Shazam je populárna aplikácia na identifikáciu a vyhľadanie piesne. Stačí pár sekúnd a aplikácia zistí, kto pesničku naspieval, v ktorom roku, z akého albumu pochádza, samozrejme samotný názov piesne a iné drobnosti okolo toho. Avšak sa zistilo, že táto aplikácia pre Mac OS ponecháva mikrofón zapnutý stále, aj keď sa používateľ práve nesnaží identifikovať pieseň.

To, že mikrofón je stále zapnutý je funkcia, resp. vymoženosť a nie chyba, tvrdia tvorcovia Shazamu. Pretože ak by bol mikrofón vypnutý, spustenie identifikácie piesne by trvalo dlhšie a používatelia by tak nemuseli stihnúť zistiť potrebné informácie o autorovi a názve.

Viceprezident Shazamu pre globálnu komunikáciu James Pearson vysvetľuje, že neexistujú žiadne bezpečnostné riziká, ktoré by mali ohroziť bezpečnosť a súkromie používateľov, lebo aplikácia nerobí viac než to, čo má. Čiže si vytvorí vzorku piesne, porovná ju s ostatnými vzorkami v databáze a odošle výsledok v podobe informácií o autorovi, názve piesne a pod. Nič sa neukladá, ani  nezaznamenáva.

Nebol by problém vyrobiť malware pre Mac a tak odchytávať vďaka Shazamu čo sa deje v okolí vášho Macu.

Značky: