Google sa dostáva do sporu, vlastne je len v ďalšom spore. Pre giganta nič nové.

Seznam publikoval správu, v ktorej informoval o písomnej výzve spoločnosť Google k úhrade čiastky 9,072 mld. českých korún. To je v prepočte približne 345 mil. eur.

Seznam hovorí o náhrade škody, ktorá mú v dôsledku obmedzenej hospodárskej súťaže, vznikla.

Opäť ide o dominantné postavenie globálnej firmy a jej kroky. Z jedného pohľad sa dá chápať konanie Googlu a jeho vyhľadávača vo svojom operačnom systéme. Na druhú stranu je jasné, že konkurencia ťahá výrazne za kratší koniec.

O niečo podobné sa kedysi pokúšali aj iné firmy proti Microsoftu. Ako sa ale ukázalo, tzv. ballot screen bol viac otravný ako užitočný a používatelia sa nezaoberali tým, či majú predvolený internetový prehliadač Internet Explorer.

Kto potrebuje, nainštaluje si vlastný, ostatní sa tým príliš nezaoberali tým, čo majú v systéme.

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“, vysvetľuje zástupca predstavenstva Seznam.cz Pavel Zima. Čiastka 9,072 mld. CZK bola odhadnutá zahraničnými ekonomickými znalcami pre obdobie rokov 2011 – 2018.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android.

Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda“upozorňuje na najzávažnejšie aspekty porušenia pravidiel hospodárskej súťaže Michal Feix, konateľ spoločnosti Chronos Consulting, ktorá obhajuje záujmy Seznam.cz v Bruseli a má prípravu a koordináciu uplatňovanie tohto nároku na starosti.

Zdroj: Seznam

Prečítajte si aj:

Chrome 87 pridáva ikony do svojho menu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.