Sťahovanie obsahu z YouTube očividne ľudí stále baví, čo je dôvodom právnych opatrení.

Trochu zbehlí čitatelia by povedali, že torrenty sú najväčšie zlo pre organizácie chrániace autorské práva. Navzdory tomu sa teraz zákon pozrel na servery, ktoré umožňujú sťahovanie hudobných klipov z YouTube priamo do počítača.

Neraz sú tieto služby využívané aj na konverziu. Stiahnu obsah, no iba audio stopu. To znamená, že máte pesničku zadarmo a môžete ju púšťať v smartfóne ako MP3 súbor.

RIAA, IFPIBPI ukázali, že to s vymáhaním práva myslia naozaj vážne. Server pickvideo.net už službu na sťahovanie obsahu z YouTube neponúka a namiesto toho zobrazuje na svojej hlavnej stránke tento oznam:

Podobne sú na tom aj ďalšie servery, napríklad video-download.co a tiež server easyload.co, ktoré zobrazujú informáciu o ukončení poskytovania svojich služieb. Zobrazí sa ale až vtedy, keď sa pokúsite stiahnuť obsah z vloženého odkazu.

Je to len začiatok zbrojenia proti týmto službám. Organizácie ako RIAA si určite posvietia aj na ďalšie servery tohto typu. Vyššie uvedené boli pôvodom z Nemecka.

Nepredpokladáme, že by geografická poloha poskytovateľa umožňovala obídenie právnych možností RIAA a iných organizácií. Legislatívne sa bude ťažšie komunikovať s prevádzkovateľom služieb s exotickými doménami, nebude ich to ale chrániť. Navyše sa bude skúmať aj skutočné umiestnenie stránok, teda geografický pôvod data centra.

Pre server Torrent Freak sa vyjadril hovorca BPI. Ten hovorí o tom, že takéto sťahovacie služby kumulujú veľký obsah peňazí, ale tvorcovia z nich nevidia ani „penny“. Toto vyhlásenie je možno prisilné. Servery poskytujúce sťahovanie obsahu síce nežijú v prepychu, celkom určite ale ochudobňujú skutočných tvorcov.

Vždy sa ale natíska otázka, či by si používatelia tento typ obsahu kúpili, ak by ho nemohli získať takýmto – nelegálnym – spôsobom. To je ale polemika na iný typ článku.

Nadácia Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorňuje, že nie všetky stránky umožňujúce sťahovanie obsahu sú nelegálne. Je veľa stránok tohto typu, ktoré sú takto stavané zámerne a autori svojich diel sa nimi chcú pochváliť a sú určené na to, aby si ľudia obsah sťahovali pokiaľ možno čo najviac.

Zdroj: Torrent Freak

Prečítajte si aj:

Používame torrenty na sťahovanie súborov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.