Digitálna transformácia dnes ovládla každé odvetvie biznisu. Prebiehajúca pandémia tento proces ešte viac urýchlila a v podstate cez noc sa museli zmeniť podniky, celé dodávateľské reťazce ale aj spôsob práce ľudí.

Profesionálnych vývojárov je žalostne málo

Spoločnostiam, ktoré si digitalizáciu rýchlo osvojili už v prvých fázach sa dnes darí. Výhodou pre nich bolo to, že mali k dispozícii v súčasnosti mimoriadne cenených vývojárov. Tí dokázali rýchlo pripraviť aplikácie na zvýšenie efektivity práce a podniky na tom profitovali. Problém je v tom, že profesionálnych vývojárov je dnes neskutočne málo, resp. sú v podniku vyťažení a ich práca je veľmi drahá. Biznis však nečaká, ide ďalej a praje len pripraveným.

SAP/TechEdZdroj: SAP/TechEd
Vývoj aplikácií aj bez programovania

SAP však na svojej on-line konferencii TechEd predstavil spôsob, ako dokáže k lepšej digitalizácii pomôcť podnikom rôznych veľkostí. Pritom špecializované aplikácie môžu vyvíjať aj bez znalosti programovania.

Viac vývojárov

kľúčovou prednáškou na TechEd vystúpil CTO spoločnosti SAP Jürgen Müller a ten predstavil spôsob, ako objaviť a využiť v podnikoch správne talenty, ich schopnosti a zručnosti. Nová ponuka tak dáva viac možností tzv. neprofesionálnym vývojárom, ktorých Müller v kľúčovej prednáške označil ako citizen developers. Pritom SAP zároveň podporuje profesionálnych vývojárov pri ich neustálom vzdelávaní. Obsah vzdelávania je dostupný vo forme videí, workshopov alebo praktických cvičení a je celý zadarmo.

Pred pár mesiacmi SAP oznámil stratégiu, ktorej cieľom bolo pomôcť zákazníkom rýchlo sa transformovať na inteligentné podniky, ktorým sa bude dariť v digitálnom prostredí – RISE with SAP. Znamená to, že zákazníci môžu veľmi rýchlo prejsť so svojim podnikaním do cloudového prostredia, využiť výhody umelej inteligencie a automatizácie.

Demokratizácia vývoja aplikácií

Na tohtoročnej konferencii TechEd tak SAP uviedol rad nových produktov a služieb, ktoré umožňujú viac možností pre profesionálnych vývojárov a zároveň sprístupňujú moderné technológie aj pre bežných vývojárov a to bez spomínanej nutnosti programovania. Na TechEd sa tomuto procesu začalo hovoriť demokratizácia vývoja aplikácií.

SAP na TechEd zároveň rozšíril ponuku bezplatných prístupov pre SAP Business Technology Platform (SAP BTP) a poskytol nové spôsoby integrácie. Cieľom je, aby si zákazníci mohli ľahko a rýchlo vytvárať požadované riešenia v režime low-code/no-code. Predstavená bola aj nová téma pre návrhový systém SAP Fiori.

Nové intuitívne vývojové prostredia

Vďaka vývojovému prostrediu SAP AppGyver a SAP Business Application Studio tak môžu spoločnosti vytvárať nové aplikácie, ale aj rozširovať existujúce aplikácie alebo automatizovať zložité úlohy bez toho, aby museli o pomoc žiadať dnes mimoriadne vyťažené IT oddelenia vo firme. Dnes nie je čas čakať, vývoj sa musí uskutočniť čo najskôr.

Zdroj: SAP/TechEd
Programovanie pomocou intuitívneho rozhrania

Profesionálni, ale aj bežní vývojári môžu pomocou SAP AppGyveru vytvárať aplikácie podnikového rozsahu pre web, ale aj pre dnes populárne mobilné aplikácie. Realizuje sa to pomocou intuitívneho používateľského rozhrania a programovanie sa realizuje technológiou typu drag-and-drop.

