Xiaomi 14 Ultra vyniká svojím smartfónom, no aj bohatou výbavou. Ako sa mu však darilo v našom teste?

Model Xiaomi 14 Ultra sme mali možnosť prvý raz vidieť počas konferencie Mobile World Congress v španielskej Barcelone. Počas prezentácie smartfónov však nebolo možné sa s nimi detailne pohrať, no už na prvý pohľad bolo vidno, že ide o exkluzivitu. Ide o prvý globálne dostupný model s prívlastkom Ultra, ktorý sa konečne dostal aj na Slovensko. Ide však skutočne o taký dobrý smartfón, ako sa prezentuje? A kde by Xiaomi mohlo ešte zabrať?

S modelom Xiaomi 14 Ultra sme strávili približne týždeň, čo je dostatočne dlhá doba na to, aby sme dokázali objaviť jeho dobré, no aj slabšie stránky. Medzi dobré stránky sa bezpochyby radí jeho fotoaparát, ku ktorému je prispôsobená aj zvyšná výbava. Ide o fotomobil, ktorý si budete kupovať výhradne na vytváranie fotografií a videí. Ak by ste však od telefónu mali iné očakávania a fotoaparát plne nevyužili, pravdepodobne by ste siahli po skutočne drahej vlajkovej lodi s nevyužitým potenciálom.

Telefón, ktorý pripomína skôr fotoaparát

Xiaomi 14 Ultra nie je malý telefón. V jednej ruke sa ovláda trochu horšie, preto ak máte menšie ruky a preferujete aj kompaktné zariadenia, pozrite sa skôr po Xiaomi 14. Konštrukcia telefónu však pôsobí prémiovo a dobrý fotoaparát určite nemôžete dostať na malú plochu. Zadná strana modelu je z eko kože a pripomína textúru Leica fotoaparátov. Spoluprácu s Leicou je v telefóne silne cítiť, azda najviac v histórii spoločnosti.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Modul fotoaparátu je výrazný, no zároveň aj z tela zariadenia značne vystupuje. Tento rozdiel medzi telom smartfónu a fotoaparátom tu však nehodnotím úplne negatívne, keďže je dostatočne veľký na to, aby ste si pod fotoaparát podložili prst a smartfón si tak lepšie uchytili. Rámček okolo telefónu je kovový a už na prvý pohľad je možné povedať, že ide o robustný smartfón. Nebudete mať teda pri ňom obavy, že by ste si ho poškodili nejakými škrabancami a pravdepodobne by mu neublížil ani nejaký ten pád.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Celé telo smartfónu však pripomína skôr fotoaparát ako bežný smartfón. Prispôsobené sú tomu aj ďalšie súčasti zariadenia ako displej či výdrž batérie. Ak však k telefónu pripojíte aj fotografické príslušenstvo, získate z neho už takmer plnohodnotný fotoaparát.

Pekný displej, no na svetle nie úplne jasný

Displej telefónu má veľkosť uhlopriečky 6,73 palca, nejde teda o malé zariadenie. Zakrivený je po všetkých stranách, avšak len mierne. Toto rozhodnutie Xiaomi hodnotím pozitívne, keďže sa nestretnete so žiadnymi nežiadúcimi dotykmi po stranách a pracuje sa s ním prirodzene. Keď si teda porovnáme staršie generácie telefónov od Xiaomi, ktoré prichádzali s výrazne zakrivenejším displejom, toto riešenie je oveľa pohodlnejšie.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi v prípade modelu Xiaomi 14 Ultra nasadilo LTPO AMOLED displej s maximálnou obnovovacou frekvenciou na úrovni 120 Hz. Model podporuje aj Dolby Vision, čo oceníte napríklad pri sledovaní filmov. Maximálna svietivosť displeja je na úrovni 3000 nitov, avšak pri bežnom používaní túto hodnotu nedosiahnete. V interiéri je displej pekne viditeľný a práca s ním ide od ruky. Akonáhle však prejdete do exteriéru a budete sa nachádzať na priamom slnku, viditeľnosť displeja je viditeľne slabšia. Rozlíšenie displeja je 1440 x 3200 pixelov a o jeho ochranu sa stará Xiaomi Shield Glass ako nové riešenie priamo od výrobcu.

