V nedeľu 7. marca vypadol celý systém registrovania výsledkov o testovaní na prítomnosť nového koronavírusu u testovaných osôb.

Isté výpadky bolo pritom možné sledovať na serveroch NCZI už piatok, na záver týždňa ale prišlo k úplnému kolapsu. Plánované testy objednané cez centrálny server teda bežne prebiehali, ale výsledok vám ako SMS neprišiel ani po hodine. Po tom, ako ste požiadali o opakované zaslanie výsledku cez formulár zase neprišiel autorizačný kód, ktorý by vás pustil ďalej.

Situácia je komplikovaná pre osoby, ktorým práve dnes končí lehota 7 dní na preukazovanie negatívneho výsledku. Podľa nastavenia COVID semafóru je to aktuálne treba na celom území Slovenska.

Na Ministerstve zdravotníctva sme zisťovali aké máme možnosti. Prvá – počkáte, pokým sa celý systém opraví a nikto teraz nevie kedy to bude. Druhá možnosť je zájsť na miesto, kde vám bol realizovaný test a vypýtať od nich papierové potvrdenie namiesto SMS či mailu. Papierové potvrdenie sme na mieste vyšetrenia naozaj dostali, po 5 hodinách prišiel aj mail s oznámením výsledku. SMS však zatiaľ nedorazila. Ešte pripomeňme, že testovacie mesto bolo o tomto probléme informované a práve vyšetrovaným osobám automaticky vydávali papierové potvrdenia. To samozrejme spôsobilo meškanie celého procesu. Informácie z Ministerstva zdravotníctva sme získali cez infolinku na telefónnom čísle 0800 174 174. Rezervujete si viac času na spojenie s operátorom, ale boli veľmi milí a problém nám ochotne vysvetlili.

Papierové potvrdenie namiesto SMS

Rovnako sme sa objednali na testovanie o týždeň cez sever NCZI. Na rozdiel od dopoludňajších hodín, kedy sa objednať vôbec nedalo a server ani nezobrazoval voľné testovacie kapacity sme sa poobede objednať mohli. Potvrdenie s časovým termínom vyšetrenia však počas dvoch hodín od objednania zatiaľ nedorazilo. Po 4 hodinách však dorazila SMS s autorizačným kódom potrebným na opakované zaslanie výsledku testu.

Situáciu budeme naďalej sledovať. Stránky Národného centra zdravotníckych informácií na aktuálnu situáciu doposiaľ nereagovali.

Aktualizácia

SMS o výsledku testu prišla o 16:12 a o 16:58 aj SMS o potvrdení budúceho termínu testovania. Pôvodné vyšetrenie sme pritom absolvovali o 8:49. Zdá sa, že aktuálne všetko funguje normálne a systém je pripravený na ďalšie testovanie.

Viac o možnosti opakovaného zaslania výsledku a zrušenia termínu testu

Konečne: Už môžete elektronicky zrušiť naplánovaný termín testovania a prihlásiť sa hneď na iný (aktualizované)

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.