Na to je určená rozsiahla knižnica vopred pripravených komponentov a množstvo logických funkcií, ktoré ich prepájajú. S týmto arzenálom tak môžu aj začínajúci vývojári vytvárať požadované aplikácie naozaj bez toho, aby museli tvoriť kód. SAP AppGyver pritom v súčasnosti už používa viac ako 100 000 vývojárov.

Novinky aj pre profesionálnych používateľov

SAP na TechEd tiež pridal low-code prístup do SAP Business Application Studio. Cieľom je zvýšenie produktivity profesionálnych vývojárov. Vizuálne programovacie prostredie znamená, že používatelia majú zjednodušenú možnosť pri modelovaní fungovania aplikácií, ale v prípade potreby sa profesionáli môžu hlbšie ponoriť do samotného kódu.

Ako vývojári si môžete obe riešenia vyskúšať zadarmo. SAP AppGyver je dostupný zo stránky appgyver.com a SAP Business Application Studio je dostupný v modeli bezplatnej úrovne pre SAP BTP.

SAP/TechEdZdroj: SAP/TechEd
Low-code programovanie pre profesionálnych programátorov

SAP ďalej rozšíril aj využitie umelej inteligencie pri zlepšovaní produktivity. Funkcie služby SAP Conversational AI ešte viac zjednodušia tvorbu a monitorovanie chatbotov. Tí poslúžia na automatizáciu úloh a pracovných postupov. V pláne je aj spustenie služby Personalized Recommendation, ktorá beží na neurónovej sieti a v rámci obchodných scenárov dokáže ponúkať prispôsobené odporúčania.

Situácia na Slovensku

V tejto súvislosti sme po TechEd navštívili aj riaditeľa slovenskej pobočky SAPu, Martina Fereneca. Chceli sme poznať jeho názor na trend prispôsobenia riešení od SAP aj bez toho, aby bolo nutné vedieť programovať. „Slováci sú na tento trend pripravení. Považujem za výhodné, ak si môžu riešenie zobrať do rúk priamo používatelia a upraviť si funkčnosť rýchlo a presne podľa toho, ako to potrebujú. Je to flexibilné riešenie, ktoré prinesie vyššiu efektivitu.“ – povedal nám Ferenec pri našom rozhovore v slovenskej centrále SAP.

Martin Ferenec, riaditeľ SAP Slovensko pri našom rozhovore
Martin Ferenec, riaditeľ SAP Slovensko pri našom rozhovore

Táto myšlienka však nie je úplne nová, podobné snahy tu boli aj v minulosti. Teraz je však situácia iná, iní sú používatelia a aj technologické nástroje, ktoré máme k dispozícii. Myslím, že úpravy funkčnosti bez nutnosti programovania sa na Slovensku dobre uplatnia a pokojne môžeme byť vzorom i pre veľké krajiny,“ doplnil Martin Ferenec.

Pýtali sme sa aj na celkovú situáciu so SAP na Slovensku. Tretia vlna koronakrízy samozrejme zasiahla aj SAP, veľká väčšina vývojárov pracuje z domu. Ako sme sa dozvedeli, koronakríza a tiež kríza z nedostatku čipov konečne prinútila aj používateľov na Slovensku viac používať cloudové riešenia.

Čo celkovo priniesol TechEd?

V celkovom hodnotení je záverom konferencie TechEd nová možnosť vytvárania moderných aplikácií aj bez znalosti programovacieho jazyka. Budúcnosť je podľa SAP v cloude a možnosť vytvárania potrebných aplikácií a to aj vývojármi bez znalostí programovacieho jazyka, resp. s jeho čiastočnou znalosťou. Týmto sa zlepšujú pozície podnikov, ktoré používajú technológie SAP. Profesionálni ale aj bežní vývojári môžu s novým arzenálom rýchlejšie vytvárať aplikácie, vylepšovať tie existujúce a automatizovať procesy.

Zdroje: SAP, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.