Displej je však celkovo prispôsobený tomu, že budete vytvárať fotky či videá. Farby sú realistické a živé a práca s ním je skutočne pôžitkom. Na účely telefónu je tak displej až nadpriemerný a neboli s ním problémy ani pri hraní hier či sledovaní filmov a seriálov. Spomenúť však musím aj skutočne spoľahlivý skener odtlačkov prstov. Ten sa nachádza v displeji, no jeho umiestnenie je o niečo vyššie, ako som zvyknutá z iných modelov. Ak teda máte skúsenosti napríklad s modelom Xiaomi 13, prípadne Xiaomi 12, tak párkrát siahnete mimo tento skener, kým si zvyknete na jeho pozíciu.

Operačný systém v podobe Xiaomi HyperOS

Už pri prvom zapnutí telefónu sa pochopiteľne stretnete s najnovšou verziou systému, ktorá sa na trhu nachádza. Ide o systém Xiaomi HyperOS, ktorý mal premiéru v Číne práve v sérii Xiaomi 14. Nie je tak žiadnym prekvapením, že tento systém nájdete v telefóne už predinštalovaný. Systém Xiaomi HyperOS je v prípade modelu Xiaomi 14 Ultra postavený na Androide 14 s bezpečnostnou záplatou za marec 2024. Systém je teda skutočne aktuálny a váš telefón tak bude chránený pred najnovšími hrozbami.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

So systémom Xiaomi HyperOS mám celkovo dlhšie skúsenosti. Na model Xiaomi 13, ktorý bežne využívam, prišla aktualizácia už v decembri, kedy som začala registrovať jeho funkcie pri jeho úplnom začiatku distribúcie na našom trhu. V porovnaní s nadstavbou MIUI mi príde svižnejší a o niečo lepšie prepracovaný. Dôvodom je aj mierne osvieženie používateľského prostredia o nové prvky, čo už bolo dlhšie potrebné.

Čo sa týka reklám v systéme, Xiaomi ich zvykne dávať vo väčšej miere len do lacnejších smartfónov. Ak si teda kúpite telefón za približne 200 eur, Xiaomi si vykompenzuje jeho cenou reklamami, ktoré vloží do systému. Čím drahší telefón však vlastníte, tým menej reklám sa v zariadení objaví. Xiaomi 14 Ultra teda v systéme nezobrazoval žiadne reklamy, ktoré by som zaregistrovala. Zážitok z jeho používania bol teda plynulý, čo ma potešilo. Bonusom je aj menšie množstvo predinštalovaných aplikácií, v telefóne tak nájdete napríklad Facebook či Spotify, čo by ste si však po spustení telefónu aj tak nainštalovali.

Xiaomi 14 Ultra prichádza so Snapdragonom 8 Gen 3

Výkon je ďalšou silnou stránkou modelu Xiaomi 14 Ultra. V základe prináša Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je aktuálne najvýkonnejším čipsetom pre vlajkové lode od Qualcommu. Model tak predviedol slušné výsledky pri hraní aj náročnejších hier, keď som nezaregistrovala žiadne zaseknutia či problémy s prehrievaním. Telefón bol síce teplejší na dotyk, no nešlo vôbec o problémy, ktoré by znížili výrazne výkon zariadenia. Rovnako môžem pochváliť aj multitasking, teda prácu s viacerými aplikáciami súčasne. Prepínanie medzi nimi bolo plynulé a bezproblémové.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Na menší problém som však narazila pri testovaní telefónu v benchmarkoch. Xiaomi 14 Ultra uspel so skvelým výsledkom ako v platforme Geekbench 6, tak aj v AnTuTu či PCMarku pre Android. Problém však bol v prípade testu platformy 3DMark, keď model nezvládol dokončiť test Wild Life Extreme Stress Test. Počas testovania sa prehrial a benchmark vypol.

Problém s hlásením o prehriatí telefónu som však zaznamenala len pri tomto konkrétnom teste, nikde inde mi telefón nespôsobil podobné nepríjemnosti. Zároveň som však telefón testovala v čase, keď ešte nebol plne dostupný v predaji a je možné, že to softvérová aktualizácia ešte vylepší.

