plnohodnotnú recenziu prinesieme až vtedy, keď sa tento telefón u nás ocitne dlhodobejšie, teraz je to naozaj len o prvých dojmoch.

Predovšetkým je to telefón, ktorý láka pozornosť. Všetci naokolo si všimnú, že máte v ruke niečo iné ako ostatní. Z Fold2 je jednoducho vaša vizitka.

Displej: malý aj veľký

Displej AMOLED 2× v režime tablet s uhlopriečkou 7,6 palca a rozlíšením 1768 × 2208 bodov je super. Vidno na ňom detaily, vyskúšali sme si aj tvorbu článku vo WordPress na našej stránke a išlo to. Dotyková klávesnica je tu dosť veľká na to, aby ste neboli zo zadávania znakov jedným prstom po chvíľke otrávení. A hneď sme si všimli aj adaptívnu opakovaciu frekvenciu s maximom 120 Hz. Pekné je to na sledovanie rýchlych videí, isto aj hier.

Displej v režime smartfón sa nám zdal uhlopriečkou malý 🙂 Má rozmer 6,23 palca a je to Super AMOLED s rozlíšením 816 × 2260. Len pripomeňme, že bežne používame telefón Galaxy Note20 Utra, tak preto nám prišiel nejaký malý.

Ak to ale naozaj berieme tak, že veľké veci sa robia na veľkom sklápateľnom displeji, tak nemáme k uhlopriečke predného pripomienky.

Farba požičaného telefónu bola bronzová a to vyzerá super. Pripomeňme, že odtlačky sa lepia na celý telefón a oba displeje ako muchy na lep.

Kamery

Fotografická výbava je podobná, ako u Note20, teda tri 12 MPx fotoaparáty vzadu – hlavný, teleobjektív a ultraširoký objektív. Laserové zaostrovanie z Note20 Ultra tu nie je, ale LED blesk prirodzene áno. Z Fold2 fotí celkovo dobre, nie je mu čo vyčítať. Video rozlíšenie tu nie je 8K, nám 4K na 60 fps úplne postačí.

Predná kamera je 10 MPx a je to taká stredná trieda. Keďže ide o skladací telefón, selfie fotky sa dajú robiť aj zadnými kamerami a pritom sa stále vidíte. To je skvelé.

Výdrž na 4500 mAh batériu si necháme na skutočný test, ale veríme, že na 24 hodín to aj pri našom režime práce vystačí. Snímač odtlačkov prstov na boku telefónu bol veľmi rýchly.

V balení je 25 W nabíjačka, USB-C na USB-C kábel a AKG USB-C slúchadlá. To stačí. Napájací a komunikačný port je USB-C, na jack port v Samsungu už nadobro zabudli. Samozrejme, môžete využiť 5G (ak by sa to u nás dalo), Wi-Fi 6, Bluetooth 5,0, ANT+ a pod.

Kĺb a dizajn

Áno, kĺb je najväčšia starosť na skladacích telefónoch. Samsung sa pri jeho čistení od prachu inšpiroval chlpmi vo svojich ručných vysávačoch. Ostáva len veriť, že to dlhodobo funguje. Počas doby nášho testu neboli s kĺbom žiadne starosti, nemali sme ale srdce posypať ho prachom a zisťovať, čo to povie. Cenovku tohto telefónu isto viete, je to 1999 eur a to je sakra veľa na takéto zničujúce testy.

Veľmi dobre vyzerá celé vyhotovenie telefónu. Nič nevŕzga, ani neškrípe. Keď prechádzate prstom po mieste, kde sa displej skladá, cítite ohyb. Ale očami ho neregistrujete.

V zloženom stave je podľa nás Z Fold2 stále dosť hrubý, aj keď menej ako v prvej verzii. Keď si ho dáte do vrecka nohavíc, určite ho budete cítiť. S vreckom na košeli by sme Z Fold2 neriskovali.

Operačný systém

Ten je Android 10 a prisľúbená je aktualizácia na dve ďalšie veľké verzie. Samsung si ho prispôsobil tak, aby vedel na veľkej obrazovke naraz zobraziť viac aplikácií a to pri veľkosti skladacieho displeja 7,6 palca má reálny význam.

Verdikt

V celkovom hodnotení je Z Fold2 momentálne najlepšia voľba v oblasti skladacích telefónov. Je to zariadenie, ktoré v sebe reálne kombinuje smartfón a tablet. Bohužiaľ to aj cenovo. Ak si zoberiete napr. Galaxy Note10 po zľave a k tomu trebárs výborný tablet Tab S7+, ste na rovnakej cene ako za Z Fold2. Áno, sú to dve samostatné zariadenia, ale hlavne s S7+ toho urobíte viac a dokopy máte aj dlhšiu dobu práce na batériu. Zo stránky parametrov nie je veľmi čo na Z Fold2 vytknúť.

Uvidíme, ako to naozaj vyzerá s tým režimom Flex v praxi a či ho budeme radi využívať. Tiež nás bude zaujímať, koľko vydrží pracovať Z Fold2 na batériu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.