Multifunkčné zariadenie tejto veľkosti a možností len tak nevidíme. Kým zväčša sa zameriavame na jednoduchšie zariadenia, teraz je tu niečo pre skutočne náročné kancelárie. Už prvotný dojem zo zariadenia bol veľmi dobrý. A nebolo to len pre jeho integrovaný snímač pohybu. Ten totiž rozpozná práve prichádzajúceho používateľa, automaticky prepne zariadenie z úsporného režimu a zapne displej.

Podporuje aj priamy prevod skenovaných dokumentov do PDF a rôznych formátov Microsoft Office. Vaše doklady prečíta takisto OCR technológiou a uloží do firemného CMS systému. Zariadenie sa dodáva v niekoľkých konfiguráciách, pričom najväčšie možnosti sa kladú k doplnkovým modulom. Či už ide o doplnkovú zostavu zásobníkov navyše alebo finišery, prípadne vstupné a výstupné podávače. Je teda stavané pre firmy s rôznymi tlačovými potrebami a návykmi.

Možnosti zariadenia

Multifunkcia zaujme hneď na prvý pohľad svojím displejom. Na ovládanie totiž používa 10,1-palcový dotykový displej. Ten slúži úplne na všetko. Nájdete tu tlačidlá všetkých funkcií, pomocníka, stav tlače ako aj nastavenia pre administrátorov.

Tí sa cez autorizovaný prístup môžu do zariadenia prihlásiť a nastaviť parametre tlače, skenovania, kam sa budú súbory ukladať, aká kvalita sa použije a nakoniec aj to, čo uvidíte na hlavnej obrazovke displeja. Podľa potreby si môžete funkcie preusporiadať a mať tak najpoužívanejšie po ruke. Zariadenie sa dá napojiť na cloudové služby ako Google Disk, OneDrive for Business alebo SharePoint a podporuje aj cloudovú tlač.

Ovládacie rozhranie na 10,1″ displeji

Navoliť si môžete niekoľko scenárov, možnosti nastavení sú naozaj podrobné

 

Multifunkcia je dodávaná so základnou kapacitou 650 listov na vstupných zásobníkoch. Počíta sa s využitím hlavného na 550 listov a multifunkčného na 100 listov. Spomenuli sme voliteľné príslušenstvo a zásobníky sú jedným z nich.

Tie koniec koncov ovplyvnia aj to, aké vysoké bude zariadenie. Celkovo tak pojme až 6300 listov papiera. Hlavné zásobníky sú konfigurovateľné a podporujú tlač papierov s gramážou od 55 g/m2. Na maximálnu gramáž pre papiere s 300 g/m2 je tu práve multifunkčný zásobník, ktorý sa vyklápa zboku multifunkcie.

Model MX-3070N má integrovaný pevný disk, napríklad aj na ukladanie naskenovaných dát. Tiež aj na to, aby ste mohli využiť zabezpečenú tlač a vytlačiť si súbory, až keď prídete ku tlačiarni. Vďaka tomu ich v tlačiarni omylom nezabudnete. Skenovať sa dá aj na flashdisk a takisto z neho aj tlačiť. Vytlačíte obrázky a dokumenty Office a PDF.

Celkový dojem

Zariadenie na nás urobilo dobrý dojem. Najmä adaptívne zapínanie z režimu spánku. Aj vďaka tomu bolo vždy pripravené na tlač. Zahrievanie trvá zhruba 10 sekúnd, následne vytlačíte prvú stranu do piatich sekúnd. Pracuje do rýchlosti 30 str./ min. pri formáte A4, pri veľkosti A3 je rýchlosť tlače zhruba na polovičnej rýchlosti. Samozrejmosťou je duplexná tlač, skenovanie a kopírovanie.

Vieme, že firemných používateľov stále zaujíma aj rýchlosť tlače. Rozlíšenie tlače je 1200 × 1200 dpi a tlač je skutočne špecifická. Kvalitou grafiky to vyzeralo, akoby išlo o atramentovú tlač. Avšak atramentom na bežný papier nevytlačíte tak krásne výtlačky ako pri tomto zariadení. Takisto oceňujeme duplexné jednopriechodové skenovanie. Je rýchle a stroj poslúži aj ako rýchla kopírka. Na jednu skopírovanú stranu potrebuje 7 sekúnd.

Verdikt

Sharp MX-3070N je firemné zariadenie. Jeho cena odpovedá tomu, čo vám tento stroj v kancelárii prinesie. V prvom rade široké možnosti nastavenia a integrovania do firemných systémov. Ďalej je to rýchla tlač a celkové možnosti duplexnej tlače a skenovania. Výborné ovládanie na displeji, ktorý vám napríklad zobrazí aj náhľady strán z duplexného ADF podávača. No a v neposlednom rade špičkovú grafiku na bežnom kancelárskom papieri.

Hodnotenie
+ vyslovene nádherná tlač, funkcie na displeji sa dajú plne prispôsobiť, možnosti rozšírenia, napojenie na cloudové a sieťové služby
– žiadne podstatné

Zapožičal: Sharp Business Systems Slovakia
Cena: 7032 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.