Okrem čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 ponúka Xiaomi 14 Ultra vo výbave aj 16 GB RAM typu LPDDR5X a tiež 512 GB interného úložiska typu UFS 4.0. Telefón tak pracuje svižne. Nesmieme však zabúdať, že jeho hlavným prvkom je fotoaparát, a preto ak si kupujete telefón skôr pre výkon a iné prvky, siahnite skôr po Xiaomi 14. Bez toho, aby ste využili jeho fotografické schopnosti, si kúpite telefón a nevyužijete jeho plný potenciál.

Leica fotoaparáty v hlavnej úlohe

Xiaomi 14 Ultra je fotomobil, o tom nie je pochýb. Jeho hlavnou súčasťou je teda fotoaparát, ktorý zdobí aj logo spoločnosti Leica. Tá dodala Xiaomi optiku, čo sa na výsledných snímkach výrazne podpísalo. Aj samotné snímače však spravili skvelú prácu, hlavným snímačom je 50 Mpx Sony LYT-900 s veľkosťou 1″. Aj pre veľkosť snímača teda telefón nemôže mať malý modul fotoaparátu, čo sa niekomu môže, inému zasa nemusí páčiť. Tento snímač dopĺňajú ďalšie tri 50 Mpx snímače s úlohou ultraširokouhlého objektívu, teleobjektívu a periskopického teleobjektívu.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Snímky fotoaparátu hodnotím ako nadpriemerné, čo sa dalo ale v takejto cenovej kategórii a tiež pri výbave telefónu čakať. Dobrú prácu odviedli aj fotografické režimy Leica Vibrant a Leica Authentic, ktoré poznáme už dobre od série Xiaomi 13 na globálnom trhu. Vďaka nim si môžete vybrať, či budú snímky vo finálnom výsledku živšie pri režime Vibrant alebo zobrazia farby vernejšie pri režime Authentic.

Skutočne pozitívne hodnotenie ale u mňa získal model vďaka možnosti až 5-násobného optického priblíženia. O 3,2-násobné priblíženie sa v telefóne stará 50 Mpx teleobjektív, pri 5-násobnom priblížení sa využíva už periskopický teleobjektív. Pri takomto výraznejšom priblížení neprišlo k zníženiu ich kvality. Aj toto je podľa mňa známkou dobrého fotomobilu, s ktorým sa skvele fotia napríklad výhľady z vyšších miest alebo len jednoducho vzdialené objekty.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Pozitívny verdikt mám aj na nočný režim, ktorý ale v porovnaní so základným modelom Xiaomi 14 nehodnotím výrazne lepšie. Snímky boli skvelé, farby neboli výrazne prepálené. Tuto rada zhodnotím, že som od Xiaomi 14 Ultra dostala všetko čo som očakávala. Skvelý fotomobil, ktorý naplnil moje pôvodné predstavy.

Nižšie sa môžete pozrieť na galériu snímok vytvorenú telefónom. Na účely webu sú však tieto snímky v nižšej kvalite, na rozšírenú galériu snímok vytvorenú modelom Xiaomi 14 Ultra sa môžete pozrieť na mojom úložisku OneDrive.

Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra
Vyfotené modelom Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Vyfotené modelom Xiaomi 14 Ultra

Sekciu fotoaparátov zakončím hodnotením videa. Xiaomi 14 Ultra ponúka možnosť natáčania 8K videa pri 30 fps. Toto je slušná hodnota a musím povedať, že takýmto telefónom by sa dali natáčať aj krátke filmy. To som si ostatne overila aj na predstavovaní telefónu v rámci konferencie Mobile World Congress, kde som sa zúčastnila workshopu vytvárania krátkych filmov práve na tento telefón. Model totiž disponuje aj filmovým režimom, ktorý je na takéto scény priam stvorený.

V telefóne som ocenila aj možnosť prepínania objektívov jednoducho pomocou tlačidiel priamo pri prebiehajúcom natáčaní. Základný Xiaomi 14 touto funkciou nedisponuje, no ak si chcete počas videa priblížiť alebo oddialiť scénu, resp. prepnúť objektívy, ktorými práve natáčate, dá sa to jednoducho tlačidlami s možnosťou priblíženia 1x, 3,2x a 5x.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Ako sa Xiaomi 14 Ultra darilo v našom teste v oblasti videa, sa môžete pozrieť v našej videorecenzii na YouTube kanále. Nájdete ju aj na začiatku tejto recenzie a okrem ukážky natáčania na tento model sa môžete pozrieť aj na to, ako sa telefón správa v praxi.

