Počas predstavenia nového telefónu Samsung Galaxy S23 Ultra sme mali exkluzívne stretnutie s Dr. TM ROH, ktorý je prezident a Head of Mobile eXperience Business v Samsung Electronics.

Európa je pre Samsung veľmi dôležitá

Ako sme sa pri rozhovore s ním dozvedeli, európsky trh je pre Samsung mimoriadne dôležitý a to napriek tomu, že makro ekonomika sa u nás zhoršuje. Inflácia má samozrejme vplyv na to, aké sú ceny nových telefónov. Z technologického hľadiska však pripravil Samsung to najlepšie, čo v súčasnosti existuje.

Šéf mobilnej divízie Samsungu, TM ROH pri prezentácii nového telefónu Galaxy S23 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Šéf mobilnej divízie Samsungu, TM ROH pri prezentácii nového telefónu Galaxy S23 Ultra

Trvalá udržateľnosť

Novinky majú lepšiu fotografickú výbavu, lepšie sa dajú využiť pri hrách a to hlavne z dôvodu výkonnejšej procesorovej výbavy a  všetky modely dostali teraz vyššiu kapacitu batérie.

Recyklované materiály pri výrobe nového telefónu Galaxy S23Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Recyklované materiály pri výrobe nového telefónu Galaxy S23

Veľmi dôležitá téma pre Samsung, ale aj celú spoločnosť je trvalá udržateľnosť a dôsledné využitie recyklovaných materiálov. Aj balenie produktov je preto z recyklovaného papiera a aj preto v balení nie sú nabíjačky.

Balenie Galaxy S232 Ultra z recyklovaného papieraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Balenie Galaxy S232 Ultra z recyklovaného papiera

Strategická spolupráca s Qualcomm

TM ROH pri našom rozhovore upozornil hlavne na strategickú spoluprácu s firmou Qualcomm. Naozaj je teraz vo všetkých nových smartfónoch Samsung procesor práve od tejto firmy. Takto to bude počas celého roka 2023.

Šéf firmy Qualcomm, Cristiano Amon priamo na predstavení rodiny Galaxy S23Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Šéf firmy Qualcomm, Cristiano Amon priamo na predstavení rodiny Galaxy S23

Nový procesor s názvom Snapdragon 8 gen. 2 for Galaxy umožní spracovávať nočnú fotografiu a video s využitím umelej inteligencie. Dokonca je foto a video výbava to tak kvalitná, že sa pomocou tohto telefónu už natočil celovečerný film a to vrátane tmavých scén. V súvislosti s rodinou Galaxy S23 je to jednoznačne najlepší výkon v Galaxy telefóne zatiaľ.

Nový procesor je optimalizovaný na GalaxyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nový procesor je optimalizovaný na Galaxy

Prehliadkou najnovších technológií je potom podľa TM ROH model Galaxy S23 Ultra. Ten je určený pre najnáročnejších používateľov. Podobne notebook Samsung Book3 Ultra má byť najlepším notebookom na trhu. Samsung spolu s partnermi pritom vytvoril kompletný ekosystém so vzájomnou výmenou informácií.

Galaxy Book3 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Book3 Pro

Orientácia na prémiový segment

S prezidentom Samsungu pre mobilné produkty sme hovorili o celkovej situácii na trhu. Z hľadiska svojho prémiového postavenia sa môže Samsung orientovať na prémiové produkty. Prirodzene, konkurencia tlačí na ceny hlavne v spodnom a strednom segmente. Samsung podľa jeho slov prináša najvyššiu hodnotu pre používateľov a výsledky predaja potvrdzujú, že je to dobrá stratégia. Pri aktuálnych novinkách sa to týka optimalizácii telefónu, vylepšenej komunikácií a fotografickej výbave. Vo výhľade je aj telefón, ktorý bude kompletne vytvorený z recyklovaných materiálov. V Samsungu hľadajú vždy nové materiály ako je to napr. s využitím rybárskych sietí alebo recyklácii skla.

Ochrana pomocou skla Gorrilla Glass Victus 2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ochrana pomocou skla Gorilla Glass Victus 2

Ekonomická situácia

Pýtali sme sa aj na fabriky v Európe, v ktorých Samsung vyrába svoje produkty. Zatiaľ je v nich situácia stabilná a Samsung neplánuje ich presťahovanie inam ani prepúšťanie zamestnancov. V Európe má Samsung okrem iného aj vývojovú základňu, navrhujú sa tu aj prvky používateľského rozhrania, ktorý má na starosti aj optimalizáciu pre európsky trh.

Skladacie telefóny

Pre Samsung je veľmi dôležitá oblasť skladacích telefónov. Zariadenia Galaxy Z Fold a Z Flip sa pritom veľmi dobre predávajú v určitých regiónoch, napr. v Južnej Kórei. V Európe zatiaľ dominujú skôr zariadenia z oblasti Galaxy S a špeciálne sa dobre predáva Ultra, ktorá obsahuje aj dotykové pero. Počet predaných skladačiek však aj v Európe kontinuálne narastá. Podľa TM ROH bude pre skladačky dôležitý rok 2025, kedy sa stanú oveľa výraznejšími. Samsung bude na to pripravený.

Nadobudli sme dojem, že šéf mobilnej divízie Samsungu má dobré informácie o tom, aké produkty a kedy pripravuje najbližšia konkurencia 🙂

Pomocou Galaxy S23 Ultra sa už točil celovečerný film. Bol na to ale filmársky pripravenýZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pomocou Galaxy S23 Ultra sa už točil celovečerný film. Bol na to ale filmársky pripravený

Mali sme ešte ďalšie otázky zamerané na dostatočnosť napájacieho výkonu pri najvyšších modeloch Galaxy a tiež budúcnosť fotografickej výbavy pri skladacích telefónoch. Odpovede na tieto otázky sme počas rozhovoru už nestihli, ale poslali sme ich na neskoršie zodpovedanie. Ak odpovede dostaneme, zverejníme ich.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.