SD asociácia predstavila nový štandard s označením SD Express.

Ten pridáva rozhrania PCI Express a NVMe k staršiemu rozhraniu SD. Pridaním PCIe, karty SD Express budú schopné dosahovať maximálnu prenosovú rýchlosť až 985 megabajtov za sekundu (MB/s). Pre porovnanie, SDHC karta SanDisk Extreme Pro UHS-II, dosahuje maximálnu rýchlosť zápisu 260 MB/s a ​​maximálnu rýchlosť čítania 300 MB/s.

Pravdepodobne ešte lepšou správa je, že maximálna pamäťová kapacita SD kariet narastie z 2 TB SDXC na 128 TB. Nové karty ponesú označenie SD Ultra Capacity (SDUC).

SD Express bol vyvinutý tak, aby držal krok s rastúcou úrovňou výkonu mobilných, počítačových a zobrazovacích zariadení, ktoré využívajú a spracovávajú rýchlejšie a väčšie objemy dát. Tieto nové karty sú propagované ako úplne nová úroveň pamäťovej karty s rýchlejšími protokolmi, ktoré „premieňajú“ karty na SSD disk. Nové karty SD Ultra (SDUC) majú rovnakú rozmery ako existujúce karty SD HC, XC a UC. K dispozícii samozrejme bude aj menší formát SDCC Micro karta.

Porovnanie rýchlostí pamäťových kariet

SD Express používa PCIe 3.0 a NVMe v1.3 protokol, definovaný PCI-SIG a NVM Express na druhom rade pinov používaných kartami UHS-II. SD Express má tiež tú výhodu, že je na dnešnom trhu spätne kompatibilný s miliardami produktov.

Využívanie SD Express dodá rýchlosti potrebné na presun veľkého množstva údajov generovaných superspomaleným videom, snímaním vo formáte RAW, ako aj snímaním a prehrávaním videa v 8K. SD Express bude dostupný pre pamäťové karty SDUC, SDXC a SDHC.

So stále sa zvyšujúcimi rozlíšeniami prichádzajú vyššie dátové nároky na rýchlosti a tým aj potreba väčších a rýchlejších foriem médií na ich ukladanie. SD Express skutočne vyzerá ako dobrý formát, rýchly s dobrými rozmermi. Už teraz vieme, že nové karty sa dostanú do nových kamier, ktoré v budúcnosti prídu na trh.

Zatiaľ nepoznáme bližšie informácie o cenách, ako ani dostupnosti. Veríme, že karty sa na trhu objavia čoskoro, aj keď je pravdepodobné, že nebudú vôbec lacné.

Zdroj: NewsShooter

Prečítajte si aj:

Motorola RAZR 2019: Pozrite si epické video prichádzajúcej legendy

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.