USB-C konektor so sebou prináša množstvo výhod.

Nové smartfóny zo série iPhone 15 sú na svete. Hlavným bodom ich výbavy je bezpochyby zmena nabíjacieho konektora, keďže po desiatich rokoch využívania prechádza Lightning konektor do úzadia. Novým konektorom pre smartfóny od spoločnosti Apple je aktuálne USB-C konektor, ktorý sa nachádza aj vo väčšine konkurenčných smartfónov.

Zmena konektora so sebou prináša aj ďalšie následky, ktoré si mnohí používatelia ani len neuvedomia. Na čo teda treba myslieť pri kúpe nového smartfónu zo série iPhone 15?

Zmena konektora môže byť nepohodlná – len pre začiatok

USB-C konektor dnes nevyužívajú len smartfóny, no aj slúchadlá či počítače ako spôsob pre jednoduché nabíjanie. Mnohí v domácnostiach vlastnia niekoľko káblov s USB-C konektorom, no používatelia iPhonov na tom boli doteraz inak. V ich domácnostiach mohli prevažovať Lightning konektory.

iPhone 15Zdroj: Apple
iPhone 15

Pri kúpe nového iPhone 15 s USB-C konektorom teda treba myslieť na to, že disponuje iným konektorom ako predchádzajúce generácie. Ak ste teda používali starší iPhone s konektorom Lightning, tak vám tieto nabíjacie káble k staršiemu modelu pravdepodobne už neposlúžia.

Rýchlejšie nabíjanie aj prenos dát

Mnohí používatelia smartfónov od spoločnosti Apple preferovali práve Lightning konektor. Ten však neponúka rovnaké možnosti pre nabíjanie či prenos dát. S novým konektorom tak zariadenia od spoločnosti Apple môžu profitovať z rýchlejšieho nabíjania či prenosu dát.

Avšak pozor, rýchlejšie prenosové rýchlosti na úrovni USB 3 sú dostupné iba pre iPhone 15 Pro (Max). V prípade základných modelov iPhone 15 (Plus) sú k dispozícii prenosové rýchlosti na úrovni USB 2, čo zodpovedá rýchlostiam, ktoré ponúka aj Lightning port.

Výhodou je rovnako aj to, že káble budú medzi zariadeniami univerzálne kompatibilné. Jeden kábel s USB-C konektorom teda bude môcť slúžiť pre nabitie väčšiny novších zariadení v domácnosti. Kúpa nového kábla však už nebude záležitosťou desiatok eur. Pri používaní USB-C kábla tak bude existovať pravdepodobnosť, že náhradný kábel nájdete v domácnosti. A ak aj nie, kúpa nového nebude problémom, keďže káble pre Android smartfóny dnes nie sú vôbec drahé.

USB-C môže prilákať Android používateľov

Pre viacerých používateľov Android smartfónov bola doteraz prekážka sčasti aj to, že iPhony využívali Lightning konektor. Po prechode na USB-C konektor však budú mať o dôvod viac vyskúšať aj druhú stranu brehu, teda iPhone. Zo strany spoločnosti Apple teda zmena konektora bola nielen nevyhnutnosťou, ale aj skvelým strategickým krokom.

Zdroj: vlastný

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.