Výdrž viac než jednodňová

Pri telefónoch aj z úrovne vlajkových lodí mám väčšinou problém s výdržou ich batérie. Roky ma mrzelo, že aj tie najdrahšie vlajkové lode dokážu na jedno nabitie vydržať len jeden deň, a to aj pri bežnom používaní v podobe surfovania na internete, volaní a četovaní na sociálnych sieťach. Xiaomi 14 Ultra však prichádza s 5000 mAh batériou a softvérovou optimalizáciou, vďaka ktorej dostanete z telefónu trochu viac. Na jedno nabitie som tak z telefónu dokázala dostať približne jeden a trištvrte dňa, čo je úctyhodný výsledok. Samozrejme sa týka používania, keď som naň nebola príliš náročná a využívala som ho len na bežné denné úkony.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Keď som však na telefóne hrala hry a vytiahla ho na fotografickú prechádzku, večer nakoniec zahájila približne hodinový videohovor, dostala som z neho približne jeden deň používania na batériu. Aj toto je slušná hodnota ak vezmem do úvahy, že základný Xiaomi 14 má v tomto smere o niečo slabšiu výdrž.

Nabíjanie prebieha prostredníctvom 90 W adaptéra, ktorý nájdete už v balení telefónu. Zároveň však ide o maximálny výkon nabíjania, ktorý model podporuje. Xiaomi 14 Ultra okrem toho podporuje aj rýchle 80 W bezdrôtové nabíjanie a tiež 10 W reverzné bezdrôtové nabíjanie, ktoré ja často oceňujem keď som na cestách. Štandardné 90 W nabíjanie vám však plnú kapacitu telefónu nabije už pod 40 minút a vo výsledku ho môžete nabíjať aj núdzovo kedykoľvek počas dňa. Rýchle nabíjanie totiž najviac pocítite v časovej tiesni.

Konektivita a ďalšie

V tejto časti by som rada zhrnula ďalšie súčasti modelu Xiaomi 14 Ultra, ktoré by vás mohli zaujímať. Telefón podporuje štandard Wi-Fi 7, ktorý síce teraz zrejme nevyužijete, no v budúcnosti by ste ho mohli oceniť. Takýto model si totiž nekupujete ani na jeden, ani na dva roky, a tak s rozšírením Wi-Fi 7 budete mať prístup k najnovšej technológii.

Okrem toho však telefón disponuje aj Bluetooth vo verzii 5.4, ďalej NFC či IR blasterom. Dobrou správou je aj využitie konektora USB-C 3.2 Gen 2 či podpora DisplayPort cez USB-C. Xiaomi 14 Ultra podporuje taktiež obojsmernú satelitnú komunikáciu. Táto technológia je zatiaľ len v základoch, no ako správna vlajková loď sa drží trendov.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Samostatnou kapitolou sú aj stereo reproduktory so skutočne dobrou kvalitou zvuku. Keď som totiž spomenula, že Xiaomi 14 Ultra je model stvorený pre fotografovanie a tvorbu videí, tak sa s tým spája aj dobrý zvuk. Ten je jasný a aj keď mám zvyčajne so zvukom z reproduktorov telefónu problém, tu som bola spokojná. Rovnaký verdikt som však mala aj pri základnom Xiaomi 14, ktorý mal podobne dobrý zvuk.

