Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V roku 2020 podporila organizácia EIT Health viac než 120 startupov v rozvíjajúcich sa európskych regiónoch[1] a aj zo Slovenska. Očakávajte, že tieto produkty a riešenia môžu mať veľký vplyv na budúcnosť lekárskej vedy a zdravotnej starostlivosti.

Organizácia EIT Health podporuje každý rok viac než 120 tímov v celej Európe. Čoraz disruptívne riešenia vznikajú v regiónoch, kde dochádza (podľa hodnotenia európskych inovácií European Innovation Scoreboard) k väčšiemu pokroku v oblasti inovácií, napríklad ako FaceRehab zo Slovenska. Predstavujeme vám šesť inovácií, ktoré môžu transformovať zdravotnú starostlivosť a biotechnológiu v Európe v nadchádzajúcich rokoch.

Zdroj: EIT

  1. Inovatívna liečba tvárovej paralýzy zo Slovenska

Slovenský startup, FaceRehab, ktorý sa umiestnil na druhom mieste súťaže EIT Health InnoStars Awards v roku 2020 sa sústredí na inovatívnu liečbu tvárovej paralýzy, ktorá sa v súčasnosti v zdravotníckom sektore zanedbáva. Po terapeutickom cvičení, ktoré je vykonávané pod dohľadom lekára nasleduje to domáce. Je nevyhnutné pokračovať v cvičení aj v domácom prostredí – vykonávať tzv. gymnastiku tváre. Doteraz nebolo možné nijakým spôsobom zapisovať údaje a takmer v každom prípade dochádzalo k tvorbe synkinézy. Skúsenosti ďalej poukazujú na to, že pozerať sa do zrkadla a sledovať dané postihnutie môže u pacientov viesť k depresii. Spoločnosť FaceRehab ponúka riešenie, ktoré sleduje pohyby tváre pacienta a zapisuje údaje o progrese s použitím mobilnej aplikácie a hĺbkovej kamery, ktorá vytvára 3D obraz modelu tváre.

  1. Revolúcia v klinickom skúšaní môže urýchliť liečbu Alzheimerovej choroby

Skríning pacientov s Alzheimerovou chorobou je finančne nákladný a dlhý proces. Úsporou 40 % z celkových nákladov na skríning a 70 % času vynaloženého na skríning pacientov pomôže portugalský tím iLof rýchlejšie nájsť liek na toto ochorenie. Tento startup bol vytvorený pomocou programu 2019 EIT Health Wild Card a bol víťazom ocenenia EIT Jumpstarter 2019. So svojím finančne nenáročným a neinvazívnym riešením stratifikácie pacientov s Alzheimerovou chorobou na klinické skúšanie môže urýchliť liečbu pacientov.

  1. Virtuálny asistent, ktorý zvyšuje zaangažovanie pacienta

PatchAI: Cieľom tejto talianskej spoločnosti je transformovať klinický výskum s empatickým virtuálnym asistentom, ktorý funguje na základe umelej inteligencie. Účelom je zaangažovať pacientov zapojených do klinických skúšaní a ustavične ich informovať a podporovať zameraním sa na nich a na ich potreby. Tento tím vyhral v roku 2019 v ocenení InnoStars Awards 25 000 eur a odborné vedenie a získal ďalšiu podporu 10 000 eur, keď vyhral tretiu cenu v tohtoročnej súťaži EIT Health Catapult.

  1. Bezpečná ochrana pred UV žiarením, ktorá je 100 % ekologická

Poľský startup UVera je skvelým príkladom podpory startupu pomocou EIT Health InnoStars: v roku 2019 získal ocenenie InnoStars Awards a tento rok je víťazom kategórie Biotech ocenenia Alex Casta Audience Award v programe Catapult. Vďaka svojmu uznaniu bude názov spoločnosti UVera zobrazený na veži Nasdaq Tower v New Yorku. Tento tím ponúka riešenie pre znečistenie opaľovacími krémami, čo je celosvetový a vážnejší problém, než si možno myslíme. Spoločnosť UVera vytvorila ochranu pred UV žiarením z prírodných mikroorganizmov, ktorá dokáže neprepúšťať celé spektrum UV lúčov bez akýchkoľvek chemických látok.

  1. Skríning srdca za 5 minút

Litovský startup Ligence, výherca druhého miesta ocenenia EIT Jumpstarter v roku 2019 získal financovanie, znalostnú podporu, príležitosti vytvárať siete a obchodné plánovanie a rozvoj a jeho inovácie mu pomohli získať prvú cenu v ocenení InnoStars Awards 2020. Tento tím používa technológiu hlbokého učenia a vytvoril softvér, ktorý dokáže robiť automatickú segmentáciu anatomických vlastností srdca a funkčné posúdenie a vyhotoviť štruktúrovanú správu pre lekára. Toto je nákladovo efektívnejší a presnejší spôsob diagnostiky ochorení a riadenia liečby, ktorý je mimoriadne dôležitý najmä v období pandémie COVIDu.

  1. Podpora ľudí, ktorí prekonali infarkt, zameraná na zjednodušenie ich života

PhoenixOrthosis, výherca tretieho miesta v ocenení EIT Health InnoStars Awards z Maďarska zvyšuje účinnosť procesu rehabilitácie ľudí, ktorí prekonali infarkt. Riešením tejto spoločnosti je aktívna ortéza na kŕče v prstoch, ktorá využíva prevratné technológie a vďaka nim čiastočne obnovuje stratenú funkciu otvárania. Cieľom tímu je skrátiť čas potrebný na prinavrátenie čo najvyššej kvality každodenných činností. Je to 100 % prispôsobené úzke zariadenie navrhnuté tak, aby kedykoľvek podporilo pacienta.

  • „V roku 2020 ovplyvnila pandémia koronavírusu život ľudí a krajiny Európy všetkými spôsobmi, no najviac sa dotkla hospodárstva a zdravotníctva. Tento rok dokázal viac než ktorýkoľvek iný rok, že Európa potrebuje systémy zdravotnej starostlivosti, ktoré sú stabilné, schopné rýchlo sa prispôsobovať rýchlo sa meniacemu prostrediu a sú pripravené na neočakávané situácie. V roku 2020 sme podporili viac než 120 nápadov a tímov zo strednej, z východnej a južnej Európy a poskytli sme im 2,3 milióna eur. Cieľom EIT Health je rozvíjať najlepšie nápady týkajúce sa zdravotnej starostlivosti, ktoré môžu prispieť k posilňovaniu systémov zdravotníctva a budovaniu udržateľnej ekonomiky v oblasti zdravia v Európe,“ povedal Tamás Békási, manažér pre zakladanie podnikov, výskumný a informačný systém v EIT Health InnoStars.

Do nových edícií programu EIT Health Catapult sa môžete registrovať do 16. marca 2021 tu.
Viac informácií o oceneniach EIT Jumpstarter a InnoStars bude k dispozícii čoskoro na stránke innostarter.eithealth.eu

[1] Podľa hodnotenia európskych inovácií – European Innovation Scoreboard.

Značky: