Xiaomi v Berlíne odprezentovalo novú sériu smartfónov Xiaomi 14T.

Telefóny zo série Xiaomi 14T boli predmetmi únikov a špekulácií už dlhšie. Teraz sa však konečne stali realitou počas berlínskeho predstavenia, ktoré bolo plné noviniek. Modelový rad Xiaomi 14T už tradične pozostáva z dvoch smartfónov, pričom základný model ponúka perfektný pomer cena/výbava. Pro verzia sa zasa sústreďuje na drobné vylepšenia v podaní fotoaparátu či rýchlosti nabíjania. Obe novinky ale majú čo ponúknuť.

Aj keď ide o dva rôzne modely, v mnohých smeroch sa podobajú. Oba totiž prinášajú čipset od spoločnosti MediaTek, takmer identické rozmery, 6,67″ displej, Leica fotoaparáty či 5000 mAh batériu. Rozdiely sú minimálne, no podstatné. Poďme si teda tieto telefóny predstaviť.

Xiaomi 14T ako základný model za skvelú cenu

Xiaomi 14T prichádza s čipsetom MediaTek Dimensity 8300-Ultra. Dostupný je v dvoch pamäťových konfiguráciách, teda 12 + 256 GB a 12 + 512 GB. V oboch prípadoch ide o LPDDR5X RAM a UFS 4.0 úložisko. Telefón je dostupný aj v štyroch farebných prevedeniach, no tri prevedenia má identické s Pro verziou. Ide o Titan Gray, Titan Blue a Titanb Black, pričom štvrtou farbou je Lemon Green. Model je chránený krytím IP68 proti vode a prachu.

Xiaomi 14TZdroj: Xiaomi
Xiaomi 14T

Vo výbave sa nachádza 6,67″ CrystalRes AMOLED displej s obnovovacou frekvenciou do 144 Hz a maximálny jas je 4000 nitov. Nechýba Dolby Vision a podpora HDR10+. Hlavným lákadlom série je umelá inteligencia, ktorá je v základnej verzii smartfónu dostupná v podobe predinštalovanej aplikácie Gemini. Dostupná bude aj funkcia Gemini Live a Circle to Search. Podpora slovenského jazyka bude ale obmedzená. Operačný systém je tu v podobe Xiaomi HyperOS postavenom na Androide 14.

Fotoaparát telefónu pozostáva z troch snímačov. Hlavným snímačom je Sony IMX906 s 50 Mpx, ktorý ale dopĺňa 50 Mpx teleobjektív a 12 Mpx ultraširokouhlý snímač. Selfie fotoaparát má 32 Mpx. V prípade fotoaparátu Xiaomi opäť vsadilo na spoluprácu so spoločnosťou Leica, vďaka čomu je možné využiť aj filtre a dva fotografické režimy Leica Vibrant a Leica Authentic. Reproduktory má Xiaomi 14T stereo. Ide o dualSIM smartfón s podporou eSIM. Nechýba ani podpora Wi-Fi 6E či Bluetooth 5.4.

Batéria modelu Xiaomi 14T má kapacitu 5000 mAh a podporuje 67 W nabíjanie káblom. Xiaomi však do balenia už nepribaľuje nabíjacie adaptéry. Ten si môžete buď dokúpiť alebo využiť promo akciu.

Cena Xiaomi 14T štartuje na úrovni 649 eur.

Xiaomi 14T Pro s množstvom AI

V predaji bude aj Pro verzia telefónu, ktorá má o spomínanú jednu farebnú verziu menej. Zato ale ponúka jednu pamäťovú konfiguráciu navyše a tou je 12 GB RAM + 1 TB úložiska. Aj Pro model disponuje krytím IP68 a má identický 6,67″ displej. O výkon sa tu ale stará MediaTek Dimensity 9300+ ako výkonnejší procesor. Vďaka tomu bude môcť telefón profitovať z viacerých AI funkcií a chýbať nebude ani Circle to Search. Táto funkcia bude ale dostupná až od 6. októbra.

Xiaomi 14T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14T Pro

Rozdiel je aj vo fotoaparátoch, keďže hlavný snímač je Light Fusion 900 známy aj z modelu Xiaomi 14. Tento 50 Mpx snímač opäť dopĺňa 50 Mpx teleobjektív a 12 Mpx ultraširokouhlý snímač. Selfie fotoaparát má tiež 32 Mpx a Leica je tu samozrejmosťou. Reproduktory sú identické a Xiaomi 14T Pro rovnako prichádza s operačným systémom Xiaomi HyperOS s Androidom 14. DualSIM smartfón podporuje aj eSIM, Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4. Batéria má kapacitu 5000 mAh a v prípade Xiaomi 14T Pro je tu podpora až 120 W nabíjania, avšak bez adaptéra v balení. Prvýkrát ale séria Xiaomi T ponúka aj bezdrôtové nabíjanie pri 50 W.

Xiaomi 14T Pro sa na Slovensku bude predávať už od 799 eur.

Za spomenutie ale stojí aj promo ponuka, ktorú si Xiaomi pripravilo. Pri kúpe modelov zo série Xiaomi 14T je pomocou promo kódu možné získať zľavu až 200 eur a nabíjací adaptér s výkonom 67 alebo 120 W zadarmo. Táto akcia platí od 26. 9. do 13. 10. a za recenziu je možné získať aj slúchadlá Xiaomi Buds 5 v hodnote 99 eur zadarmo.

Zdroj: Xiaomi, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.