Na slovenský trh prichádzajú úplne nové satelitné prijímače s označením ab Cryptobox 750HD a 752HD Combo s podporou HD rozlíšenia. Tieto nahradzujú pôvodné veľmi úspešné prijímače Cryptobox 650 a 652. V tomto článku sa pozrieme na to, čo prinášajú tieto novinky a aké sú ich výhody.

Hlavné prednosti nových prijímačov

Vlastnosť číslo jedna je podpora nového kodeku H.265/HEVC, čo pre vás znamená, že budete môcť pomocou týchto prijímačov sledovať aj moderné vysielanie. Už teraz existuje vysielanie s týmto kodekom, ktoré poskytuje napr. Antik a pribúdať budú ďalšie od slovenských a českých poskytovateľov.

Oba prijímače sú teraz aj hardvérovo posilnené, nájdete tu procesor s frekvenciou 1 GHz, pamäť DDR III s kapacitou 256 MB a flash pamäť s kapacitou 16 GB. To pre vás znamená rýchlu prácu prijímača a vidíte to napr. pri prepínaní staníc. To je v podstate okamžité. Rovnako tieto prijímače rýchlo naštartujú z vypnutého stavu a rýchle je aj úvodné vyhľadanie TV staníc.

AB Cryptobox 750HD obsahuje tuner pre satelitné vysielanie, je tu výstup cez HDMI, ale aj starší port Scart. Na zadnom paneli nájdete aj pripojenie na USB port a Ethernet. Pokiaľ si prajete pripojenie cez Wi-Fi, je to možné a na výber máte dva typy externých prijímačov s rôznou citlivosťou. Oba sa pripájajú pomocou portu USB. Okrem toho je tu sieťový vypínač a optický výstup zvuku.

Zadný panel Cryptobox 750HD

 

AB Cryptobox 752HD Combo sa od modelu 750 odlišuje tým, že má okrem satelitného tunera integrovaný aj tuner pre digitálne terestriálne vysielanie. Dá sa tak použiť univerzálnejšie a je pre vás vhodnejší, ak tento spôsob príjmu využívate. Cenový rozdiel medzi prijímačmi je pritom minimálny.

Na prednom paneli oboch prijímačov nájdete displej, ovládacie tlačidlá a pod krytkou je šachta pre dekódovaciu kartu ako aj USB port na prehrávanie videí či fotiek z USB kľúča. Pri prehrávaní multimédií sú podporované všetky známe formáty. K zadnému USB portu si môžete pripojiť napr. externý disk a TV programy naň nahrávať. Využiť môžete aj jednoduché časové nahrávanie cez elektronického sprievodcu či TIMESHIFT s časovým posunom v nahrávke. Na zadnom paneli tiež nájdete port RS232 slúžiaci na servisné účely.

Cryptobox 752HD obsahuje navyše digitálny terestriálny tuner

V menu prístrojov sa nachádza aj niekoľko aplikácií ako sú hry, predpoveď počasia, FTP Downloader, RSS prehliadač správ a množstvo iných aplikácií.

Diaľkové ovládanie ostalo zachované z predchádzajúcich modelov, nie je dôvod na jeho výmenu. Umožňuje pohodlné ovládanie prijímača a je dostatočne prehľadné.

Diaľkové ovládanie pre oba prijímače

Pre oba prijímače je aj možnosť sledovania živého vysielania na Android/iOS zariadeniach cez mobilnú aplikáciu.

Celkovo je jasné, že toto sú satelitné prijímače, ktoré sa budú dobre predávať. Majú množstvo funkcií, sú rýchle a pripravené na budúcnosť. A dôležitá je aj vhodne volená cena. Pozrite si aj naše video s predstavením týchto prijímačov.

Ceny: AB Cryptobox 750HD – 69,90 EUR, AB Cryptobox 752HD Combo – 72,90 EUR

Zapožičal: AB COM, www.abcom.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.