Doba, keď sme sa nezaujímali o to, koľko energie míňame pri prevádzke domácich zariadení už skončila. Dnes je podstatné, aby pri rastúcom počte elektronických zariadení v domácnosti spotreba energie nerástla, ideálne aby klesala. Treba začať šetriť, ale tak, aby sme boli stále v komforte.

Platforma SmartThings

Samsung na to využíva stále rastúci ekosystém svojich zariadení. Zariadenia sú v ňom vzájomne prepojené pomocou Samsung konta a základom je platforma SmartThings. Po spojení cez SmartThings dokážu jednotlivé zariadenia vzájomne komunikovať. Vedia o svojom prevádzkovom stave a dokážu sa aktuálnemu stavu prispôsobiť.

Zníženie spotreby energie pomocou AI Energy Mode
Zníženie spotreby energie pomocou AI Energy Mode

AI Energy Mode

Základom zníženia nákladov za energie je režim AI Energy Mode. Je to funkcia špeciálne zameraná na úsporu energie zariadení prepojených v platforme SmartThings. AI Energy Mode prináša do domácnosti rôzne zmeny a praktické riešenia s cieľom znižovať náklady. Príkladom je AI Ecobubble v práčkach značky Samsung. Zavedením tejto funkcie totiž môže byť teplota vody pri praní výrazne nižšia a súčasne je čistiaci efekt pri praní rovnako účinný.

Moderné práčky značky Samsung využívajú v rámci AI Energy Mode umelú inteligenciu aj na váženie náplne bielizne a následné nastavovanie cyklov prania. Veľmi veľa energie sa dá ušetriť spoluprácou práčky a sušičky.

Podobný systém zaviedol Samsung aj do svojich chladničiek, pričom optimalizuje tok prúdenia vzduchu v chladničke s ohľadom na usporiadanie potravín v nej. Keď sa pritom otvoria dvere chladničky alebo klesne teplota v miestnosti, algoritmus SmartThings si to všimne a zareaguje tak, aby usporil energiu.

Domáce zariadenia s Wi-Fi komunikáciou

Samsung vybaví kľúčové domáce spotrebiče komunikáciou cez Wi-Fi a zariadenia budú vzájomne kompatibilné so systémom SmartThings. Projekt Net Zero Home v spolupráci so spoločnosťou Qcells je zameraný na vytvorenie holistickej domácnosti budúcnosti, pričom systém SmartThings bude uchovávať a spravovať obnoviteľnú energiu zo zabudovaných solárnych panelov.

Solárne napájanie v diaľkovom ovládači

Veľa sa zmenilo aj tým, že Samsung začal používať pri televízoroch diaľkové ovládanie poháňané solárnym nabíjaním. Tým sa ročne ušetria celosvetovo milióny alkalických batérií, ktoré navyše zvyknú používatelia po spotrebovaní vyhodiť do koša, hoci je to nebezpečný odpad. Teraz to potrebné nie je, na prevádzku diaľkového ovládača stačí aj svetlo v miestnosti. Toto nikto z konkurencie neponúka.

AI Energy Mode na televízoroch

To však určite nie je jediná vlastnosť ako je možné šetriť životné prostredie v súvislosti s používaním televízorov. Televízory Samsung vo všeobecnosti využívajú zabudovaný procesor a snímače na detekciu a analýzu prostredia a automaticky upravuje príslušné nastavenia s cieľom šetriť energiu. Okrem toho televízor zobrazuje tipy a postupy, ktoré môžu zabrániť zvýšenej spotrebe energie.

Pri nových televízoroch používa Samsung snímač vonkajšieho osvetlenia a ten má viaceré využitie. Na základe nameraných informácií sa adaptívne nastavuje jas televízora tak, aby ste jednak dobre videli, ale zároveň aby bol jas obrazu optimálny vzhľadom na aktuálne svetelné podmienky.

Jas v obraze sa tiež prispôsobuje na základne práve zobrazovaného obrazu.

Televízory od spoločnosti Samsung majú tiež vlastnosť automatického stlmenia obrazu a zvuku, ak zabudované snímače rozpoznajú, že pred televízorom nikto nie je. Ak sa teda nikto pred televízorom nepohybuje napr. 2 hodiny, znamená to, že tam nie ste alebo ste zaspali a televízor sa postupne vypne.

SmartThings Energy

S mobilnou aplikáciou SmartThings Energy budete môcť vytvoriť inteligentný merač elektrickej energie a získate takto plnú kontrolu nad energiou vo svojej domácnosti. Budete môcť sledovať, monitorovať a kontrolovať spotrebu energie, a to nezávisle od toho, u ktorého dodávateľa energie ste pripojení. Týka sa to merania spotreby elektrickej energie napr. televízora, chladničky, pračky, klimatizácie a pod.

Mobilná aplikácia ako inteligentný merač energie
Mobilná aplikácia ako inteligentný merač energie

Aplikácia SmartThings Energy vám a vašej domácnosti umožní prijímať lepšie rozhodnutia týkajúce sa energie.

Po pripojení inteligentného merača k aplikácii SmartThings sa začne do aplikácie odosielať spotreba energie vo vašej domácnosti. Po nastavení môže trvať až 48 hodín, kým sa údaje zobrazia, a potom budete dostávať denné aktualizácie o tom, koľko energie vaša domácnosť spotrebovala v predchádzajúcom dni.

Spolupráca s partnermi

Významnou novinkou je partnerstvo Samsungu s organizáciou Oceanwise zameranou na ochranu oceánov a s odevnou firmou Patagonia. Z tejto spolupráce vznikol externý filter pre práčky s názvom Less Microfiber, ktorý znižuje množstvo mikroplastov v pracom cykle až o 98 %.

Spolupráca so spoločnosťou Ocean Wise
Spolupráca so spoločnosťou Oceanwise

Upozorňujeme na ponuku tepelných čerpadiel Samsung ako ekologických alternatív k plynovým kotlom. Tieto inovatívne inteligentné technológie zaznamenali od roku 2022 výrazný nárast predaja o 97 %. Tepelné čerpadlá využívajú súčasné zásobníky teplej vody alebo je možné dodať aj variant s integrovaným zásobníkom teplej úžitkovej vody s názvom Samsung ClimateHub. Aj tieto čerpadlá je možné zapojiť do ekosystému SmartThings a sledovať ich spotrebu, ovládať systém a nastavovať teplotu a režim podľa vášho želania. Najnovší prírastok do radu monoblokových tepelných čerpadiel je model EHS Mono R290. Tieto tepelné čerpadlá majú sezónnu energetickú účinnosť až A+++.

Ekologická výroba

Aj telefóny Galaxy Z Flip5 a Fold5 a tablety radu Galaxy Tab S9 sú vyrobené s využitím celého radu recyklovaných materiálov, ku ktorým patrí napr. recyklovaný hliník, sklo či plasty z vyradených rybárskych sietí v oceánoch, sudov na vodu a PET fliaš. Aj hodinky radu Galaxy Watch6 sa čiastočne vyrábajú z recyklovaných spotrebných plastov. Všetky nové modely Galaxy sa už balia do krabíc z recyklovaného papiera.

Zapojením nových technológií je možné takto výrazne znížiť spotrebovanú energiu a v konečnom dôsledku ušetriť peniaze.

Zdroje: Samsung, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.