Podobnú funkciu poznajú majitelia smartfónov Samsung Galaxy.

Samsung minulý rok predstavil funkciu, ktorá má za úlohu chrániť údaje používateľov v prípade, keď ich zariadenie potrebuje servisný zákrok. Nikto predsa nechce, aby sa jeho osobné údaje dostali do nepovolaných rúk. Je tu však aj situácia, kedy oprava nevyžaduje celkový reset zariadenia, čiže servisný zákrok je tak malý, že je zbytočné vymazať obsah zariadenia, a o pár dní ho znovu inštalovať. Presne na tento účel slúži režim údržby od Samsungu.

Portál PhoneArena teraz informuje, že spoločnosť Google pripravuje podobnú funkciu, ktorá sa stane súčasťou systému Android 14. Práve tento spôsob zabezpečenia v prípade opravy ochráni osobné údaje používateľov. Tí tak nebudú nútení svoje zariadenie pred odoslaním do servisu resetovať, alebo zálohovať. Ich osobné údaje ochráni režim opravy. 

Android 14 v prípade poruchy smartfónu ochráni údaje používateľovZdroj: PhoneArena
Android 14 v prípade poruchy smartfónu ochráni údaje používateľov

Google iba pred pár dňami predstavil sériu Pixel 8 spolu s hodinkami Pixel Watch 2, pričom svojho oficiálneho vydania sa dočkal aj Android 14. Teraz však systém dostáva novú funkciu, ktorej cieľom je chrániť údaje používateľov. Mishaal Rahman poznamenal, že do systému Android boli začlenené špecifické zmeny alebo aktualizácie súvisiace s funkciou režimu opravy. Cieľom tejto funkcie je vytvoriť bezpečné prostredie na ochranu súkromia používateľov počas opráv zariadenia.

Pokiaľ tento režim bude zapnutý, tak technici pri oprave smartfónu nebudú mať prístup k aplikáciám a ani k údajom používateľov. Celý proces aktivácie a deaktivácie režimu opráv je veľmi intuitívny a jednoduchý. Dôležité však je, že technici sa k osobným údajom používateľov skutočne nedostanú.

Očakáva sa, že funkcia režimu opráv sa dostane do smartfónov Google Pixel už koncom tohto roka. Dostupnosť pre ďalšie značky Android smartfónov by sa mala rozšíriť v nasledujúcich mesiacoch.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.