Xiaomi Photography Kit ako bonus

Výber dobrého fotomobilu môže sprevádzať aj neľahké rozhodovanie. Rebríčky fotomobilov pritom nemusia byť úplne presné a nakoniec sa každý rozhodne podľa toho, aké snímky či videá telefón vytvára. Výber fotomobilu teda môže byť subjektívny a aj telefón, ktorý nehviezdi v rebríčku fotomobilov vám môže vyhovovať. Ak si však mám vyberať dobrý fotomobil, určite zvážim aj to, aké možnosti ponúka.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra posúva úroveň mobilnej fotografie o niečo vyššie aj vďaka svojmu fotografickému príslušenstvu. To sa označuje ako Xiaomi Photography Kit a jeho hodnota je 199 eur. Za túto sumu však môžete aj z vášho telefónu spraviť profesionálny fotoaparát s možnosťou využitia ND filtrov, skvelým gripom na ovládanie fotoaparátu a tiež možnosťou nabíjať telefón na vašich fotografických výletoch. Fotografovanie a vytváranie videí totiž dokáže batériu vybiť, pričom fotografický grip modelu Xiaomi 14 Ultra dokáže nabiť približne 20 % kapacity batérie.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

V balení Xiaomi Photography Kit nájdete skvelý obal na telefón s dvoma štýlovými obrúčkami. Musím skonštatovať, že oranžovú obrúčku som si takmer okamžite zamilovala, keďže dodáva telefónu netradičný dizajn. Zároveň nájdete v balení aj šnúrku na lepšie uchopenie telefónu a už spomínanú obrúčku na ND filtre. Toto všetko je bonusom k fotografickému gripu, s ktorým sa fotí ešte lepšie. Zároveň však telefón pôsobí zaujímavo a okrem pohodlného fotografovania teda prináša lepší dojem z telefónu.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Vyplatí sa využiť toto fotografické príslušenstvo? Podľa mňa určite áno. Keď si kupujete telefón v tejto cenovej úrovni, plánujete s ním fotiť a natáčať videá. Bola by však škoda nevyužiť jeho plný potenciál, ak by ste neskúsili prácu aj s fotografickým príslušenstvom. Xiaomi 14 Ultra a Photography Kit teda beriem ako celok, pričom práve Photography Kit je pridaná hodnota telefónu.

Záverečný verdikt

Kúpiť alebo nie? To je otázka, ktorú si položí snáď každý, keď zvažuje kúpu telefónu za 1499 eur. Nejde o najnižšiu hodnotu a v podobnej cenovej úrovni si viete kúpiť už aj skladateľný smartfón alebo iPhone. Xiaomi 14 Ultra je podľa mňa telefón, ktorý má zmysel vlastniť, ak ste vášnivým fotografom či kameramanom, ktorý chce mať výkonné a zároveň moderné zariadenie vždy poruke. Ide o takú špecialitu, ktorá sa v portfóliu iných značiek nenachádza, preto budete so svojím telefónom vždy vystupovať z radu.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Nevyužiť fotoaparáty modelu Xiaomi 14 Ultra je však podľa mňa hriech a zároveň nevyužitý potenciál telefónu. Ak patríte medzi začínajúcich fotografov mobilnej fotografie a chcete si vyskúšať prácu s poriadnym zariadením v tomto segmente, určite telefón odporúčam. Rovnako ho však odporúčam aj profesionálnym fotografom, resp. fanúšikom mobilnej fotografie, ktorí nepreferujú fotenie klasickým fotoaparátom.

Dávam však do pozornosti, že ak neplánujete využiť fotoaparáty, siahnite skôr po menšom a cenovo dostupnejšom Xiaomi 14. Jeho recenziu sme nedávno uverejňovali na našom webe a taktiež YouTube kanáli. Hráčom by som zasa odporučila skôr model ROG Phone 8, ktorý však zasa nemá také dobré fotografie, no ide o herný model, ktorý Xiaomi 14 Ultra v tomto smere prekoná.

Xiaomi 14 Ultra je špecifický smartfón s veľkým potenciálom. Rovnako keď si kupujete herný smartfón neočakávate, že bude fotiť ako klasický fotoaparát. Od tohto telefónu môžete očakávať skvelé snímky a video. To tento telefón sľubuje a rovnako aj spĺňa.

Cena: 1499 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Elegantná konštrukcia z eko kože
  • Skvelý fotoaparát
  • Možnosť rýchleho prepínania medzi snímačmi pri videu
  • Skvelé reproduktory
  • Photography Kit ako dodatočné príslušenstvo
  • Dlhá výdrž batérie
  • Príjemne zahnutý displej po štyroch stranách

Nepáči sa nám

  • Mierne nižší výkon v porovnaní so Xiaomi 14
  • Menej jasný displej na priamom slnku
  • Vysoká cena

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.