Slováci konečne objavili čaro soundbarov. Tieto zariadenia sa začali aj u nás naplno predávať. Prinášajú totiž oveľa väčší zážitok z hudby či filmov. Sennheiser je v oblasti hudby pojmom a aj preto sme sa na testovanie soundbaru od tejto značky naozaj tešili. Oplatilo sa!

Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Popis zariadenia

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus je vyššou triedou v ponuke tejto značky, no môžete ísť s cenou ešte vyššie, pretože nad produktovým označením Ambeo je ešte vyššia prémiová trieda. Otázka znie, či sa vyplatí dať za samotný soundbar jeden a pol tisíca eur a k tomu ešte subwoofer za sedemsto eur. Len čo sme ho pustili v našej testovacej miestnosti, bolo jasné, že áno, a to pre presnú cieľovú skupinu.

Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Konkrétne pre audiofilov, ktorí majú radi kvalitnú reprodukciu hudby. Len pripomeňme, že existujú ľudia, ktorí objavia napr. kvalitu prenosových káblov, ktorých cena presahuje 500 eur a samotné reproduktory sú tak okolo 20-tisíc.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus v princípe nepotrebuje káble, hoci súčasťou je jeden HDMI kábel vyhotovený vo vysokej kvalite. Prepojenie je bezdrôtové a samotné zariadenie má elegantný tmavý dizajn. Výrobca to zamýšľa tak, že si ho umiestnite pod televízor a tým si radikálne vylepšíte zážitok z pozerania televízie, so zážitkom ako v kine.

Využiť sa však dá aj v spojení s inými zariadeniami – napr. mobilným telefónom, počítačom, CD prehrávačom, ak ho ešte máte a pod.

Molbilná aplikácia Smart Control a diaľkový ovládačZdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia Smart Control a diaľkový ovládač

Súčasťou soundbaru sú dvojité 4-palcové subwoofery. Poskytuje aj režim na lepšiu zrozumiteľnosť reči, ďalej je tu nočný režim s možnosťou diskrétneho počúvania a vypnutia mikrofónu.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus a Ambeo SubZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus a Ambeo Sub

Ovládať sa dá pomocou diaľkového ovládača. Základné funkcie sú dostupné aj na tele soundbaru a najlepšie sa ovláda pomocou mobilnej aplikácie Smart Control.

Pre koho je určený?

Ambeo Soundbar Plus pozostáva zo samotného tela, ku ktorému sa dá bezdrôtovo pripojiť doplňujúci 8-palcový subwoofer s výkonom 350 W. Ambeo prináša výrazné posilnenie filmového zážitku a garantujeme, že pri sledovaní hororu či akčného filmu vám budú behať po tele zimomriavky. Samozrejmosťou je podpora Dolby Atmos.

Ovládací  panel Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládací panel Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Inštalácia

Ambeo Soundbar Plus stačí rozbaliť, nastaviť pomocou mobilnej aplikácie Smart Control a po pár minútach si môžete vychutnať nové domáce kino. Balenie je čisto z papiera, a to recyklovaného a vyzerá to veľmi dobre. Ako postupovať pri inštalácii máte jasne zobrazené na jednotlivých obaloch – nedá sa pomýliť.

Ak chcete umiestniť tento soundbar na stenu, treba k tomu dokúpiť doplňujúce príslušenstvo. Bežne to býva súčasť dodávky, ale je pravda, že sa to až tak často nevyužíva.

Prepojenie

Prepojovacích portov je dostatočne veľa. Pripojenie je cez Bluetooth, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL Connect s Dolby Atmos a zabudovaný Google Chromecast.

Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus a jeho prepojovacie porty

Subwoofer Ambeo Sub

Samostatný soundbar má navyše možnosť pripojenia externého vstupu, čo je úplne netradičné. V mobilnej aplikácii má svoju samostatnú položku a dá sa detailne prispôsobiť.

Sennheiser Ambeo SubZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Sub a externý vstup

Pri reprodukcii sme ho skúšali zapnúť a vypnúť a hoci sa nám to nezdalo, jeho vplyv na celkovom zvukovom podaní je znateľný okamžite.

Sennheiser Ambeo SubZdroj: TOUCHIT.sk
Ovládanie Sennheiser Ambeo Sub v mobilnej aplikácii

Ak to myslíte s dobrým zvukom vážne, jeho kúpu vám odporúčame.

Sennheiser Ambeo SubZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Sub

Testujeme

Ambeo Soundbar Plus funguje v režime domáceho kina 7.1.4 s hudobným výstupom až 400 W. Kalibrácia testuje akustiku konkrétnej miestnosti a prispôsobuje zariadenie danému prostrediu. Detailná kalibrácia sa dá spustiť aj samostatne a trvá približne 3 minúty. Sprevádzaná je zaujímavými zvukmi, z čoho je jasné, že to robí poctivo.

Nastavenie režimu prevádzky Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Nastavenie režimu prevádzky Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

A po kalibrácii nastáva chvíľa, keď si vychutnáte kvalitný zvuk. Je naozaj priestorový, počujete lokalizáciu jednotlivých nástrojov. Je to jednoducho zvuk, ktorý si zamilujete. Prináša plné basy i prenikavé výšky. Aj pri najvyššej hlasitosti je bez skreslenia.

Sennheiser Ambeo Soundbar PlusZdroj: TOUCHIT.sk
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

V celkovom hodnotení je to soundbar, ktorý si zamilujete a budete si na ňom prehrávať doma hudbu, pripojíte ho k televízoru a spríjemní vám okamihy pri sledovaní filmu či počúvaní hudby. Na základe našich skúseností môžeme konštatovať, že ide o zvuk v špičkovej kvalite, ako keby ste si kupovali poriadne drahú audiofilskú výbavu.

Tomuto soundbaru udeľujeme Tip redakcie za kvalitnú reprodukciu hudby.

TIP REDAKCIE

Technické parametre

  • Rozmery: 105,1 x 7,7 x 12,1 cm
  • Verzia Bluetooth: 5.0
  • Hmotnosť: 6,3 kg
  • Reproduktory: basové: 2 x 4″, širokopásmové: 7 x 2″, zosilňovač: 9 x triedy D, celkový výkon: 400 W
  • Frekvenčný rozsah: 38 Hz – 20 kHz
  • Vstupy: HDMI TV eArc out – 1 x, HDMI in – 2 x, Opt in – 1 x SPDIF, Aux in, USB, Ethernet, Sub – 1 x, 1 x, 1 x, 1 x
  • Podporované profily: A2DP, AVRCP, GATT
  • Podporované kodeky: BT SOC: AAC, SBCBT, Sub: LC3

Páči sa nám

  • kvalita zvuku a podpora formátov
  • kvalita vyhotovenia
  • balenie z recyklovaného papiera vyzerá elegantne
  • mobilná aplikácia a jej možnosti

Nepáči sa nám

  • pre bežných používateľov vyššia cena

Cena: soundbar 1499 eur, subwoofer 699 eur

Zapožičal: Elvia Pro Slovakia

Zdroje: vlastné

Soundbar a subwoofer zakúpite u týchto predajcov: Techhouse.sk, Trinasty.sk

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.